Categories Menu

Bazsalikom

Bazsalikom: Dél-Ázsiából került hazánkba és kedvelt kerti és cserepes fűszernövény lett.  Kellemes illatát illóolaj tartalmától kapja. Sok napsütést igényel.

bazsalikom

Bazsalikom

A  növény

A bazsalikom az egyik leggyakrabban használt fűszernövény. Többféle változata létezik mint pl. a kerti, a rojtos levelű, a színes (bordó) levelű, a citrombazsalikom, a perui, az indiai és egyéb fajták. Nálunk általában a zöld levelű kerti bazsalikom az ismert. Védett, napos helyen, jó vízáteresztésű földben fejlődik jól. A kisebb fajták cserépben is termelhetők. Magról szaporodik. Rendszeresen öntözni kell. Mivel trópusi növény, fagyérzékeny. 16 fok felett fejlődik jól.

Tárolása, felhasználása

A leveleket és a virágokat (ha vannak) folyamatosan lehet szedni és frissen felhasználni. Ilyenkor érvényesül legjobban az aromája. Mivel csak a meleg hónapokban lehet termeszteni, a hidegebb időszakokban csak szárított formában tudjuk felhasználni (valószínűleg fólia alatt is termelik, mert télen is kapható kis cserepekben. Szárítása napfénytől védett helyen, felakasztva történjen, utána pedig jól záródó edényben tárolható a szárított fűszer.

A egyik leggyakrabban használt fűszernövény. A friss növény illata jellegzetes. Késsel szeletelve megbarnulhatnak, ezért inkább kézzel célszerű tépkedni. Mivel főzés közben hamar elveszti aromáját, ezért csak a tálalás előtt keverd az ételbe. Elsősorban paradicsomos ételek, mártások, csirke-, tojás-, hal- és zöldséges ételekhez illik (bab, padlizsán). Legismertebb a pesto fűszereként. Ázsiai ételeknek is kedvelt fűszere.

Paradicsom leves 1

Bruscchetta - szendvics

Érdekességek a bazsalikom használatáról

Szív alakú levelei miatt a szerelem jelképe. A basilicum a mesék halálos pillantású sárkánykígyójának nevét idézi fel, ami az ókori görögöknél és rómaiaknál átkok mondására ösztönzött a növény vetése közben. Görögországban a kis levelű bazsalikomot légyriasztónak használják, mert az asztalra téve elriasztja onnan a legyeket. Gyógynövényként is ismert, különféle kedvező hatásai vannak.

 

Bazsalikom kép: saját felvétel.

Ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel!

    8 hozzászólás

    1. Nagyon szeretem a bazsalikom pestót.Egész nyáron készítem.

    2. Imádom a bazsalikomot. Szívesen kísérletezem vele a különböző ételekben.
      Nekem is van az ablakban, de nincs ideje megerősödni, mindig elhasználom 🙂

    3. Szia,
      Elküldenéd a receptedet?

    4. Köszönöm visszajelzésedet. Ha van valami jól bevált bazsalikomos recepted, kérlek, oszd meg velünk!

    5. Bazsalikom Pesto: fogunk egy jó nagy csokor bazsalikomot,a leveleit turmix gépbe teszzük,teszünk hozzá 1-2 gerezd fokhagymát,valamivel több mint fél dl olívíolajat,2 evőkanálnyi pirított fenyőmagot,és 3-4 dkg parmezán sajtot.reszelve.És egy kis sót is.Összeturmixoljuk,míg az egész zöld nem lesz.Mehet is a frissen kifőtt tésztára.Nagyon finom
      Részemről ha csak napraforgóolajom van akkor azt használom.Fenyőmag mindenhol van.Parmezán nincs mindenhol,olyankor simán trapistát reszelek bele.
      Ennek alapján csinálom a medvehagyma pestót is.
      Kitűnően lehet fagyasztani dobozokban.

    6. Köszönöm a receptet. Nagyon jól hangzik. Ez egy újabb tartósítási mód is lehet a bazsalikomra és a medvehagymára is (nemsokára itt a szezon).

    7. Vasárnap szedtünk először medvehagymát az idén.Csinálok pogit belőle,meg krémlevest,salátát,szendvicsekhez,húst töltök vele,körözöttbe rakom.Jöhet minden formában

    8. Szia, Andi!
      Köszönöm az ötleteket mindnyájunk nevében – pogácsára nem is gondoltam volna.

    Szólj hozzá!

    Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

    Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

    A weboldal az Ön kényelme érdekében ún. cookie-kat vagy sütiket használ. További információk

    Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

    Bezárás