Meggy: szívesen esszük nyersen is, de sokkal nagyobb arányú az egyéb felhasználása mind az élelmiszeriparban, mind a háztartásokban.

Meggy

Meggy

Honnan származik, mióta ismerjük?

Már az ókorban is ismerték a Földközi tenger vidékén. Magyarországon már a honfoglalás óta ismerik, fogyasztásának nagy hagyománya van, hiszen sok helységnevünk is jelzi ezt.

A Közép-európai országokban, így hazánkban is gyümölcsként is fogyasztják, máshol inkább ipari gyümölcsként tartják számon, mert nagy részét a konzerviparban dolgozzák fel.

A meggy fajtái

Sok fajtája van, nálunk legismertebbek a nemesített pándi és az apró, sötét színű cigány fajta.

Fenti információk a Wikipédiából származnak.

Értékes anyagai

A vitaminok közül B és A vitamint, az ásványi anyagok közül kalciumot és magnéziumot tartalmaz, valamint antioxidánsokban is gazdag. (Magzsola)

A meggy felhasználása

A nyersen történő fogyaszáson kívül sok területen felhasználják:

Gasztronómia:

leves

Meggyleves

Meggyleves

mártás

rétes

Meggyes rétes

Meggyes rétes

pite

Meggyes pite

Meggyes pite

piskóta

Meggyes piskóta

Meggyes piskóta

Házi tartósítás:

lekvár

Meggylekvár

Meggylekvár

dzsem

befőtt

Meggybefőtt

Meggybefőtt

cukor nélkül dunsztolt, magozott

fagyasztás

Fagyasztásra előkészítve

Fagyasztásra előkészítve

Élelmiszeripar:

  • befőtt
  • szörp
  • pálinka.

 

Képek: saját felvételek