Meggy: szívesen esszük nyersen is, de sokkal nagyobb arányú az egyéb felhasználása mind az élelmiszeriparban, mind a háztartásokban.
Meggy
Honnan származik, mióta ismerjük?
Már az ókorban is ismerték a Földközi tenger vidékén. Magyarországon már a honfoglalás óta ismerik, fogyasztásának nagy hagyománya van, hiszen sok helységnevünk is jelzi ezt.
A Közép-európai országokban, így hazánkban is gyümölcsként is fogyasztják, máshol inkább ipari gyümölcsként tartják számon, mert nagy részét a konzerviparban dolgozzák fel.
A meggy fajtái
Sok fajtája van, nálunk legismertebbek a nemesített pándi és az apró, sötét színű cigány fajta.
Fenti információk a Wikipédiából származnak.
Értékes anyagai
A vitaminok közül B és A vitamint, az ásványi anyagok közül kalciumot és magnéziumot tartalmaz, valamint antioxidánsokban is gazdag. (Magzsola)
A meggy felhasználása
A nyersen történő fogyaszáson kívül sok területen felhasználják:
Gasztronómia:
mártás
Házi tartósítás:
dzsem
befőtt
cukor nélkül dunsztolt, magozott
fagyasztás
Élelmiszeripar:
- befőtt
- szörp
- pálinka.
Képek: saját felvételek
Legutóbbi hozzászólások