Céklasaláta recept tartósításhoz akkor kerülhet szóba, amikor a kertedben sok cékla terem, vagy netán – mint én is – néhány kilót kapsz ajándékba és nem tudod hosszú ideig tárolni (kiszárad).

Céklasaláta recept tartósításhoz

Céklasaláta recept tartósításhoz

Elkészítési idő:

Hozzávalók

7 db 750 g-os csavaros tetejű üveghez (a a tetők tökéletesen záródjanak)

  • 3,5 kg főzött, hámozott cékla (kiindulási mennyiség: 4 kg)
  • 2,5 liter víz
  • 20 dkg cukor
  • 2 dl 10 %-os vagy 1 dl 20 %-os ecet
  • 2 kávéskanál só
  • 7 x 15 szem fekete bors
  • 7 x 2 csipet köménymag

Bevásárlólista (ha esetleg vásárolod a céklát)

  • 4 kg cékla

Emlékeztető: kristálycukor, ecet, só, szemes fekete bors, szemes köménymag

Előkészítés

  • Mosd ki, majd forrázd ki az üvegeket és a tetőket. Rakd ki egy tálcán elhelyezett tiszta konyharuhára.
  • A céklákat alaposan mosd le.

Céklasaláta recept – elkészítés

  1. A céklákat tedd fel főni (hideg vízben, hogy az általában nagy céklák egyszerre melegedjenek át a vízzel) és lassan forrald fel. Valószínűleg két nagyobb lábasra lesz szükséged.

    Cékla főzése

    Cékla főzése

  2. A cékla főzési ideje általában 1 óra, de függ a cékla fajtájából és méretétől. Nem kell nagyon puhára főzni, mert a cékla a száraz dunsztban tovább fog puhulni.
  3. Amíg a cékla fő, készítsd el a felöntő levet: a vizet tedd egy lábasba és add hozzá a cukrot, az ecetet és a sót. Ha kissé felmelegíted, akkor a cukor gyorsabban feloldódik. A felöntő lé hasonló a céklasaláta levéhez, de jobban kell a mennyiségekre vigyázni az eltarthatóság érdekében.
  4. Amikor a cékla megfőtt, öntsd le róla a főzővizet, majd hideg vízzel öntsd le és hagyd állni benne 5 percig, hogy kissé lehűljön.
  5. Hámozd meg.

    Főtt cékla meghámozva

    Főtt cékla meghámozva

  6. Darabold fel (ha kicsi a cékla, vagy hosszúkás vékony, akkor karikákra, ha nagyobb akkor fél, vagy negyed karikákra – a lényeg, hogy férjen bele az üvegekbe).

    Főtt cékla feldarabolva

    Főtt cékla feldarabolva

  7. Egyenletesen elosztva rakd bele az üvegekbe. Ne próbáld kevesebb üvegbe beletuszkolni, mert ha kevés lesz rajta a lé, könnyebben megromolhat. (Ha a hét üvegben szétosztod, kb. 3,5 dl víz jut majd egy – egy üvegbe.

    Darabolt cékla üvegben

    Darabolt cékla üvegben

  8. Közben melegítsd a felöntőlét forrásig.
  9. Egy merőkanállal öntsd fel az üvegeket és hagyd állni 5 percig, hogy a cékla átforrósodjon.

    Darabolt cékla üvegben felöntve

    Darabolt cékla üvegben felöntve

  10. Ezután öntsd vissza az üvegekből a lét a lábasba (az üveg száját egy főzőkanállal takard le közben, hogy a céklák ne essenek a lébe) és ismét forrald fel.
  11. Tégy minden üveg tetejére 15 szem fekete borsot és két csipet köménymagot.

    Főtt cékla üvegben fűszerekkel

    Főtt cékla üvegben fűszerekkel

  12. A forró lét öntsd vissza az üvegekre, zárd le azokat a tetőkkel és tedd száraz dunsztba 24 órára.

    Darabolt cékla üvegben felöntve lezárva

    Darabolt cékla üvegben felöntve lezárva

Megjegyzés:

  • Ha tisztán dolgozol, az üvegeket jól sterilizálod és a céklát jól kidunsztolod, nem kell tartósítószert használnod.

Tárolás

Egy nap után szedd ki a száraz dunsztból. Ekkorra az üvegek már kihűlnek, legfeljebb langyosak. Hűvös, szellős helyen tárold és felbontás után tartsd hűtőszekrényben. Lefedheted textil fedővel, és így akár ajándékba is adhatod.

Céklasaláta recept tartósításhoz 1

Céklasaláta recept tartósításhoz

 

Készítette és fényképezte: Pap Zsuzsa