Jamie Oliver 15 percesei: megtalálhatók a híres séf szakácskönyvében, és láthattad TV sorozatban is. Boszorkányos ügyességgel dolgozik. neked valószínűleg több idő kell.

Jamie Oliver 15 percesi

Jamie Oliver 15 percesei mire tanítanak?

Tervezés

Jamie Oliver 15 percesei: nagy élmény. A bemutatott ételeket úgy állította össze (és ebben fellelhető a tervezés), hogy

  •  egy adag kalóriatartalma 600 kcal körül van – így akár a fogyás vagy testsúly tartás problémáját is megoldhatják
  • az ételek ízletesek és
  • táplálóak valamint
  •  gyorsan elkészíthetők legyenek.

Jó minőségű és kalóriaszegény alapanyagok

  • Húsfélék: filézett csirkemell, filézett hal és garnélarák, darált hús
  • Zöldségek: kaliforniai paprika, csili paprika, paradicsom, uborka, cukkini,  zöldhagyma, lila hagyma, hagyma, saláta, rukkola, brokkoli, zöldborsó, gomba olajbogyó, néha egy-egy extrább zöldségféle (pl. avokádó, mangó)
  • Gyümölcsök: citrom, zöld citrom
  • Gabona- és tésztafélék: rizs, kuszkusz, száraztészta
  • Fűszerfélék: só, bors, fokhagyma, petrezselyem, koriander zöld, bazsalikom, tárkony, rozmaring, snidling, zsázsa, édeskömény mag), gyömbér
  • Kész szószok és más konzervált élelmiszerek (mustár, kechup, szójaszósz, sült paprika, aszalt paradicsom csemege uborka)  egyéb készítmények (pl. balzsamecet) – majonéz helyett: 0 % zsírtartalmú joghurt fűszerezve)
  • Tej- és tejtermék: tejszín helyett kevés liszt és tej (ez a kalóriaszegényebb változat), sajtfélék
  • Zsiradék: olíva olaj
  • Édesítéshez, karamellizáláshoz: méz

Kevés és jó minőségű eszköz

  • 3 db különböző célra használatos kés
  • fokhagyma prés és szeletelő
  • y hámozó
  • konyhai robotgép (daraboló, pépesítő feltéttel)
  • nagyméretű vágódeszka (2 db, a második tálaláshoz)
  • keverőtálak (2 – 3 db)
  • 3 db sütő-főző edény (2 db serpenyő és 1 db fazék, vagy 2 db serpenyő és 1 db pároló edény, vagy 1 db serpenyő, 1 db grill serpenyő és 1 db fazék vagy pároló edény)
  • 1 db vízforraló
  • 1 db szűrő (nagy méretű)

Megjegyzés:

Jamie Oliver konyhai eszközök nálunk is beszerezhetők.

Szervezés

  • Minden kéznél van, ami a főzéshez kell (alapanyagok és eszközök)
  • Az ételkészítés tennivalói úgy jönnek sorrendben, hogy nincs ácsorgási idő.
  • A lassabban elkészülő dolgokkal kezdi a főzést.
  • A köztes időket kihasználja zöldségaprításra, húsforgatásra, keverésre.
  • A gabona- és tésztafélék főzését mindig forró vízzel kezdi (erre kell a vízforraló), mert így gyorsabb.
  • Mérleget csak nagyon indokolt esetben használ.
  • Nem süti-főzi agyon az ételeket, csak annyira, amennyire kell.
  • Gyorsan dolgozik.

Jamie Oliver a konyhában

Miért és hogyan tanulhatsz

Jamie Oliver 15 perceseiből?

Jamie Oliver 15 percesei: Te is elkészítheted, ha tanulsz tőle – legfeljebb eleinte kicsit hosszabb idő kell hozzá, meg néha némi kreativitás, mert

  • az alapanyagok nálunk is kaphatók (ritka az, ami nem, azt meg helyettesítheted mással, vagy uram bocsá, néhányat kis is hagyhatsz)
  • fogadok, hogy több eszközöd van a konyhádban – esetleg hiányozhat a grill serpenyő, amit kérhetsz legközelebb a születésnapodra, addig meg használj közönséges serpenyőt)
  • tervezd meg az ételkészítés sorrendjét – később már fejből fog menni
  • bevásárlásnál legyenek a szükséges anyagok a bevásárló listádon
  • készíts össze mindent, ami a főzéshez kell
  • egy kis kreativitással Te is összeállíthatsz hasonló recepteket.

Megjegyzések:

  • Ha megnézed a TV-ben a Jamie Oliver 15 percesei adást, tetszik, de nem tudsz gyorsan jegyzetelni, akkor vásárold meg a könyvet! A TV nézés közben viszont figyeld az apró trükköket, mert ezeket nem fogod a receptekben megtalálni.
  • Jamie Oliver 15 percesei többek között azért keltették fel az érdeklődésemet, mert már korábban készítettem egy Gyors ételek c. online tanfolyamot, amely 30 perces ételekről szól. Szerepel  benne vagy 50 recept, amely az itthon könnyen elérhető alapanyagokból fél óra alatt elkészíthető. A tanfolyam bevezetőjében azt írtam, hogy a gyors ételek készítésénél nincsenek csodák, de most – a Duna TV-ben futó sorozat nézése alatt megtapasztaltam, hogy ez a kiváló ételkészítő művész hogyan bűvészkedik főzés közben és megállapítottam, hogy bőven van tőle tanulnivalóm. Valószínűleg Neked is.

Szeretném megismerni a véleményedet ebben a témában!

 

Ha tetszett, mutasd meg másoknak is: