Befőzés cukor nélkül – sőt tartósítószer nélkül: ez lenne az ideális. Mostanában sok helyen felmerül a kérdés: hogyan lehet ezt megoldani, milyen feltételekkel?

Birsalma lekvár cukor nélkül 1

Nagyanyáink még nagyon nagy biztonsággal végezték a befőzést: sok cukorral és szalicillal dolgoztak. Ahhoz, hogy megnézzük, hogy ebből a nagy biztonságból – amelynek másik véglete a befőzés cukor és tartósítószer nélkül – mit tudunk engedni. Nézzük meg először a romlás okait.

Mi okozza az ételek, befőttek, lekvárok romlását?

A levegőben parányi, szabad szemmel nem látható élőlények vannak, amelyeknek gyűjtő neve: mikroorganizmusok. Kedvező körülmények között (ilyen az élelmiszerek jelenléte és a szobahőmérséklet) szaporodni kezdenek és az élelmiszer megromlik (rohad, penészedik, erjed).  Hogy ez ne történjen meg, el kell őket pusztítani

Mi történik a befőzésnél?

Ha az alábbi feltételeket betartod, tudsz hozzáadott cukor nélkül lekvárt készíteni:

 • egészséges gyümölcsöt vásárolsz vagy szedsz a kertben
 • hőkezeled a gyümölcsöt, zöldséget 100 fok körüli hőmérsékleten (főzés, száraz vagy nedves dunsztolás)
 • hőkezeled az üvegeket és egyéb eszközöket (merőkanál, szűrőszita, stb. – pl. sütőben: ha sok üveg van,  vagy forró vízzel: ha csak néhány üvegről van szó – ez esetben a sütő működtetése nem gazdaságos)
 • légmentesen lezárod az üvegeket és tovább hőkezeled (amíg száraz vagy nedves dunsztban ki nem hűlnek
 • tisztán tartod a környezetet, ahol a befőzést végzed.

Ha mindent tökéletesen elvégzel, az eltett gyümölcs vagy zöldség nem romolhat meg akkor sem, ha a befőzés cukor és tartósítószer nélkül történt. Sajnos, ez házi körülmények között nagyon nehezen valósítható meg. Még akkor is így van, ha Te azt gondolod, minden megtettél. Elég a tetőn egy parányi rés, vagy más hiba és elveszik a befektetett pénz és munka.A tökéletest legjobban a nedves dunsztolás közelíti meg.

Befőzés cukor nélkül – a romlás elkerülése

A lekvárfőzésnél már az üvegek és egyéb eszközök fertőtlenítésével is lehet probléma. A romlás itt legbiztosabban úgy kerülhető el, ha

 • Ép, egészséges gyümölcsöt főzöl be.
 • Tisztán kezeled az üvegeket, zárófedőket, merőkanalakat, egyszóval mindent, ami a lekvárral érintkezni fog.
 • Megfelelő mennyiségű cukorral teszed el (A cukor is tartósít), 1 kg gyümölcshöz 0,5 kg cukrot téve a lekvár garantáltan nem romlik meg. A befőzés cukor nélkül témájában kikerülhetetlen a hagyományos, sűrű, cukor nélkül főzött szilvalekvár. Én személy szerint az ilyen megáll a kanálban a lekvár, ha a kanalat megfordítod – lekvárokat nem szeretem. A múlt évben tettem el ilyen módon szilvalekvárt, de az csak pl. derelyébe, leveles vagy hájas tésztába jó. Ez a módszer a szilvánál megy, de próbálj meg málnából vagy eperből ilyen lekvárt készíteni.
 • A lekvár sűrűsége viszont nem szükségszerű. Hozzáadott cukor nélkül is tehetsz el lekvárt – a kérdés csak az, hogy az lekvárnak nevezhető-e. Ha az alapfeltételek teljesülnek (egészséges gyümölcs, tisztaság, hőkezelt lekvár és üvegek, tökéletes lezárás), nem fog a lekvár megromlani, csak felbontás után, még hűtőszekrényben is néhány nap alatt.
 • Végül is Te döntöd el, milyen módon főzöl be. Kísérletezhetsz is egy-két üveggel, így a saját körülményeid figyelembevételével tudsz tapasztalatokat gyűjteni).
 • A lekvárfőzésnél a lekvár teteje alatt marad egy kis levegő. Ennek csírátlanítását úgy végezheted el, hogy lezárás után az üveget fejre állítod és csak 5-10 perc után állítod vissza.

  Szilvalekvár 1

  Szilvalekvár 1

Több helyen olvastam az interneten, de ismerősöktől is hallottam, hogy a cukor és tartósítószer nélkül eltett, rövid ideig főzött lekvárok megromlottak. Ha nem is romlik meg, felbontás után viszont még hűtőszekrényben is megpenészedik néhány nap után. Tehát gyorsan el kell fogyasztani.

Befőzés cukor nélkül – kiegészítés

Lehet, hogy ezért egyesek megköveznek majd!

Az a lekvármennyiség, amit egy-egy alkalommal elfogyasztunk (lekváros kenyér, palacsinta, lekváros sütemények, stb…) nem fogja felborítani a szervezeted cukor-háztartását, sőt még meg sem fogsz hízni tőle. Nem kell kanálszám enni. Sokkal nagyobb veszélyt jelentenek ilyen szempontból az üdítő italok és azok az élelmiszer-készítmények, amelyek cukrot (és sok esetben tartósítószert is) tartalmaznak. Inkább ezekből fogyassz kevesebbet, igyál több vizet, sokkal jobban jársz. (Anyáink, nagyanyáink is használtak cukrot (méghozzá elég sokat: 1 kg gyümölcshöz 1 kg-ot) és tartósítószert (akkor még a szalicílt) a befőttek és lekvárok készítésénél. Neked milyen problémád lett ebből? Úgy gondolom ez a cukor és tartósítószer nélküli lekvár-trend is a túlzások közé tartozik, mint sok más egyéb dolog, amiről most divat beszélni, de néha elég nehéz alaposan megindokolni.

 

Te mit gondolsz minderről?

 

A befőzés cukor nélkül képek: saját felvétel