Categories Menu

2017. május 29. | Téma: Fűszer | 0 hozzászólás

Gyömbér

Gyömbér: fűszer és gyógynövény. Mindkét esetben a gyökértörzsét használjuk fel. Fűszerként illatos, csipős, enyhén kesernyés tulajdonságai miatt kedveljük és használjuk. Gyógyhatása széleskörű, jó hatással van az emésztő rendszerre, antibakteriális és antivirális, valamint gombaölő hatása is figyelemre méltó.

Gyömbér 1

 

A gyömbér

Őshazája Délkelet-Ázsia. Kínában már időszámításunk előtt is használták. Ma már termesztik Dél-Amerikában és Nyugat-Afrikában is és használata az egész világon elterjedt. Kedvező tulajdonságai gyökértörzsében vannak, ezért mind fűszerként, mint gyógynövényként ezt használjuk fel. A növény részletes tulajdonságairól a Wikipédiában olvashatsz. Onnan származik a két rajzos kép egyike, amelyek valószínűleg abból az időből származnak, amikor a fényképezés még nem volt elterjedt.

Gyömbér a Wikipediaban

Növény – Wikipédia

 

Gyömbér rajz -J. Normann

Rajz -J. Normann

 

A gyömbér, mint fűszer

Jellemzői:

  • illatos
  • csípős
  • kissé kesernyés.

Felhasználási formák:

Friss gyökértörzsből készíthető:

Gyömbér gyökér

Gyökér

  • tea

    Gyömbér tea

    Tea

  • szörp (cukorral, citrommal)
  • szirup (Jamie Oliver is használja receptjeiben)
  • olaj
  • sör és bor
  • kandírozott édesség

Ízesíthető vele:

  • húsleves és más levesek
  • indiai és keleti ételek

Őrölt szárított gyömbér felhasználása:

  • süteményekben (karácsonyi mézes – a Kotányi mézes fűszer keveréknek is alkotója)
  • különféle kekszek készítéséhez.

A gyömbér gyógyhatása

Néhány példa a teljesség igénye nélkül:

  • kedvező hatású az emésztőrendszerre (gyomornyugtató, étvágygerjesztő, emésztést segítő)
  • segít megelőzni az influenzát és megfázást antibakteriális és antivirális hatásával
  • féken tartja a cukorbetegséget
  • csillapítja az ízületi fájdalmakat
  • gombaölő hatása is ismert

Gyömbér tea készítése

Hozzávalók:

1 adag teához

  • fél hüvelykujjnyi gyömbér gyökér
  • citrom (feltételesen)
  • méz (feltételesen

Elkészítés:

  1. Távolítsd el a gyömbérdarab héját. Ne ess neki késsel. Nemrég hallottam egy kedves ismerősömtől, hogy kiskanállal a vékony héj könnyen lekaparható, szinte veszteség nélkül.
    Hámozás kiskanállal

    Hámozás kiskanállal

    Hámozva

    Hámozva

  2. Reszeld le vagy vágd vékony szeletekre, hogy az értékes anyagok kioldódhassanak belőle.

    Lereszelve

    Lereszelve

  3. Tedd egy fedeles csészébe, önts rá forró vizet.
    Tea készítése 1

    Tea készítése 1

    Tea készítése 2

    Tea készítése 2

  4. Fedd le és hagyd állni 15 percig.

    Tea készítése 3

    Tea készítése 3

  5. Szűrd le és fogyaszd vagy ízesítsd citrommal, mézzel.

    Gyömbér tea

    Tea citrommal

Megjegyzés:

Napi 1 csésze teánál több nem ajánlott, mert emésztőrendszeri zavarokat okozhat.

 

Képek:

a növény: Wikipédia, Jill Normann: Fűszerek nagy képeskönyve

többi: saját felvételek.

 

Források: Wikipédia, Szimpatika, NLCafé

 

 

 

 

Ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel!

    Szólj hozzá!

    Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

    A weboldal az Ön kényelme érdekében ún. cookie-kat vagy sütiket használ. További információk

    Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

    Bezárás