Categories Menu

Töltött paprika

Töltött paprika: az egyik legnépszerűbb ételünk. Friss zöldségekből fenséges, mert a nyár ízeit hordozza magában. Télen is finom a zöld fűszerek szárított változatával.

Töltött paprika 1

Töltött paprika recept

Elkészítési idő: 100 perc (ebből munka: 70 perc)

A töltött paprika hozzávalói

4 személyre

A paprikákhoz:

  • 8 db nagyobb zöldpaprika
  • 0,5 kg darált sertéshús (lapocka, comb, dagadó)
  • 1/2 fej hagyma apróra vágva
  • 1/2 bögre rizs
  • fűszerek: só, bors, édes piros fűszerpaprika, petrezselyem.

A paradicsom mártáshoz:

(8 db paprikához)

  • 1 kg paradicsom vagy fél liter sűrű paradicsom ivólé
  • 2 evőkanál olaj vagy zsír
  • 3 evőkanál liszt
  • kevés cukor
  • fűszerek: só, bors, bazsalikom, rozmaring vagy oregano.

Megjegyzés: 

Ez a töltött paprika recept 4 személyre szól ugyan, de ha nagyok a paprikák, akár kétszeri étkezésre is lég lehet.

A töltött paprika elkészítése

  • A rizst 2 bögre vízben megfőzöd.(Ez azért kell, mert ha nyers rizst használsz, elvonja a nedvességet a töltelékből és kemény lesz – de nem probléma az sem, ha nem teljesen lesz puha). Amíg fő, elvégezheted a többi tisztítási-darabolási munkákat.
  • A paprikákat megmosod és kicsumázod. Ha esetleg nem ismernéd: a csumázás legegyszerűbben úgy végezhető el, hogy a paprikát a bal kezedbe fogod, a jobb kezeddel megfogod a szárát és benyomod a paprikába, majd egy mozdulattal kiveszed. Így a paprikák előkészítését nagyon gyorsan elvégezheted.

    Paprikák kicsumázva

    Paprikák kicsumázva

  • A paradicsomokat darabokra vágod.

    Paradicsom feldarabolva

    Paradicsom feldarabolva

  • Megfőzöd és szitán átnyomod: paradicsomlevet kapsz. amit – ha nincs elég időd – készen is megvásárolhatsz.

    Főtt paradicsom passzírozás

    Főtt paradicsom passzírozás

  • A darált húshoz hozzákevered az apróra vágott hagymát, a főtt rizst, megfűszerezed sóval, borssal, petrezselyemmel.
    Darált hús

    Darált hús

    Darált hús fűszerezés

    Darált hús fűszerezés

  • Betöltöd a kicsumázott paprikákba.

    Paprikák megtöltve

    Paprikák megtöltve

  • A paprikákra öntöd a paradicsomlét és megfőzöd benne a paprikákat. Amikor puhák, kiveszed,

    Paprikák paradicsommal főzve

    Paprikák paradicsommal főzve

  • Berántod és ízesíted a paradicsomot, majd a kész mártásba visszateszed a paprikákat és az egészet összemelegíted.
    Rántás 1

    Rántás 1

    Rántás 2

    Rántás 2

    Parasdicsomszósz fűszerezés 1

    Parasdicsomszósz fűszerezés 1

    Parasdicsomszósz fűszerezés 2

    Parasdicsomszósz fűszerezés 2

    Töltött paprika paradicsomszószban

    Töltött paprika paradicsomszószban

Elkészítési idő:

  • Rizs főzése (közben tisztítás, darabolás): 20 perc
  • Paradicsom passzírozása: 10 perc
  • Töltelék elkészítése: 10 perc
  • Paprikák töltése: 5 perc
  • Főzés: 30 perc
  • Rántás, fűszerezés, felforralás: 15 perc

Összesen: 100 perc (ebből munka: 70 perc)

Tálalás

A paprikákat tányérokra teszed, leöntöd a paradicsom-mártással. Ha van otthon zöld fűszered, azzal díszítheted.

Töltött paprika 3

Töltött paprika

 

Megjegyzés:

A töltött zöldségek nagyon népszerűek a magyar konyhában, közöttük is legkedveltebb a töltött káposzta.

 

Töltött paprika recept alapján elkészített képek: saját felvételek

 

Ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel!

    6 hozzászólás

    1. Imádjuk a töltött paprikát. Én úgy spórolok az időmmel, hogy mindig ,amikor ezt az ételt csinálom, akkor pár darabbal többet csinálok, és az megy a fagyasztóba. Így októberre,van jó pár adagom télire, anélkül, hogy különösebben több munkába került volna.

    2. Már meg is osztottam, már csak a TV paprikát kell megrendelni! (Azt hiszem Los Angelesből lehet)

    3. Szia, Andi!
      Az a legjobb módszer, amit Te csinálsz, mivel szinte tényleg nem igényel időt. Mindenkinek ajánlom.

    4. Hát igen, erről a jó ételről külföldön sem lehet megfeledkezni. Köszönöm a megosztást.

    5. Szia Zsuzsa!
      Nálunk a paradicsom eltevés menete egy kicsit eltér a tiedtől: A darálós paradicsom paszírozón nyersen átnyomom a paradicsomot (így a héja és a magok is) kikerülnek a masszából majd utána felforralom és a száraz dunsztba hagyom kihűlni. Nagyon jó sűrű massza lesz belőle.
      Ili

    6. Szia, Ili!
      Jó példa ez arra, hogy több út is vezet Rómába. A főzésnél és befőzésnél is el lehet térni a szokásostól. Én is azt tettem, hiszen többnyire úgy főznek be paradicsomot, ahogy Te készíted.

    Szólj hozzá!

    Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

    A weboldal az Ön kényelme érdekében ún. cookie-kat vagy sütiket használ. További információk

    Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

    Bezárás