Hagyományok őrzése: kötelességünk – a jövőnk érdekében. A hagyományok közé tartoznak többek között a régi magyar készítmények és ételek is.

Hagyományok őrzése

Hagyományok őrzése

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) most harmadik alkalommal rendezte meg a Népligetben a SzeptEmber Fesztivált és benne egy Múltidéző Piacteret.  A rendezvény vásári hangulatú volt és  sok budapesti és vidéki vállalkozó – akik fontosnak tartják a multidézést – kapott lehetőséget arra, hogy hagyományőrző  kézműves termékeit a nagyközönségnek bemutassa.

Az ingyenesen látogatható esemény vonzotta  a látogatókat. A helyszínen az érdeklődőket  sátrak sokasága fogadta. Egy központi sátorban tájékozódni lehetett a BKIK központi és kerületi szervezeteinek munkájáról, mivel ez a szervezet és főként kézműves tagozata fontosnak tartja a hagyományok őrzését. A rendezvényen lehetett hagyományos ételeket enni, lehetett  vásárolni olyan kézműves termékeket, amelyekhez máskor nehezebb hozzájutni, mivel ezeket a hagyományok őrzése jegyében kézművesek készítik. Voltak résztvevők még a szomszédos országokból is.

A gasztronómiában

Láthattunk és vásárolhatunk :

  • házi készítésű lekvárokat –  mutatós kis üvegekben
  • őrségi olajokat (pl. tökmag, lenmag, szőlőmag olaj)  – üvegekben és kis fém kannácskákban
  • speciális gyümölcseceteket (Ausztriából!) – nagyon sokfélét szép üvegekben
  • különféle hagyományőrző ételeket (kenyérlángos, mangalica kolbász, cigánka, különféle grillezett kolbászok és húsok) –  finom ízekkel
  • különféle szép süteményeket.

kenyer-langos

Voltak különféle gasztronómiai versenyek a hagyományok őrzése jegyében  (pörköltfőzés bográcsban, grillezés szabadban régi, hagyományos dszerekkel, rácson, füstölés egy külön erre a célra felállított füstölőben). A gyerekeknek is nagy élvezet volt ilyen régi módszereket, eszközöket látni.

porkolt-bogracsban130907

Kézműves termékekkel

  • ékszerekből, különféle öltözet-kiegészítők
  • népi ihletésű, hagyományőrző gyerekruhákból
  • lakástextíliákból
  • kültéri kaspókból.

kezi-keszitesu-ekszerek

Bemutattak még néhány régi mesterséget, ahol a látogatók akár ki is próbálhatták a szerszámok kezelést (rézdomborítás és vésés, asztalos munka).

A  kultúra jegyében

Több színpadon bemutatók voltak (pl. népi játék István király történetéről).

Annak ellenére, hogy a hét végén még két nagy esemény volt (a magyar média és a magyar dal napja), sokan voltak kíváncsiak a már-már kiveszőben levő, de mostanában újraéledő hagyományokra, a hagyományok őrzésére.

 

Hagyományok őrzése képek: saját felvételek

Ha tetszett, mutasd meg másoknak is: