Mosás és szárítás ma már nem jelenthet gondot jó előkészítés után. Automata mosógéppel a mosás a háztartásban az egyik legkönnyebb művelet.

Mosás

Mosás

Fontos kérdés, hogy mennyi ruha kerüljön a mosógépbe. Szerintem ne tegyél a gépbe annyi ruhát – főleg finom ruhaneműből – amennyit a gép gyártója maximumnak ajánl. Ez a mennyiség nem tud jól forogni, az öblítővíz is kevesebb, ezért nem mindig lesz szép tiszta a ruha. Sokan viszont a gazdaságosság miatt éppen ezt ajánlják. (Legjobb, ha ezt a kérdést magad döntöd el saját tapasztalatod alapján.) Természetesen a mosószer mennyiségét is csökkentheted, ha kevesebb a ruha. A jól előkészített ruhához egyébként sem kell sok mosószer, fölöslegesen ne adj ki pénzt.

Az előkészített adagot berakod a gépbe, beleteszed a mosószertartályba a mosószert és az öblítőt, Beállítod a kiválasztott programot és elindítod a mosógépet. Ennyi az egész. Amíg a gép dolgozik, elláthatsz más teendőket. (A 40 fokos programok általában 1 óra alatt futnak le.) Amikor a gép leállt, kiszeded a ruhát és megkezdődik a szárítás. A kézi mosásnál a kényes ruhaneműt inkább csak kinyomkodod a mosószeres vízben, legalább kétszer öblíted, vállfára teszed és felakasztod  olyan helyre (pl. fürdőkád fölé), ahol lecsepeghet. Gyapjú ruhaneműt fektetve szárítsd (és soha ne fűtőtesten).   

Szárítás

A szárítástól illetve a teregetéstől függ, kell-e, és hogy mennyi munkát kell a vasalásra fordítanod. Falusi vagy kertvárosi háztartásban, kertes házban, a szárításnak legjobb módja tavasztól őszig, ha a kertben, ruhaszárító kötélen szárítod a ruhát. Ha süt a nap, gyorsan szárad. Különösen előnyös ez a szárítási mód a fehér dolgoknak, pl. ha fehér lepedőid és egyéb fehér ruhaneműid vannak (a nap bizonyos foltokat el is halványít!). A színes ruhákat árnyékos helyre terítsd és fordítsd ki. A szabadban lengedező, szépen kiterített ruhák még látványnak sem rosszak. (Színyei Merse Pál: Ruhaszárítás c. festményéről készült képet látod ebben a bejegyzésben – őt is megihlette.

Mielőtt kiteríted a ruhákat, simítsd ki (kirázhatod, a kisebb dolgokat kihúzogathatod, a lényeg az, hogy ne agyon gyűrött darabok kerüljenek a szárítóra. A ruhák rögzítésére majdnem mindenki használ csipeszeket. Vigyázz, hogy a csipeszek a ruha szélére kerüljenek, ellenkező esetben csúnya nyomot hagynak.

Mosás és szárítás

Ha nagy lakásban élsz és el tudsz helyezni szárító gépet, akkor is szükséged lesz összecsukható, mozgatható szárító állványra. Ha mindent és teljesen szárazra akarsz szártani a gépben, az sok pénzedbe fog kerülni. Egy köztes megoldás, ha előszárítasz a gépben és a félig száradt ruhát teregeted ki. Ez esetben sokkal gyorsabban megszárad, és nem kell a szárító állványt néha több napig kerülgetned. Vannak olyan mosógépek is, amelyek szárító funkcióval rendelkeznek. Ezek általában csak előszárításra alkalmasak. Fontos tudnod, hogy a mosott mennyiséget legalább két, de inkább három részre kell osztanod és inkább rövid ideig szárítanod, mert különben gyűrött lesz a ruha. (Ezt szokták sokan mondani, akik szárító gépet használnak.) Ha keveset szárítasz, a centrifugálás nyomai eltűnnek és nagyon gyorsan kivasalod, vagy egyáltalán nem kell vasalnod. 

Régebbi lakásokban található még fregoli (ez egy olyan szárító, ami a fürdőszobában általában a fürdőkád fölött van, hogy az esetlege vízcsepegés ne okozzon tócsát a földön). Teregetésnél le lehet engedni, utána pedig fel lehet emelni a plafon közelébe, hogy ne zavarja a tisztálkodást. 

A szárító állványok nagyon sokfélék. Nekem az emeletes vált be legjobban, mert kis helyen elfér, és a nagy darabokat is fel lehet rá teregetni. A négy emeletes, Ikeában kapható szárítón (kb. 6000 Ft) a terítő rudak összes hossza 32 méter és akkor a kereteket nem számoltam bele, amire szintén lehet kisebb darabokat felteríteni. Ruhaakasztón is nagyon jól lehet szárítani rajta. 

A mosás és szárítás eredménye

Ha a mosás és szárítás rendben volt, a ruhák szép tiszták és szinte gyűrődés mentesek lesznek, alig kell majd vasalni. A megszáradt ruhaneműt összehajtogatod, elteszed a szekrénybe.Ágynemű mosás

 

Kapcsolódó cikkek:

Mosható ruhaneműk

Mosás előkészítés  

 

Mosás és szárítás kép: Szinyei Merse Pál: Ruhaszárítás

 

Ha tetszett, mutasd meg másoknak is: