Lecsó fagyasztása: a paprikát és paradicsomot feldarabolva zacskókban lefagyasztod, és felhasználáskor főzöd meg. Ezért lényegében lecsó alapot teszünk el ilyen módon.
Lecsó alap előkészítve fagyasztásra
Lecsó fagyasztása
Elkészítési idő: 80 perc
Hozzávalók
- 5 kg zöldpaprika
- 2 kg paradicsom
Megjegyzések:
- Mielőtt még elkezdenél fagyasztással lecsó alapot eltenni, feltétlen mérd fel a hűtőkapacitásodat. Az is vedd számba, hogy még ebben az évben mit szeretnél beletenni, nehogy úgy járj, hogy a bezacskózott lecsó alapok nem férnek el a mélyhűtőben.
- A hozzávalókat hagyma nélkül célszerű fagyasztani. Egyrészt azért, mert a hagymának még a zacskón keresztül is elég erős szaga van, ezért legalább dupla zacskóban kellene eltenni, másrészt pedig a hagymát a lecsó készítésének kezdetén külön meg kell párolni.
- A zöldpaprika és paradicsom arányát ízléseknek és szokásoknak megfelelően minden további nélkül lehet változtatni.
Előkészítés
- A paradicsomokból tisztítás után vágd ki a zöld részt, de nem szükséges feldarabolnod. Felhasználásnál egy percre meleg vízbe téve gyorsan le tudod a héját szedni.
- A zöldpaprikát megtisztítod, kicsumázod, felkarikázod.
Zöldpaprika feldarabolása
A paradicsomot hagyd egészben, mert a fagyasztóból kivéve és víz alá tartva a héját könnyen el tudod távolítani. A középen levő, szárhoz csatlakozó részt viszont távolítsd el, hogy ne főzéskor kelljen vele bajlódnod.
Paradicsom tisztítása
Lecsó fagyasztása
A feldarabolt zöldpaprikát adagonként megfelelő minőségű zacskókba teszed.
- A zacskókat lezárod.
Zacskók lezárva
- Feliratozod, majd előkészíted fagyasztásra. Ha van vákuumfóliázód, használd azt, mert a zöldség jobban megőrzi minőségét és kevesebb helyet foglal el a mélyhűtőben.
Lecsó alap előkészítve fagyasztásra
- Egy napra a fagyasztó gyors fagyasztó részébe teszed, majd utána tároló fiókba.
- Felhasználásnál a főzés úgy végezd el, mintha friss lecsót készítenél. Dinsztelj hagymát zsíron és a zöldségeket még fagyott állapotban tedd bele. Ha ezt teszed, nagyon jó lecsó lesz belőle.
Elkészítési idő: 80 perc
- Előkészítés: 70 perc
- Zacskóba rakás: 10 perc
Összesen: 80 perc
Tárolás, felhasználás
Tárolás:
- a fagyasztó szekrény vagy láda tároló fiókjában.
Felhasználás:
- lecsó készítése
- lecsós húsok készítése
- pörkölt ízesítése
Étel és képek: Pap Zsuzsa
Legutóbbi hozzászólások