Gnocchi: olasz krumplis tészta. Fogyasztható főételként vajba forgatva reszelt sajttal megszórva, de köretként is például szaftos húsokhoz.

Gnocchi

Gnocchi recept

Elkészítési idő: 140 perc (ebből munka: 65 perc)

Hozzávalók

4 személyre

Az alaptésztához:

  • 75 dkg krumpli (u.n. szétfőlős krumpli legyen, kb. 60 dkg átnyomott krumpli lesz belőle)
  • 20 dkg liszt
  • 2 csipet só
  • 1 tojás

Megjegyzés:

  • Az alaptészta megegyezik a mi krumplis tésztánkéval.

A rátéthez:

  • 4 dkg vaj
  • 10 dkg sajt (5 dkg puhább és 5 dkg keményebb sajt)
  • 2dkg parmezán sajt

Krumplis tészta készítése

  • A krumplit héjában megfőzöd.
  • Forrón lehántod a héját és krumplinyomóval áttöröd.
  • Amikor langyosra hűlt, megsózod, hozzákevered a liszt háromnegyet részt.
  • Hozzáteszed a tojást és összedolgozod tésztává.

    Krumplis tészta

    Krumplis tészta

A krumplis tészta készítését részletesen itt olvashatod.

A gnocchi elkészítése

Előkészítés

  • A sajtokat (a parmezán kivételével) finom lyukú reszelőn lereszeled.
  • Egy nagyobb lábasban vagy fazékban felteszel vizet forrni a tészta kifőzéséhez. Ha van vízforralód, akkor a tészta formázásának vége felé forrald fel a vizet abban.

A tészta formázása

  • A krumplis tésztát részletekben dolgozod fel. Egy gombócnyi mennyiségből kb. 1 ujjnyi vastagv  vastag rudat készítesz. Felvagdalod kis darabokra (olyanok lesznek, mint a kis párnácskák). Ezeket akár így is hagyhatod. Még jobb, ha tetejüket villával kicsit megnyomod (ezt láttam Mautner Zsófi és Fördős Z. videóján is).
  • Én viszont kis gombóckákat formáztam belőlük, mert Olaszországban ilyen formában ettem. – Igaz, ami igaz, ez egy kicsit munkásabb változat.

    Tészta feldarabolása, golyók készítése

    Tészta feldarabolása, golyók készítése

  • Bármelyik formázási változatot választod, a kész gnocchikat lisztezett tálcára rakod úgy, hogy ne érintkezzenek egymással. Ha nem így teszel, össze fornak ragadni.

    Tészta-golyók

    Tészta-golyók

A tészta kifőzése

  • A tészta kifőzését lobogó forró vízben végezd – az itt szereplő mennyiséget két részletben főzd ki. A kifőzéshez szükséged lesz egy nagyobb lábasra vagy fazékra. Amikor a tészták feljöttek a víz tetejére, készen is vannak. Ez nagyjából 2 perc alatt megtörténik.

    Tészta kifőzése

    Tészta kifőzése

  • Amíg a tészta fő, olvaszd fel a vajat egy nagyobb lábasban.

    Vaj felolvasztása

    Vaj felolvasztása

  • A megfőtt gnocchikat szűrőkanállal kiszeded és az olvasztott vajban megforgatod. Ugynígy jársz el a második adag tésztával is.

    Tészta kiszedése, vajba forgatás

    Tészta kiszedése, vajba forgatás

Elkészítési idő:

  • Krumplis tészta elkészítése: 100 perc
  • Tészta formázása: 35 perc
  • Kifőzés: 5 perc

Összesen:  140 perc (ebből munka: 65 perc)

Megjegyzés:

Az elkészítési időt lerövidítheted, ha a gnocchi tésztáját megveszed készen száraztésztaként vagy mélyhűtöttként. Ez esetben az elkészítési idő akár negyed órára is lerövidíthető.

Tálalás

Fontos, hogy forrón tálald. A főzővízből kiszedett gnocchikat tányérokra szeded. Megszórod a kétféle reszelt sajttal, majd a parmezánnal. A forró tésztára a sajt ráolvad és nagyon finom étel lesz belőle. Természetesen tálalhatod még sonkával, pesztóval, vagy akár pirított zöldségekkel – és csak a fantáziád szab határt annak, hogy még mivel.

Gnocchi tálalva 1

Gnocchi tálalva 1

Gnocchi tálalva 2

Gnocchi tálalva 2

 

Sztori:

Ezt az ételt olasz családnál ettem ebédre. Nagyon finom volt, és elhatároztam, hogy én is el fogom készíteni. Nagyon gyorsan készen volt, mert magát a tésztát mirelit formában készen vásárolták. Ez azonban semmit nem rontott a tészta minőségén. Itthon még nem tudtam körülnézni, hogy lehet-e a tésztát készen kapni, de Széll Tamás videóján láttam, hogy száraz tészta formájában használta. Ebből arra következtetek, hogy már itthon is kapható kész tészta formájában.

 

Képek: saját készítésű étel saját felvételei.

 

Ha tetszett, mutasd meg másoknak is: