Fekete szeder: az emberek már nagyon régóta fogyasztják.  Nagyon sok vad fajtája ismert, tüske nélküli nemesített fajta is. Erdők szélén, utak mentén találkozhatsz vele.

Fekete szeder

Fekete szeder felhasználása

Meg lehet enni:

A szeder savanykás íze miatt üdítő a nyári melegben. Gazdag vitaminokban (A, B1. B6, C) és ásványi anyagokban (kalcium, kálium, foszfor, magnézium, vas, mangán, réz). Mindemellett kalóriaszegény, így nyugodtan ehetsz belőle nagyobb mennyiséget is. (Forrás: vitaminsziget.com) 

Főzhetsz belőle gyümölcslevest:

Az előző cikkemben írtam a meggylevesről, a szederből ugyanúgy elkészítheted. Keverheted más gyümölcsökkel:  pl. almával. Télen fagyasztott cseresznyéből és kevés  szederből a meggylevesre emlékeztető ízt varázsolhatsz.

Tartósíthatod fagyasztással:

Miután megmostad, lecsepegtetted, szemenként kirakod egy tálcára és lefagyasztod annyi adagban, amennyit szeretnél. A fagyott gyümölcsöket átteheted egy zacskóba és elteheted a mélyhűtő tárolójába. Felhasználhatod gyümölcsleves készítéséhez (pl. remek kiegészítője a cseresznyének), vaníliapudingba vagy sütemények készítéséhez. 

Készíthetsz belőle befőttet:

A szeder nagyon jól illik a vadashoz, de beleteheted gyümölcssalátába, belekeverheted máglyarakás habjába, felhasználhatod gyümölcsös sütemények készítésére (édesanyám szokta így tartósítani). 

Főzhetsz belőle lekvárt, dzsemet vagy zselét:

Én már készítettem belőle dzsemet (magosat) – fele mennyiségű cukorral – és mondhatom, igazán kiváló, egyedi ízzel. A család nem győzte dícsérni. Ha átpasszírozod: zselé lehet belőle. 

Szederszörp formájában is fogyaszthatod:

Én ezt még nem próbáltam, de az interneten találsz rá receptet.

Pálinka is főzhető belőle:

A barátnőm hívta fel rá a figyelmemet, hogy a szeder pálinka készítésére is alkalmas, de nem ajánlom, hogy otthon nekikezdj. Először is elég nagy mennyiség kell hozzá, másodszor jó pálinka készítését szakemberre kell bízni. Igaz, ez esetben csillagászati az ára.

Szárított leveléből tea készíthető:

A leveléből készített tea jó hasmenés ellen, de teakeverék készítéséhez is felhasználhatod (vitaminsziget.com).

 

Szeder - a természet ajándéka

 

Fekete szeder – egészség és pénz

Gondoltad volna, hogy ez a szinte vadon termő növény micsoda ajándék? Ha kirándulsz, készülj fel néhány dobozzal, mert ha ráakadsz, kincset találsz: jót teszel az egészségednek és pénzt takaríthatsz meg: nem feltétlenül szükséges a méregdrága áfonyát vásárolnod, ha vadas mellé keresel kiegészítőt, de reggelihez vajas kenyérre is kiváló. Ha kerted van, érdemes betelepíteni néhány bokorral. Rengeted termés lehet rajta. A termesztésről Bálint gazda honlapján találsz információt.

Kitérő

Szeder szedhető akár egy kirándulás vagy erdei séta alkalmával. Egy alkalommal ketten két 7 éven aluli gyerekkel (a gyerekek főleg ettek), 15 perc alatt megtöltöttünk két fagylaltos dobozt. Itthon megmértem: éppen 1 kg volt. Ha úgy veszem, 1 kg szeder árát megkerestük összesen 1 órai munkával. Mivel a szeder a drága gyümölcsök közé tartozik (akár 3000 Ft is lehet az ára), nem rossz órabéréért dolgoztunk.

 

Illusztráció: Bálint gazda honlapján levő kép részlete