Categories Menu

Sörtészta, sörbunda

Sörtészta, sörbunda: gyorsan sülő húsok (például csirkemell), halak (ponty, harcsa)  és gombafejek panírozására szokás használni. Más zöldségekre is kipróbálhatod. 

Ponty Orly módra tálalva

Sörtészta recept

Elkészítési idő: 10 perc

Hozzávalók

4 szelet hal panírozásához

  • 1 db tojás
  • 1 evőkanál olaj (nem feltétlenül szükséges)
  • 6 evőkanál liszt
  • 1 – 2 dl hideg sör (hozzávetőleges értéknem lehet pontosan megadni a mennyiséget)
  • só, bors

Megjegyzés:

A sörnek azért kell hidegnek lennie, hogy készítés közben a masszában maradjanak a buborékok. A tojást sem kell előre kivenni a hűtőből.

Sörtészta készítés

  1. A liszthez hozzákevered az olajat és a tojás sárgáját. Adj hozzá annyi sört, hogy jól keverhető, de viszonylag sűrű legyen. Ennél a műveletnél dolgozhatsz keverőgéppel (kézi mixerrel).
    Panír hozzávalói

    Panír hozzávalói

    Hozzávalók összekeverve

    Hozzávalók összekeverve

  2. A tojás fehérjét – amennyire csak lehet – kemény habbá vered. Keverőgépet is használhatsz.

    Tojáshab felverése

    Tojáshab felverése

  3. A habot hozzáadod a lisztes masszához, óvatosan belekevered úgy, hogy a hab ne törjön össze. Ezzel lehet elérni, hogy a panír “könnyű” legyen. Ennél a műveletnél csak fakanalat használj, mert a gépi eszközökkel a tojáshabot összetöröd, nem lesz elég sűrű a panír és a buborékok is elszállnak.

    Tojáshab hozzáadása

    Tojáshab hozzáadása

  4. Keverj hozzá még annyi hideg sört, hogy a tészta még kellő sűrűségű maradjon ahhoz, hogy rajta maradjon a szeleteken. Sózd és borsozd ízlés szerint. Ezzel a tészta elkészült.

    Sör hozzákeverve

    Sör hozzákeverve

  5. Elkészítés után ne várj sokáig a panírozással, mert elszállnak a buborékok!

Megjegyzések:

  • A sörtészta lényege: buborékok legyenek benne. Ebben a receptben a buborékok részben a habbá vert tojásfehérjéből, részben a sörből származnak. Ezért kell ezeket a hozzávalókat hidegen, óvatosan keverni a tésztába és gyorsan elkezdeni a sütést, hogy el ne szálljanak.
  • Egyes receptek sütőport, szódabikarbónát, élesztőt, liszt helyett részben keményítőt tartalmaznak. Tojás többnyire nem is kerül bele. Én a fenti megoldást választottam a buborékok bevitelére.

Elkészítési idő:

  • Hozzávalók összedolgozása: 5 perc
  • Tojáshab felverése és hozzákeverése: 5 perc

Összesen: 10 perc

Panírozás sörtésztában és sütés

A sörtészta sütése elég kényes művelet, ezért figyelj oda!

  1. Elkezded melegíteni a sütőolajat.
  2. A panírozni kívánt húst, halat, zöldséget megsózod, lisztbe forgatod.

    Hal panírozása 1

    Hal panírozása 1

  3. Beleforgatod a sörtésztába.

    Hal panírozása 2

    Hal panírozása 2

  4. Kiemeled, lecsepegteted, majd azonnal a forró olajba teszed.

    Hal sütése 1

    Hal sütése 1

  5. Amikor az egyik oldala megpirult, fordítsd meg. Ne használj villát, hanem dolgozz fogóval. A lényeg, hogy ne szúrd ki a panírt, mert a sülő belsőből sok értékes anyag kifolyik.

    Hal sütése 2

    Hal sütése 2

  6. Csepegtesd ki az olaj felett és szedd ki papírtörlővel kibélelt tálra.

    Hal megsütve

    Hal megsütve

Megjegyzés:

Elég kritikus az olaj hőmérséklete. Valószínűleg nincs otthon hőmérőd, de ha van, legyen az olaj 190 -200 fokos. (Ha nincs, figyeld az olaj színét. Amikor elég forró lesz, egy kicsit kivilágosodik.)

  • Ha túl forró, a panír gyorsan megpirul és belül a hús, hal, zöldség nyers marad.
  • Ha nem elég forró, a sörtészta megszívja magát olajjal és nem is lehet róla lecsepegtetni.

A fentiek miatt szentelj nagy figyelmet ennek a műveletnek.

Sörtészta felhasználása

Panírozhatsz benne:

  • felszeletelt csirkemellet
  • ponty szeleteket
Ponty sörtésztában zöldségekkel

Ponty sörtésztában zöldségekkel

Ponty sörtésztában céklával

Ponty sörtésztában céklával

  • harcsa szeleteket
  • gombát (leginkább az őzláb gomba kalapja alkalmas rá, mivel elég nagy és lapos)
  • alacsonyabb nedvesség tartalmú zöldségeket (például kelkáposzta szeleteket)

 

Képek: saját készítésű ételek saját felvételei.

 

Ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel!

    2 hozzászólás

    1. Kérdezni szeretnék. A kelkáposztát meg kell főzni sütés előtt vagy😆 anélkül megpuhul?

    2. A kelkáposztát nem kell – sőt nem is tanácsos – a sörtésztában való sütés előtt főzni, mert összeesik. Én mostanában készítettem benne brokkolit, cukkinit, és egyiket sem főztem meg, csak egy kicsit megsóztam (persze levet ereszt, azért utána le kell csepegtetni, sőt jó papírtörlővel le is szárítani), fél óra után paníroztam, sütöttem és nagyon finom ropogósak lettek így a zöldségek.

    Szólj hozzá!

    Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

    Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

    A weboldal az Ön kényelme érdekében ún. cookie-kat vagy sütiket használ. További információk

    Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

    Bezárás