Categories Menu

2016. november 12. | Téma: Fűszerezés, ízesítés | 1 hozzászólás

Hal fűszerezése

Hal fűszerezése: nem egyszerű feladat. Ha alig van rajta fűszer, a hal húsa dominál, ami nem minden esetben szerencsés. Ha túlfűszerezett, teljesen elnyomja a hal egyébként kellemes ízét. Romváry Vilmos, a Fűszerek könyve c. írásában a helyes célt úgy fogalmazta meg, hogy hogy a két állapot között a megfelelő egyensúlyt kell megtalálni. Ebben az írásban szereplő halételeknél erre törekedtem.

Grillezett ponty sütőtökkel

Grillezett ponty sütőtökkel

 

Hal fűszerezése – alapkérdések

Fűszerek

Amivel a hal fűszerezésénél nem tévedhetsz

  • citrom
  • bors

Amiből a hal fűszerezésénél válogathatsz

  • petrezselyem, zeller zöld, tárkony, borsikafű
  • hagyma, újhagyma
  • piros fűszerpaprika, édes és csípős (az utóbbi helyett lehet cayanne bors, chili paprika)
  • fehér-, fekete- és színes bors, babérlevél
  • ketchup, kapribogyó

A hal fűszerezését befolyásolják

  • a hal fajtája (íze)
  • az elkészítés módja.

Példák a hal fűszerezésére

Rántott hal

A rántott hal fűszerezése – a növényevő halak kivételével – nagyon egyszerű. A citrom (módjával) elveszi az esetleges mellékízeket (pl. pocsolya-ízt).  A só kihagyhatatlan és készítés előtt fél órával kell sózni, hogy átjárja a haldarabokat. Sokszor ennyi is elég (pl. ponty vagy harcsa esetében), amikor a hal mellé karakteres mártás lesz (pl. remulád- vagy tartármártás). Egyéb esetben lehet még őrölt borssal is fűszerezni (pl. tonhal). A növényevő halak húsa ennél még többet igényel. Jót tesz az ételnek valamilyen szárított zöld fűszerrel (pl. rozmaringgal vagy kakukkfűvel) való beszórás.

Ponty szeletek besózva

Ponty szeletek besózva

Ponty rántva remulád mártással

Ponty rántva remulád mártással

Harcsaszeletek sózva

Harcsaszeletek sózva

Rántott harcsa majonézes krumplival

Rántott harcsa majonézes krumplival

Busa fűszerezve

Busa fűszerezve

Busa rántva

Busa rántva

Grillezett hal

A grillezett halnak nagyobb a nedvesség tartalma, mint a rántott halnak, mivel a halhús tetején kialakult kéreg a nedvesség tartalmat a halban tartja. Ezért lehet egy kicsit merészebben fűszerezni. Bevethetők a zöld fűszerek, de akár a csípős paprika is (mint Horváth Rozi Grill bors fűszerkeverékében, amely kiegészítésként még vöröshagymát és cayanne borsot is tartalmaz – fenséges íze lesz tőle a pontynak). A tonhal még többet is elbír, akár a halaknál szokatlan fokhagymát is. Természetesen a grillezés előtt kevés olíva olajat is fel kell kenni a haldarabokra. Fontos tudni, hogy a grillezett halakat csak utólag célszerű sózni, mert különben elveszti nedvesség-tartalmának egy részét.

Ponty zöld fűszerrel grillezéshez

Ponty zöld fűszerrel grillezéshez

Grillezett ponty

Grillezett ponty

Ponty szeletek grillpácban

Ponty szeletek grillpácban

Grillezett ponty sütőtökkel

Grillezett ponty sütőtökkel

Sült hal

Sózást követően süthetők színes borssal és újhagymával, mint például a lazac, de elkészíthetők bundában is, ami nem más, mint paprikás liszt. Ilyen módon szokás sütni a keszeget, kárászt, angolnát, de a hekket is.

Keszeg paprikás lisztben

Keszeg paprikás lisztben

Sült keszeg

Sült keszeg

Lazacfilé színes borssal

Lazacfilé színes borssal

Lazacfilé salátával

Lazacfilé salátával

Magyaros halételek fűszerezése

Kihagyhatatlan belőle  a piros fűszerpaprika (harcsapörkölt és -paprikás), esetenként a csípős is (halászlé), ízhatásuk még növelhető zöldpaprikával és paradicsommal – természetesen a sót sem lehet kihagyni. A harcsa azért alkalmas pörkölt készítésére – egyébként az angolna is – mert nincs benne szálka. A halászlé viszont többféle halból az igazi.

Harcsa felkockázva pörkölthöz

Harcsa felkockázva pörkölthöz

Fűszerek, ízesítők harcsapörkölthöz

Fűszerek, ízesítők harcsapörkölthöz

Harcsapörkölt nokedlival

Harcsapörkölt nokedlival

Halászlé

Halászlé

Bajai halászlé tálalva

Bajai halászlé tálalva

Marinált hideg rántott hal

Kevés ecetet tartalmazó vízes pácban készül, amelybe hagymát,  babérlevelet, borsot és a savanykás íz ellensúlyozására kevés cukrot is szokás tenni. Ebben az oldatban pácolódik a hal néhány óra hosszat.

Konzerv halkészítmények

Említést érdemelnek, bár ezeknek a készítményeknek a fűszerezésébe nem szólhatunk bele. Óriási a választék belőlük. Eleve két nagy csoportra oszthatók: paradicsomos szószban és olíva olajban. Mindkettő sok más fűszert is tartalmazhat: babérlevelet, szemes borsot, kapribogyót.

Megjegyzés:

Ennyit tudtam Nektek nyújtani a halak fűszerezéséről. Remélem, hasznotokra lesz. Készítsetek minél több halételt, mert a hal nagyon értékes alapanyag és nem utolsó sorban nem is fenyegeti a testsúlyotokat.

 

Halak fűszerezése képek: saját készítésű halételek saját felvételei.

 

Ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel!

    1 hozzászólás

    1. Köszönet a cikkért, jól összeállított, de ha szabad egy-két apró észrevételt tenni:

      Kiegészíteném a fűszerezés szempontjából nem közömbös növényevőket és ragadozókat több, zárójeles példával, mint ponty vs. harcsa, mert lehet, hogy nincs mindenki tisztában melyek ezek.
      A másik apróság: a konzerv halkészítmények esetében hasznos lehet a konzerv, mint alapanyag megjelölése, aminek feldolgozásakor további fűszerezésre van lehetőség. Halpástétom olajos halkonzervből vaj, fűszeres margarin klb. mustárok, hagymafélék, só bors…, paradicsomos konzerv esetén az előbbieken kívül, további paradicsom készítmények, édes vs. csípős paprika félék, csilipaprika…

      Kedvelt lehet még az igazi és a hamis ikrakrém….

      Üdvözlettel,
      Emese

    Szólj hozzá!

    Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

    A weboldal az Ön kényelme érdekében ún. cookie-kat vagy sütiket használ. További információk

    Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

    Bezárás