Categories Menu

2013. augusztus 28. | Téma: Zöldséges húsos ételek | 6 hozzászólás

Töltött paprika

Töltött paprika: az egyik legnépszerűbb ételünk. Friss paradicsomból és zöldpaprikából fenséges, mert a nyár ízeit hordozza magában. Nem nevezhető gyors ételnek, hiszen tölteléket kell gyúrni, paprikát csumázni, sőt még mártást is kell készíteni hozzá, de az ízek harmóniája bőven kárpótol az átlagosnál több munkáért. A paradicsommártás fűszerezhető bazsalikommal, rozmaringgal, oregánóval, így elkészítése is változatos lehet – télen a zöld fűszerek szárított változatával.

Töltött paprika 1

Töltött paprika recept

4 személyre

A töltött paprika hozzávalói

A paprikákhoz:

  • 8 db nagyobb zöldpaprika
  • 0,5 kg darált sertéshús (lapocka, comb, dagadó)
  • 1/2 fej hagyma apróra vágva
  • 1/2 bögre rizs
  • fűszerek: só, bors, édes piros fűszerpaprika, petrezselyem.

A paradicsom mártáshoz:

(8 db paprikához)

  • 1 kg paradicsom vagy fél liter sűrű paradicsom ivólé
  • 2 evőkanál olaj vagy zsír
  • 3 evőkanál liszt
  • kevés cukor
  • fűszerek: só, bors, bazsalikom, rozmaring vagy oregano.

Megjegyzés: 

Ez a töltött paprika recept 4 személyre szól ugyan, de ha nagyok a paprikák, akár kétszeri étkezésre is lég lehet.

A töltött paprika elkészítése

  1. A paprikákat megmosod és kicsumázod. Ha esetleg nem ismernéd: a csumázás legegyszerűbben úgy végezhető el, hogy a paprikát a bal kezedbe fogod, a jobb kezeddel megfogod a szárát és benyomod a paprikába, majd egy mozdulattal kiveszed. Így a paprikák előkészítését nagyon gyorsan elvégezheted.

    Paprikák kicsumázva

    Paprikák kicsumázva

  2. A rizst 2 bögre vízben megfőzöd (ez azért kell, mert ha nyers rizst használsz, elvonja a nedvességet a töltelékből és kemény lesz – de nem probléma az sem, ha nem teljesen lesz puha).
  3. A paradicsomokat darabokra vágod.

    Paradicsom feldarabolva

    Paradicsom feldarabolva

  4. Megfőzöd és szitán átnyomod: paradicsomlevet kapsz. amit – ha nincs elég időd – készen is megvásárolhatsz.

    Főtt paradicsom passzírozás

    Főtt paradicsom passzírozás

  5. A darált húshoz hozzákevered az apróra vágott hagymát, a főtt rizst, megfűszerezed sóval, borssal, petrezselyemmel.
    Darált hús

    Darált hús

    Darált hús fűszerezés

    Darált hús fűszerezés

  6. Betöltöd a kicsumázott paprikákba.

    Paprikák megtöltve

    Paprikák megtöltve

  7. A paprikákra öntöd a paradicsomlét és megfőzöd benne a paprikákat. Amikor puhák, kiveszed,

    Paprikák paradicsommal főzve

    Paprikák paradicsommal főzve

  8. Berántod és ízesíted a paradicsomot, majd a kész mártásba visszateszed a paprikákat és az egészet összemelegíted.
    Rántás 1

    Rántás 1

    Rántás 2

    Rántás 2

    Parasdicsomszósz fűszerezés 1

    Parasdicsomszósz fűszerezés 1

    Parasdicsomszósz fűszerezés 2

    Parasdicsomszósz fűszerezés 2

    Töltött paprika paradicsomszószban

    Töltött paprika paradicsomszószban

    Megjegyzés: a töltött zöldségek nagyon népszerűek a magyar konyhában, közöttük is legkedveltebb a töltött káposzta.

     

     

    Töltött paprika tálalása

    A paprikákat tányérokra teszed, leöntöd a paradicsom-mártással. Ha van otthon zöld fűszered, azzal díszítheted.

    Töltött paprika 2

    Töltött paprika 2

 

Töltött paprika recept alapján elkészített képek: saját felvételek

 

Ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel!

    6 hozzászólás

    1. Imádjuk a töltött paprikát. Én úgy spórolok az időmmel, hogy mindig ,amikor ezt az ételt csinálom, akkor pár darabbal többet csinálok, és az megy a fagyasztóba. Így októberre,van jó pár adagom télire, anélkül, hogy különösebben több munkába került volna.

    2. Már meg is osztottam, már csak a TV paprikát kell megrendelni! (Azt hiszem Los Angelesből lehet)

    3. Szia, Andi!
      Az a legjobb módszer, amit Te csinálsz, mivel szinte tényleg nem igényel időt. Mindenkinek ajánlom.

    4. Hát igen, erről a jó ételről külföldön sem lehet megfeledkezni. Köszönöm a megosztást.

    5. Szia Zsuzsa!
      Nálunk a paradicsom eltevés menete egy kicsit eltér a tiedtől: A darálós paradicsom paszírozón nyersen átnyomom a paradicsomot (így a héja és a magok is) kikerülnek a masszából majd utána felforralom és a száraz dunsztba hagyom kihűlni. Nagyon jó sűrű massza lesz belőle.
      Ili

    6. Szia, Ili!
      Jó példa ez arra, hogy több út is vezet Rómába. A főzésnél és befőzésnél is el lehet térni a szokásostól. Én is azt tettem, hiszen többnyire úgy főznek be paradicsomot, ahogy Te készíted.

    Szólj hozzá!

    Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

    A weboldal az Ön kényelme érdekében ún. cookie-kat vagy sütiket használ. További információk

    Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

    Bezárás