Categories Menu

2010. június 16. | Téma: Ételkészítés | 0 hozzászólás

Főzelékek sűrítési módszerei

A főzelékek sűrítési módszerei ismeretében könnyen elkészítheted ezt az ételfajtát. Nem kell szakácskönyvekben keresgélned főzelék receptek után és gyorsan elkészíthető ételt tálalhatsz fel. Főzelék készíthető friss és mirelit zöldségfélékből, továbbá száraz babból, lencséből és sárgaborsóból. Tavasszal és nyáron a friss zöldségekből a legjobb szinte minden főzelék. Télen viszont mirelitből nagyon gyorsan lehet főzeléket készíteni. 

A főzelékek készítése néhány alapvető dologban különbözik egymástó, úgy mint:

  • a zöldségek fajtái
  • a sűrítés módja
  • a fűszerezési és
  • a főzési idői.

A főzelékek sűrítési módszerei

Liszttel történő sűrítések

Lisztszórás:

A szükség esetén feldarabolt kevés zsiradékon, vízzel megpárolt, ízlés szerint sózott  és fűszerezett zöldséget 1-2 kanál liszttel megszórod, összekevered, vízzel, húslevessel vagy tejjel felengeded (húsleves kockát is használhatsz) és felforralod. A főzelékek sűrítési módszerei közül ebben nincs zsiradék.

Rántás: 

A főzelékek sűrítési módszerei közül ez a hagyományos magyar módszer. A zöldségeket ízlés szerint megsózod, kevés vízben (lehet húsleves, vagy tehetsz bele egy húsleves kockát) puhára főzöd, közben fűszerezed. A rántás elkészítéséhez kevés zsiradékon  2-4 evőkanál lisztet világosra pirítasz, ha paprikás rántást készítesz, leveszed a tűhhelyről,  belekevered a piros paprikát és hideg vízzel (ne legyen nagyon sok, mert híg lesz a főzelék) gyorsan felengeded, összekevered és keverés közben a zöldséghez adod. Készíthetsz hagymás, fokhagymás és petrezselymes rántást is. Ezeket a liszt hozzáadása előtt az olajon kicsit megfuttatod.  

Habarás: 

A főzelékek sűrítési módszerei közül közepes kalóriatartalmúnak tekinthető, mivel csak a tejfölben levő zsiradék kerül bele. A zöldségeket megpárolod. 1- 2 dl jól összekevert tejfölbe beleteszel 2 – 3 evőkanál lisztet, jól összekevered és a zöldség főzővizével kis adagokban felengeded. Mikor már nem túl sűrű, a zöldségbe kevered és felforralod. 

Liszt nélkül (diétás) sűrítés

Sűrítés a főzelék saját anyagával :

A főzelékek sűrítési módszerei közül ez nevezhető a leginkább diétásnak, mivel idegen anyag nem is kerül a főzelékbe. A zöldség egy részét turmixolod és a többihez hozzákevered.

Sűrítés krumplival: 

Ha egy-két krumplit belefőzöl a főzelékbe, azokat széttörve felhasználhatod sűrítő anyagként. Ez a módszer nagyon egyszerűen alkalmazható azoknál a főzelékeknél, amelyek krumplit is tartalmaznak (krumplifőzelék, kelkáposzta- és salátafőzelék).

 

A főzelékek sűrítési módszerei – kiegészítés

  • Nem véletlenül írtam mindenütt zsiradékot. Elég sok vita van akörül, hogy a zsír egészségesebb-e vagy az olaj. Több helyen olvastam erről a kérdésről és annyi kiderült, hogy az olaj a sütés-főzés hőmérsékletén elbomlik és a bomlástermékeknek káros hatása lehet a szervezetre. A sertészsír viszont a sütés hőmérsékletén sem bomlik.
  • A fehér liszt helyett megpróbálhatsz teljes kiőrlésű lisztet használni, de ezt inkább a sötétebb színű főzelékeknél ajánlom. A liszt mennyiségét elég nehéz pontosan meghatározni, mert nem tudhatom, milyen sűrűn szeretitek. Szerintem 1 kg zöldségféléhez kb. 4 evőkanállal próbáld ki, és tetszésed szerint változtass.

Kapcsolódó cikk:

Főzelékek sűrítése és fűszerezése

 

Kép a főzelékek sűrítési módszerei cikkhez: Google képtár 

Ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel!

    Szólj hozzá!

    Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

    A weboldal az Ön kényelme érdekében ún. cookie-kat vagy sütiket használ. További információk

    Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

    Bezárás