Fekete szeder: e az emberek már nagyon régóta fogyasztják.  Nagyon sok vad fajtája ismert, tüske nélküli nemesített fajta is. Erdők szélén, utak mentén találkozhatsz vele.

Fekete szeder

Mennyit ér a fekete szeder?

Szeder szedhető akár egy kirándulás vagy erdei séta alkalmával. Egy alkalommal ketten két 7 éven aluli gyerekkel (a gyerekek főleg ettek), 15 perc alatt megtöltöttünk két fagylaltos dobozt. Itthon megmértem: éppen 1 kg volt. Ha úgy veszem, 1 kg szeder árát megkerestük összesen 1 órai munkával. Mivel a szeder a drága gyümölcsök közé tartozik (akár 3000 Ft is lehet az ára), nem rossz órabéréért dolgoztunk.

Mit lehet tenni a fekete szederrel?

Meg lehet enni:

A szeder savanykás íze miatt üdítő a nyári melegben. Gazdag vitaminokban (A, B1. B6, C) és ásványi anyagokban (kalcium, kálium, foszfor, magnézium, vas, mangán, réz). Mindemellett kalóriaszegény, így nyugodtan ehetsz belőle nagyobb mennyiséget is. (Forrás: vitaminsziget.com) 

Főzhetsz belőle gyümölcslevest:

Az előző cikkemben írtam a meggylevesről, a szederből ugyanúgy elkészítheted. Keverheted más gyümölcsökkel:  pl. almával. Télen fagyasztott cseresznyéből és kevés  szederből a meggylevesre emlékeztető ízt varázsolhatsz.

Tartósíthatod fagyasztással:

Miután megmostad, lecsepegtetted, szemenként kirakod egy tálcára és lefagyasztod annyi adagban, amennyit szeretnél. A fagyott gyümölcsöket átteheted egy zacskóba és elteheted a mélyhűtő tárolójába. Felhasználhatod gyümölcsleves készítéséhez (pl. remek kiegészítője a cseresznyének), vaníliapudingba vagy sütemények készítéséhez. 

Készíthetsz belőle befőttet:

A szeder nagyon jól illik a vadashoz, de beleteheted gyümölcssalátába, belekeverheted máglyarakás habjába, felhasználhatod gyümölcsös sütemények készítésére (édesanyám szokta így tartósítani). 

Főzhetsz belőle lekvárt, dzsemet vagy zselét:

Én már készítettem belőle dzsemet (magosat) – fele mennyiségű cukorral – és mondhatom, igazán kiváló, egyedi ízzel. A család nem győzte dícsérni. Ha átpasszírozod: zselé lehet belőle. 

Szederszörp formájában is fogyaszthatod:

Én ezt még nem próbáltam, de az interneten találsz rá receptet.

Pálinka is főzhető belőle:

A barátnőm hívta fel rá a figyelmemet, hogy a szeder pálinka készítésére is alkalmas, de nem ajánlom, hogy otthon nekikezdj. Először is elég nagy mennyiség kell hozzá, másodszor jó pálinka készítését szakemberre kell bízni.

Szárított leveléből tea készíthető:

A leveléből készített tea jó hasmenés ellen, de teakeverék készítéséhez is felhasználhatod (vitaminsziget.com).

 

Szeder - a természet ajándéka

 

Fekete szeder – egészség és pénz

Gondoltad volna, hogy ez a szinte vadon termő növény micsoda ajándék? Ha kirándulsz, készülj fel néhány dobozzal, mert ha ráakadsz, kincset találsz: jót teszel az egészségednek és pénzt takaríthatsz meg: nem feltétlenül szükséges a méregdrága áfonyát vásárolnod, ha vadas mellé keresel kiegészítőt, de reggelihez vajas kenyérre is kiváló. Ha kerted van, érdemes betelepíteni néhány bokorral. Rengeted termés lehet rajta. A termesztésről Bálint gazda honlapján találsz információt.

 

Illusztráció: Bálint gazda honlapján levő kép részlete