Amerikai fánk: jobban hasonlít a mi farsangi fánkunkra, mint gondolnád. Az eltérés abban van, hogy kevesebb benne a tojás sárgája, és kicsit több a vaj, mint a miénkben.

Amerikai fánk 1

Amerikai fánk recept

Elkészítési idő: 130 perc (ebből munka: 75 perc)

Hozzávalók

14 db nagy lyukas fánkhoz, és kb. 50 db kis kerek fánkhoz

  • 50 dkg fehér búzaliszt (BL 55)
  • 3 dl tej
  • 1 kávéskanál kristálycukor
  • 4 db tojás sárgája
  • 10 dkg vaj
  • 2 evőkanál porcukor
  • 1 evőkanál vaníliás cukor
  • 3 dkg élesztő
  • 1 csipet só
  • kisütéshez: étolaj (lábas nagyságától függően, a fánkoknak “úszni” kell
  • tálaláshoz: porcukor és savanykás ízű lekvár, például: sárgabaracklekvár, narancslekvár

Megjegyzések:

  • A hozzávalók szobahőmérsékletűek legyenek.
  • A képeken fele mennyiségű fánk elkészítését látod.
  • Ha megnézed a hozzávalókat, azt láthatod, hogy majdnem azonos a mi farsangi fánkunkkal. Kicsit kevesebb tojás sárgája és egy kicsivel több vaj van benne. Az elkészítési módja is azonos a miénkkel.

A tészta elkészítése

  1. Langyosíts fel fél deci tejet,old fel benne az 1 kávéskanál cukrot és morzsold bele az élesztőt.
  2. A vajat olvaszd fel (csak langyos legyen!)
  3. Tedd a lisztet egy nagyobb tálba, keverd össze a cukorral, vaníliás cukorral.

    Liszt cukorral és sóval összekeverve

    Liszt cukorral és sóval összekeverve

  4. Készíts mélyedést a liszt közepébe. Tedd bele a felhabosodott élesztőt, a 4 db tojás sárgáját, és részletekben a maradék tejet és a felolvasztott vajat.

    Élesztő, élesztős tej, vaj hozzáadása

    Élesztő, élesztős tej, vaj hozzáadása

  5. Keverd össze a tészta hozzávalóit.

    Tészta összekeverve

    Tészta összekeverve

  6. Kézzel vagy dagasztófejes kézi mixerrel dolgozd össze a tésztát. Az utóbbi esetben is fejezd be kézzel. A kézi dagasztásnál emelgesd fel a tésztát (ne gyömöszöld), mert így több levegő kerül bele és sütés után lyukacsosabb lesz.

    Dagasztott tészta

    Dagasztott tészta

  7. Takard le és hagyd kelni addig, amíg a tészta kétszer akkora lesz (kelesztő tálban 3 x dobja le a fedőt).

    Tészta kelesztése

  8. Tedd a megkelt tésztát nyújtólapra és nyújtsd ki kb. másfél cm vastagra. Még nyújtófát sem kell használnod, kézzel is szétnyomkodhatod.
    Kelt tészta

    Kelt tészta

    Kinyújott kelt tészta

    Kinyújott kelt tészta

  9. Szaggasd ki nagy kör alakú szaggatóval és mindegyik közepét szúrd ki még egy kisebbel. A széleken leeső tésztából is tudsz még kis kerek tésztákat szaggatni.
    Kiszaggatott tészta 1

    Kiszaggatott tészta 1

    Kiszaggatott tészta 2

    Kiszaggatott tészta 2

  10. Takard le konyharuhával és pihentesd a fánkokat még 15 percig.

    Kiszaggatott tészta pihentetése

    Kiszaggatott tészta pihentetése

Megjegyzések:

  • Megteheted, hogy a szaggatás után a hulladékot összegyúrod, és ismét nagy fánkokat készítesz belőle.
  • A kis fánkokat kisütheted, vagy sütőben is megsütheted. Ez utóbbi esetben foszlós kis vajas pogácsák lesznek és napokig fogyaszthatók maradnak.

A fánkok sütése

Legalább annyira kényes művelet, mint a kelt tészta készítése.

  1. Melegítsd fel egy lábosban az olajat. Olyan lábost használj, amelyiknek van fedele. Az olaj ne legyen túl forró.
  2. Tedd bele a fánkok egy részét tetejükkel lefelé és fedd le a lábos a fedővel.
    Fánk kisütése 1

    Fánk kisütése 1

    Fánk kisütése 2

    Fánk kisütése 2

  3. Hagyd sülni nagyjából másfél percig.
  4. Amikor elkezd az olaj sercegni (a fedőről a lecsapódott pára elkezd visszacsepegni az olajdba), vedd le a fedőt, fordítsd meg a fánkokat és a másik oldalukat is süsd meg aranybarnára.

    Fánk kisütése 3

    Fánk kisütése 3

  5. Szedd ki dupla papírtörlővel kibélelt tálra. Szokás a tetejét cukormázzal bevonni, de nem okvetlenül szükséges – máz nélkül is nagyon finom.

    Fánk kisütve 1

    Fánk kisütve 1

Elkészítési idő:

  • Tészta összekeverése, dagasztás: 30 perc
  • Kelesztés: 40 perc
  • Szaggatás: 15 perc
  • Pihentetés: 15 perc
  • Sütés több adagban: 30 perc

Összesen: 130 perc (ebből munka: 75 perc)

Amerikai fánk tálalása

Szórd meg porcukorral és adj hozzá sárgabarack, narancs vagy más finom lekvárt.

Amerikai fánk tálalva 1

Amerikai fánk tálalva

 

Képek: saját készítésű fánk saját felvételei

 

Ha tetszett, mutasd meg másoknak is:
error