Categories Menu

Sörtészta tojás nélkül

Sörtészta tojás nélkül is készíthető. Ilyenkor a tojáshabból származó buborékokat sütőporral lehet pótolni.

Cukkini sörtésztában

Sörtészta tojás nélkül – recept

Elkészítési idő: 10 perc

Hozzávalók

4 adag zöldséghez

  • 10 kanál finomliszt
  • 2 kanál étkezési keményítő
  • 1 tasak sütőpor
  • 1 doboz nagyon lehűtött sör  (esetleg 2 – 3 db jégkocka)
  • só (mennyisége zöldségfüggő)
  • akkora lábas, amiben a zöldségeknek legalább a fele egyszerre kisüthető
  • annyi olaj a sütéshez, hogy a zöldségek “ússzanak” benne.

Megjegyzés:

  • A zöldség mennyisége – étvágytól függően lehet 1 kg körüli mennyiség, például 1 fej brokkoli, karfiol vagy egy nagyobb tök fele.
  • A zöldség lehet egyfajta (pl. cukkini, tök, patisszon, brokkoli), de többfélét is kisüthetsz egy-egy alkalommal.
  • A tojással készült sörtészta receptjét is megtalálod az oldalamon.

Előkészítés

  • A sörtészta percek alatt elkészíthető, semmiféle előkészítést nem igényel.
  • A sörtésztában kisütni kívánt zöldségeket meg kell tisztítani és akkora darabokra szétszedni vagy felvagdalni, hogy a forró olajban viszonylag gyorsan átsüljenek.
  • Azokat a zöldségeket, amelyek kisütés után sót igényelnek, sütés előtt egy órával célszerű megsózni és állni hagyni, mert a sózás a zöldségeket megpuhítja és ezáltal gyorsabban átsülhetnek.

A sörtészta elkészítése

  1. A lisztet, keményítőt kanállal kiméred egy tálba.
  2. Beleteszed a sütőport összekevered.

    Liszt, keményítő és sütőpor

    Liszt, keményítő és sütőpor

  3. Hozzáteszed a hideg sört, esetleg egy-két jégkockát (az ötlet Fördős Z-től származik) és összekevered. A panír ezzel el is készült. Azért kell hidegnek lennie, mert a hideg masszából nem távoznak el a buborékok.

    Sör hozzáadása

    Sör hozzáadása

Megjegyzés:

  • A sörtésztát 5 perc alatt elkészítheted. A panírozás és sütés természetesen több időt vesz igénybe. Megtalálod a Brokkoli sörtésztában c. receptemben.

Panírozás és sütés a sörtésztában

  1. Az olajat egy nagy lábasban felmelegíted. Annyi olajat használj, amennyiben a zöldségek “úszni” tudnak. Ha van hőmérőd, 200 fokra melegítsd, ha nincs, akkor figyeld az olaj színét, amely a magas hőmérsékleten világosabb lesz. Füstölnie viszont nem szabad, mert akkor már túlmelegedett.
  2. Az előkészített zöldségeket a sörtésztába mártod, kissé lecsepegteted és a forró olajba teszed (vigyázz, lehet, hogy fröcskölni fog, mert az eddig “nyugvó” buborékok most hirtelen képződnek).

    Sörtésztában 1

    Sörtésztában

  3. Sütés közben – ha mégsem tűnik elégnek az olaj, füleinél fogva kicsit megdöntögetheted a lábast mindkét oldalán váltakozva, így az olaj el fogja lepni a zöldségeket.
  4. Amikor a zöldségek egyik oldala szép világos barnára sült, minden darabot megfordítasz és a másik oldalukat is átsütöd.

    Sütés

    Sütés

  5. A megsült zöldségeket szűrőkanálon lecsepegteted, majd papírtörlővel bélelt tálra teszed, akkor a rajtuk maradt olaj nagy részét a papírtörlő leszívja.

    Kisütve

    Kisütve

Tálalás

Tálalhatod

  • mártogatóssal
  • a zöldséghez illő mártássalBrokkoli sörtésztában 1
  • majonézzel.

Cukkini sörtésztában

 

Képek: saját készítésű ételek saját felvételei.

 

Ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel!

    Szólj hozzá!

    Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

    Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

    A weboldal az Ön kényelme érdekében ún. cookie-kat vagy sütiket használ. További információk

    Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

    Bezárás