A háztartást is szeretheted!
Categories Menu

2011. február 18. | Téma: Főzés, Háztartás | 4 hozzászólás

Töltött káposzta

Petrezselyemmel vagy kaporral

Töltött káposzta

A töltött káposzta igazi téli étel. Egyrészt azért, mert savanyított káposztából készül, amit általában télen szoktunk fogyasztani, másrészt pedig azért, mert elkészítéséhez többnyire füstölt húst, kolbászt és szalonnát is szokás használni. Nyári melegben nem kívánjuk az ilyen “nehéz” ételt, vagy ha mégis elkészítjük, a zsíros dolgokat jobb, ha kihagyjuk belőle. Ez a nyári töltött káposzta azonban nem az igazi. Hát milyen is az igazi?

 

 

Erre a kérdésre elég nehéz választ adni, mert ahány háztartás, annyi szokás. Én magam sem készítem mindig egyformán. Most azt a receptet irom le neked, amelyiket én a legjobbnak tartok és ha valamilyen ünnepélyes alkalomra főzöm, semmit sem hagyok ki belőle.

Hozzávalók (8 db nagyméretű töltelékhez, döntsd el te, hogy ez hány adag:

  • 1 kg savanyú káposzta 
  • 8 db savanyított vagy édes káposzta levél (a külső nagy levelek)
  • 80 dkg darált sertéshús (comb vagy lapocka) 
  • 1 dl rizs (ha nincs mérőpoharad: kb. 1/3 bögre)
  • 20 dkg nyers füstölt hús (lehet pl. tarja)
  • 10dkg füstölt szalonna 
  • 10 dkg füstölt paprikás kolbász 
  • 1 db tojás
  • 1 fej hagyma 
  • 1 – 2 gerezd fokhagyma
  • 1 db babér levél
  • 1 db csípős piros paprika
  • 2 kk piros paprika 
  • 2 dl tejföl
  • só, bors, petrezselyem vagy kapor (bár ezt télen nem nagyon lehet kapni -a melegebb időkben készített töltött káposztához viszont kiváló fűszer)

Előkészítés:

Vásárolj meg mindent az elkészítés előtti napon. Este áztasd be a füstölt húst és másnap főzd meg félig. Hagyd a levében kihűlni. Ha édes káposzta levelellel készíted, forrázd le, hogy a levél megpuhuljon és lehessen bele csomagolni. (Egyszerűbb, ha savanyított leveleket veszel, de valamivel drágább.) A rizst párold meg – kétszer annyi víz kell hozzá. A szalonna felét szeleteld fel vékony szeletekre, a kolbászt és a füstölt húst is vagdald fel nagyobb darabokra. A szalonna másik felét vágd fel kockákra. A hagymát is vágd össze apróra, a fokkhagyma gerezdeket zúzd szét. Ha nagyon savanyú a káposzta, kicsit mosd ki.

A töltelék elkészítése: 

A darált húst egy tálba teszed. A szalonna kockákat kicsit kiolvasztod, a felvágott hagymát megpárolod a zsírján és az egészet a húshoz adod. Hozzáteszed a párolt rizst, megsózod, megborsozod és hozzáadod a piros paprika felét. Az egészet összekevered, közepébe lyukat készítesz és beleütöd a tojást. Összekevered mégegyszer, kézzel össze is gyúrod és 8 részre osztod. Becsomagolod a káposzta levelekbe (két szélét felhajtod és feltekered).

Összeállítás és főzés:

Egy nagy lábos aljára berakod a savanyú káposzta felét. ráhelyezed a töltelékeket, közben a kolbász és füstölt hús darabokat is belerakosgatod és az egészet betakarod a káposzta másik felével. Beleteszed a babér levelet és a csípős paprikát (ha nem szeretitek, nem kötelező). Ráteszed a szalonna szeleteket, rászórod a piros paprika másik felét és valamelyik oldalán beleöntöd a füstölt hús levét (előtte megkóstolod, ha nagyon sós, felhígítod), 2 – 3 ujjnyi legyen a folyadék és lefedve felteszed párolódni. Ha a lé elpárologna, közben vízzel pótolod. Fontos, hogy a végén ne maradjon sok lé a lábosban. Amikor a hús megpuhult és a szalonna elolvadt, kész az étel. 

Tálalás:  

Egy nagyobb tálra kiszeded a káposztát, rárakod a töltelékeket, a füstölt húst és a kolbászt, tejföllel és petrezselyemmel (vagy kaporral) díszíted. Megteheted, hogy szalonnából többet veszel, 8 szeletet bevagdalsz és megsütöd. Nagyon jól mutatnak majd ezek a “kakastarélyok” a töltelékek tetején. Tejfölt külön is adsz hozzá. Ne feledkezz el arról, hogy van, aki kenyérrel szereti. 

 

Ha szeretnél még a konyha fortélyairól többet olvasni, értesítést küldök minden új cikkről és letölthetsz ingyenes anyagokat is.    

      

Ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel!

    4 hozzászólás

    1. Nagyon izletes tiltott kaposztat szoktam csinalni,csak sokszor kicsit kemenyre sikerul. A kerdes,mit csinaljak hogy jo puhara sikeruljon?
      Szeretnek egy jo tippet kapni .
      Elore is koszonom,
      Arkossy Viktor,
      San Antonio,Texas allam.

    2. Kedves Viktor!
      A következőket javasolom:
      - a darált húsba beledarálni egy kis szalonnát vagy apróra vágva belekeverni
      - a rizst előre megfőzni, mert nagyon sok nedvességet elvesz a töltelékből (1 rész rizs megfőzéséhez 2 rész víz kell)
      - ha káposztalevélbe teszi a tölteléket, akkor ne tegyen bele tojást (ha nem kapható savbanyított levél, főzze met a káposztaleveleket sós vízben és abba csomagolja a t6lteléket).
      Remélem, segíthettem és az idén kiváló lesz majd a káposzta.
      Üdvözlettel és boldog karácsonyt kívánok!

    3. Koszonom szepen a valaszt. En savanyu kaposztalevelet hasznalok,mert szeretem ha a toltott kaposzta egy kicsit savonkas.
      Elnezest kerek ha nem jol irok magyarul,de en soha sem jartam magyar iskolaban,csak magamtol tanultam.
      Kellemes boldog es oromteljes Karacsonyi Unnepet kivanok nindenkinek.

    4. Kedves Viktor!
      Én is savanyú káposztalevelet használok, de nem gondoltam, hogy arrafelé is beszerezhető. Igaz, időnként mi itthon is savanyítunk káposztát, de csak kis mennyiségeket, mert ha sokáig áll, akkor nagyon megsavanyodik és az már nem az igazi még akkor sem, ha kicsit kimossuk. Káposztafej savanyításához nincs megfelelő edényünk és ezért néha előfordul, hogy sós vízben megfőzött káposztalevélbe csomagolom a tölteléket. A főzésnél a szálas káposztából teljesen átveszi az ízt és olyan, mintha savanyított levélből készült volni.

      Gratulálok a nyelvtanuláshoz, ezt kevesen teszik meg, mert a magyar nyelv nagyon szép – ezt sok külföldi irodalmár is leírta – de nehéz tanulni, mert a szerkezete nagyon eltér a többi nyelvekétől.

    Szólj hozzá!

    Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

    A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>