Narancsos almalekvár: általában nem, többnyire akkor készítjük, amikor nagyobb mennyiségű tárolt alma romlani kezd. Ez kármentés, de – más hozzávalóval kiegészítve – akár finomság is lehet belőle.

Almalekvár 1

Narancsos almalekvár készítése

Elkészítési idő: 120 perc

Hozzávalók

  • 1 kg hámozott, feldarabolt alma magház nélkül (pl. jonatán, jonagold, idared)
  • 1 db narancs
  • 1 db citrom
  • 20 – 30 dkg cukor (ízlés szerint)
  • 2 – 3 db kisebb üveg

Bevásárló lista

  • 1 ,25 kg  (pl. jonatán, jonagold, idared)
  • 1 db narancs
  • 1 db citrom
  • 1 kg cukor (ízlés szerint, nem kell mind)

Emlékeztető: üvegek

Megjegyzés:

Természetesen a fenti mennyiség többszörösét is elteheted.

Előkészítés

  • Az 1 kg feldarabolt almához kell kb. 1,3 kg alma. Ha már vannak benne hibás darabok, akkor több.
  • Négybe vágod, kiveszed a magházat, a hibás darabokat kivágod, lehámozod (más sorrendben is elvégezheted ezt a munkát), darabokra vágod. Beleteszed egy 2 -3 literes lábosba. Rányomod a citrom levét, hogy ne barnuljon meg.
  • A citrom héját is belereszelheted
  • A narancs héját lefejted, a húsát feldarabolod.

Narancsos almalekvár készítése

  1. A cukrot rászórod az előkészített gyümölcsre, és az egészet összekevered.
    Cukor hozzáadása

    Cukor hozzáadása

    Összekeverve

    Összekeverve

  2. A gyümölcsök és cukor keverékét fedő alatt lassan elkezded melegíteni, hogy levet eresszen.
  3. Amikor már van lé az edény alján, az egészet forrásig melegíted és fedő nélkül főzöd 20 percig.
  4. Botmixerrel pürésíted és tovább főzöd. (Sajnos, többször, a végén állandóan kevergetni kell, mert különben – mint minden püré – eléggé fröcsköl.
  5. A kívánt sűrűséget csepp-próbával ellenőrizheted. Cseppents a lekvárból egy nagyobb cseppet tányérra. Tedd a hűtőbe, hogy gyorsabban kihűljön.
  6. Amennyiben nem elég sűrű, főzd tovább addig, amíg a kívánt sűrűséget eléred.

    Kész almalekvár

    Kész lekvár 

  7. Amikor besűrűsödött, merd ki üvegekbe ügyelve arra, hogy csak kevés levegő maradjon a lekvár fölött.

    Üvegekben

    Üvegekben

  8. Zárd le az üvegeket.
  9. 5 – 10 percre állítsd fejre. Ekkor a levegő átbuborékol a forró lekváron és sterilizálódik.

    Üvegek fejre állítva

    Üvegek fejre állítva

  10. Tedd egy napra száraz dunsztba.

Megjegyzés:

Narancs nélkül is elkészíthető, ha jó ízű az alma, a lekvár is finom lesz.

Elkészítési idő (dunsztolás nélkül):

  • Tisztítás, mosás, hámozás, szeletelés: 20 perc
  • Előfőzés, turmixolás: 25 perc
  • Főzés: 60 perc
  • Befejező munkák 15 perc

Összesen: 120 perc

Narancsos almalekvár tárolása, felhasználása

  • Címkézd fel a lekvárt. Ez nagy segítség lehet akkor, ha nem fogy el egy év alatt.
  • Tárold hűvös, szellős, lehetőleg sötét helyen.

Ha szépen “felöltözteted”, akár ajándékba is adhatod.

Almalekvár 3

 

Érdekelhet még: narancslekvár.

 

Képek: saját befőzés, saját képek