A citrom: egészségünk egyik legfőbb őre.  Sokoldalú a felhasználása miatt háztartási készletünkből nem hiányozhat. Itt olvashatsz a tulajdonságokról és felhasználásról.

Citrom 1

Egészség

  • A citrom C-vitamin tartalma szinte legendás – ki ne ismerné Cook hajóskapitány történetét az 1600-as évekből, aki legénységét úgy mentette meg a rettegett skorbut betegségtől, hogy rendszeresen citromot és savanyú káposztát etetett velük. Ma már tudjuk, hogy egészségük  a bennük levő C-vitamin tartalomnak volt köszönhető.
  • A citrom C-vitamin tartalma mellett antioxidánsokat és gyulladás gátló anyagokat is tartalmaz. Ennek köszönhetően fogyasztása egészség megőrző és igen sok betegség esetén jótékony hatású. Az utóbbi időkben felfedezték, hogy héjában olyan alkotóelemek vannak, amelyek bizonyos rákfajtáknál megelőző szerepet játszanak.
  • A citrom egyéb hatásai: serkenti az emésztést, regenerálja a véredény-rendszert, méregtelenítő és vértisztító.
  • A citrom bőrregeneráló hatása (pl. mandula vagy avokádó olajjal elegyítve a fejbőrön alkalmazva megszünteti a korpásodást és megelőzi a hajhullást).

Mielőtt még mennybe menne a citrom, meg kell említeni, hogy a fent említett dolgok elsősorban az érett citromra vonatkoznak. Sajnos, a nálunk kapható általában nem az. Többnyire zölden szedik le és a tárolás és szállítás alatt zajlik le az utóérési folyamat, amely a gyümölcsöt sárga színűvé teszi. Valahol olvastam, hogy a szállítás alatt különféle anyagokkal is kezelik, ezért héjának felhasználása megkérdőjelezhető. Ha valaki tud erről bővebbet, örülnék, ha megosztaná velünk ismereteit.

 

citrom

 

Nézzük, hogyan tudod a hasznos anyagokat bevinni a szervezetbe, azaz

A citrom konyhai alkalmazása

  • nyersen fogyasztás,  limonádé készítés, csapvíz vagy ásványvíz, különféle italok (pl. tea) ízesítése
  • húsok, halak pácolása (főként mediterrán konyha, bazsalikommal és más fűszerekkel együtt)
  • halételek ízesítése
  • vadashoz a mártás elengedhetetlen alkotója
  • különféle mártások ízesítése
  • saláták, párolt káposzta készítése (ecet helyett)
  • gyümölcslevesek ízesítése (más, savanykás levesekbe is felhasználható
  • befőttek, lekvárok  ízesítése. eltarthatóság javítása (cseresznye, alma, birsalma)
  • alma, körte, birsalma barnulásának megakadályozása
  • majonéz készítése
  • tojáshab készítése (pár csepp segíti, hogy kemény legyen a hab akár cukor nélkül, akár cukorral készül)
  • citromkrém készítése (torta, sütemények)
  • koktélok, bólék alkotója
  • egyéb sütemények, forralt bor készítése (citromhéj reszelve ill. darabosan).

Kérlek Titeket, akinek van hozzátenni valója, írja meg a hozzászólásokban, hogy ismeretanyagunk gazdagodjon.

Források:

  • Wikipédia
  • Jonny Bowden: Egészséges élet, egészséges táplálkozás.

A citrom képe: saját felvétel

Ha tetszett, mutasd meg másoknak is: