A levesek sűrítése a főzés egyik alapművelete. A levesek ízét és sűrűségét is szabályozhatod a sűrítő anyag fajtájával és mennyiségével.

Habarás 1

Levesek sűrítése

Sűrítő anyag

Sűrítő anyagként általában a lisztet szokták javasolni. Ha olvastál az egészséges táplálkozásról, valószínűleg találkoztál már azzal a megállapítással, hogy a finomított liszt nem tartalmaz értékes tápanyagokat (azok a gabona héjában vannak, amelyet a finomítási eljárások során eltávolítanak). Háztartási keményítőt is szoktak helyette javasolni, de megpróbálhatsz teljes kiőrlésű lisztet használni. Megkísérelhetsz minél több levest sűrítés nélkül főzni, lehet, hogy ez szokás kérdése. Később ez a téma még szóba fog kerülni, amikor kellő alapossággal utána néztem. Mindenesetre a levesekhez felhasznált sűrítő anyag mennyisége elenyésző ahhoz a fehér lisztből készült kenyér és péksütemény mellett, amit az emberek általában rendszeresen megesznek.

Módszerek

Levesek sűrítése liszttel

1. Lisztszórás: 

A levesek sűrítése egyszerű módon. A zsiradékon puhára párolt leves alapanyagot kevés (1 – 2) evőkanál sűrítő anyaggal megszórod, hideg vízzel vagy húslevessel felengeded. Szükség szerint megsózod,  beleteszed a levesbetétet és csak addig főzöd, amig minden puha lesz. (Pl. zöldborsó + sárgarépa + fehér répa, vagy csak zöldborsó csirkeaprólékkal, vagy anélkül.) 

2. Habarás:

A levesek sűrítése általában így történik akkor, ha tejfölt használsz a leves elkészítéséjez. 1-2 kanál sűrítő anyagot elkeversz 1-2 dl tejföllel, vízzel vagy a leves főzővizével felhígítod és a vízben megfőzött levesalapanyaghoz adod, majd felforralod. Ilyenkor kell beletenni a levesbetétet is és csak addig kell főzni, amig ez utóbbi is megpuhul.  

3. Rántás: 

A levesek sűrítése magyaros módon. Felforrósított zsiradékba beleteszed az 1 – 2 kanál lisztet és világosra vagy sötétebbre pirítod. Ha paprikás rántást készítesz, leveszed a tűzhelyről, belekevered a piros paprikát és hideg vízzel felengeded. Ezt eldég gyorsan kell csinálni, különben összecsomósodik a rántás. Ugyanez történik akkor is, ha meleg vízzel vagy a leves meleg főzővizével engeded fel. Nem boszorkányság, könnyen megtanulható.

Levesek sűrítése liszt nélkül

4. A levesek sűrítése burgonyával

A burgonyával készült levesek már eleve kicsit sűrűbbek, mert főzés közben a burgonya levétől is besűrűsödnek. További lehetőség egy-két főtt burgonya széttörésével, turmixolásával.

5. Tejszín hozzáadása:

A tejszínt kevés levessel elkevered, a leveshez adod, felforralod. Más módon: mindenki elkeveri evés előtt a tányérjában. (A tejszínhez 1-2 tojás sárgája is keverhető.)

6. Tejföl hozzáadása:

Hasonló a tejszínes sűrítéshez

7. Tojás  sárgájának hozzáadása: 

A tojások sárgáját – fejenként egyet-egyet – a tányérokba kell tenni és a levessel elkeverni.

Levesek sűrítése

 

Kapcsolódó cikkek:

Főzelékek sűrítése

 

Kép: Goggle képtár