Sütőtök köret: egyszerűen, gyorsan elkészíthető olíva olajjal, lila hagymával, fűszerekkel. Két főre serpenyőben, 4 főtől tepsiben célszerű készíteni.

Sült sütőtök 1

Sütőtök köret tepsiben, serpenyőben

2 személyre serpenyőben, 4 személyben tepsiben készítsd

Hozzávalók

4 személyre

  • 20 – 25 dkg sütőtök személyenként (tisztítva)
  • 2 evőkanál olíva olaj
  • 1 db lila hagyma
  • fűszerek: só, rozmaring, petrezselyem, bors vagy 1 db szárított vagy friss cseresznyepaprika (ez utóbbi csípőssé teszi, ezért azok, akik nem szeretik a csípős ételt, ezt ne tegyék bele

Online főzőtanfolyamok

Bevásárlólista

  • 1,5 kg sütőtök (egy kisebb egész vagy egy nagyobb fél körte alakú)
  • 1 db lila hagyma

Emlékeztető: olíva olaj, só, rozmaring, petrezselyem, őrölt fekete bors, cseresznyepaprika (feltételes)

Előkészítés

  • A sütőtök héját zöldségtisztítóval eltávolítod, kibelezed.
  • A lila hagyma héját eltávolítod, szálasra vágod.

Sütőtök köret készítése serpenyőben, tepsiben

A képek a serpenyős változatot mutatják.

  1.  A megtisztított sütőtököt nagyobb (kb. 2×2 cm-es) kockákra vágod.

    Sütőtök kockákra vágása

    Sütőtök kockákra vágása

  2. Egy közepes tepsit vagy nagyobb lapos tálat (a sütőtök mennyiségétől függően) vékonyan kikensz olíva olajjal.

    Sütőtál kiolajozva

    Sütőtál kiolajozva

  3. Egyenletesen elosztva rárakod a sütőtököt, meglocsolod olíva olajjal, megsózod és meghinted a friss vagy szárított zöld fűszerekkel és a szálasra vágott lila hagymával. Ha csípőset szeretnél, megszórod az apróra vágott csípős paprikával.

    Sütőtök tepsibe rakva

    Sütőtök tepsibe rakva

  4. 20 perc alatt (180 fokon) késze sütöd – ha szükséges a melegítést mérsékled.

    Sütőtök köret tepsiben

    Sütőtök köret tepsiben (sütőtálban)

Sütőtök köret tálalása

Tálalhatod grillezett halhoz, sült húshoz

Sült sütőtök halhoz

Sült sütőtök halhoz

Változat:

Ha két személyre készítesz köretet sült hús (például sült csirkecomb) mellé, a köret készítése még egyszerűbbé válhat. Ha a tepsiben van még hely, a sütés befejezése előtt mellészórod a sütőtököt, a kialakuló szaftban kicsit átforgatod, ráteszed a lila hagymát és a fűszereket. Az egész ételt 20 percig tovább párolod lefedve (lehet alufóliával), majd a fóliát levéve a fölösleges vizet elpárolod, az egész ételt kicsit megpirítod.

Megjegyzés:

Hasonló módon készülhet édesburgonya köret is.

Érdekelhet még:

Sütőtök krémleves

Sütőtök tócsni

 

Képek: saját készítésű ételek saját felvételei.