Categories Menu

Töltött káposzta töltelék

Töltött káposzta töltelék: háromszori elkészítés után már fejből fog menni. Készíts bármilyen töltött káposztát, ezt a tölteléket mindegyikbe használhatod. 

Töltött káposzta töltelék 1

Töltött káposzta töltelék recept

Elkészítési idő: (húsdarálás nélkül): 35 perc

Hozzávalók

6 – 8 nagy töltelékhez

  • 1 kg darált sertés lapocka (a káposzta töltelékében jó, ha vannak zsírosabb részek)
  • 1 fej savanyított káposzta (a töltelék csomagolásához)
  • fél bögre rizs
  • 1 bögre víz
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 teáskanál sertészsír
  • 1 db tojás (csak akkor, ha a töltelék nincs levélbe csomagolva)
  • 1 evőkanál piros édes fűszerpaprika
  • 1 kiskanál őrölt fekete bors
  • 1 mokkáskanál őrölt kömény
  • só (ízlés szerint)

Megjegyzések:

  • A különféle töltött káposzták nem a töltelékben különböznek, hanem abban, amit mellé főzöl (füstölt oldalas, füstölt csülök, kolbász, húsos füstölt szalonna) és főzésnél a fentieken kívül használt fűszerekben (csombor, kapor).
  • Ha a tölteléket levélbe csomagolod, nem kell tojást beletenned.
  • Ha olvasgattál már töltött káposzta recepteket, akkor tudod, hogy a legtöbb receptben a rizs nyersen kerül a töltelékbe. Én azért párolom meg, mert akkor már nem tud felvenni nedvességet a töltelékből, és biztosan nem lesz kemény.
  • Jobb íze lesz a tölteléknek, ha a hagymát – mielőtt beletennéd – megpárolod. Ha ezt mégsem szeretnéd, tegyél bele kevesebbet (kis fejet vagy felet)
  • Ha otthon darálod a húst, sertéscombból is készítheted, és darálj hozzá 10 dkg szalonnát.
  • A töltelék méretét te határozod meg. A húsos tölteléket főzheted a káposztába gombócokká formálva, csomagolhatod egész vagy fél káposzta levelekbe, sőt egy levélből hármat is készíthetsz.
  • A töltelékek számát te is meghatározhatod úgy, hogy a húskeveréket elsimítod egy tálban, és annyi részre osztod, ahány tölteléket szeretnél készíteni. A fenti mennyiségből nagyjából 8 db nagy töltelék készíthető.
  • Nem kötelező savanyított leveleket venni. Sokkal olcsóbb, ha káposztafejet veszel, egészben megfőzöd (előzőleg a torzsát kivágod). Ekkor a levelek megpuhulnak és könnyen lefejthetővé válnak és főzés közben átveszik a savanyú káposzta ízét. (A belső maradékból készíthetsz káposztasalátát.)

Előkészítés

  • Amennyiben otthon darálod a húst, mosd meg egészben, darabold fel kockákra. Darabold fel kisebb kockákra a szalonnát is és a hússal együtt daráld le.

    Darált hús

    Darált hús

  • Ha készen vásárolsz darált húst, és szeretnél szalonnát is beletenni, darabold fel kis kockákra és úgy keverd a húshoz.
  • A rizst nézd meg. Ha látsz benne kis fekete szennyeződéseket, szedd ki. Utána szűrőkanálon jó alaposan öblítsd át. Tedd egy lábasba, és forrón öntsd rá a bögre vizet. Sózd meg (3 csipet), keverd össze, majd alacsony hőmérsékleten hagyd párolódni. Akkor lesz kész, amikor a vizet elfőtte. Ha nem teljesen puha, nem baj, hiszen a káposztában úgyis tovább főzöd.

    Párolt rizs

    Párolt rizs

  • A hagymát aprítsd fel és párold meg az 1 teáskanál sertészsíron.
    Felaprított hagyma

    Felaprított hagyma

    Hagyma párolása

    Hagyma párolása

Töltött káposzta töltelék elkészítése

  1. A darált húst tedd egy nagyobb tálba.
  2. Add hozzá a hagymát, a rizst, a fűszereket.

    Hozzávalók összekeverés előtt

    Hozzávalók összekeverés előtt

  3. Ha gombócokat készítesz, add hozzá a tojást is.
  4. Először villával, majd kézzel jól gyúrd össze és kóstold meg. Ha úgy találod, hogy fűszeresebbre szeretnéd, tovább fűszerezheted. Nyersen mindig erősebb ízt fogsz érezni, mint készen. A sózással viszont vigyázz.

    Töltelék összekeverve

    Töltelék összekeverve

  5. Amikor kész, oszd annyi részre, ahány tölteléket szeretnél és csomagold be a káposzta levelekbe, amelyekről előzőleg a vastag ereket levágtad úgy, hogy a levél egyben maradjon.
    Töltelék csomagolása 1

    Töltelék csomagolása 1

    Töltelék csomagolása 2

    Töltelék csomagolása 2

    Töltelék csomagolása 3

    Töltelék csomagolása 3

    Töltelék csomagolása 4

    Töltelék csomagolása 4

Elkészítési idő:

  • Előkészítő munkák (húsdarálás nélkül): 20 perc
  • Töltelék készítése: 10 perc
  • Levelek megtöltése: 5 perc

Összesen: 35 perc

Töltött káposzta töltelék felhasználása

A töltelék készen: Töltött káposzta töltelék 1

Ezt a tölteléket felhasználhatod:

 

Képek: saját készítés, saját felvételek

 

Ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel!

    Szólj hozzá!

    Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

    A weboldal az Ön kényelme érdekében ún. cookie-kat vagy sütiket használ. További információk

    Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

    Bezárás