Categories Menu

Töltött cukkini

Töltött cukkini: fantázia kérdése, hogy mit töltesz bele. Én a fiatal cukkini belsejét is felhasználtam a töltelékhez. Így nagyon kevés hozzávalóval sikerült elkészítenem.

Töltött cukkini 1

Töltött cukkini készítése

Elkészítési idő: 80 perc (ebből munka: 40 perc)

Hozzávalók

Ez a recept 3 személyre szól, de egy kis átszámítással akárhány adagot készíthetsz, fejenként egy kisebb cukkinit számolva.

  • 3 db kisebb, fiatal cukkini (a képen láthatod a méretet, nincs akkora, mint egy átlagos vágódeszka)

    Cukkini

    Cukkini

  • 1 fej közepes hagyma (ha több személyre készíted, válassz nagyobbat)
  • 3 teáskanál fehér liszt (ettől áll össze a töltelék)
  • 20 dkg darált sertéscomb vagy lapocka (ha átszámítod, 6 – 7 dkg-ot számíts 1 db cukkinira)
  • 1 evőkanál zsír vagy olaj
  • 10 dkg reszelhető sajt (pl. trappista, óvári vagy valami hasonló)
  • 1 – 2 dkg parmezán (ez nem annyira fontos, de javítja az étel ízét)
  • 3 evőkanál tejföl
  • 3 db közepes paradicsom
  • 1 csokor petrezselyem
  • 3 lapos mokkás kanál őrölt bors (ezt változtathatod ízlés szerint)

Előkészítés

  • A cukkinikat hámozd le zöldséghámozóval, vágd félbe, szedd ki egy kanállal a belsejüket és tedd félre.

    Cukkini félbevágva

    Cukkini félbevágva

  • A sajtot reszeld meg.
  • A hagymát vád apróra.
  • A cukkinik belét is vágd fel kisebb darabokra.
  • A petrezselymet aprítsd fel, de néhány szálat tégy félre a tálaláshoz.

Töltött cukkini elkészítése

A töltelék elkészítése:

  1. A hagymát párold meg a zsiradékon.

    Hagyma párolása

    Hagyma párolása

  2. Tedd bele a darált húst, sózd meg és párold puhára.
    Darált hús hozzáadása

    Darált hús hozzáadása

    Darált hús párolása

    Darált hús párolása

  3. Add hozzá a cukkinik belét, a petrezselymet és párold tovább addig, amíg minden puha lesz.
    Cukkini-belső hozzáadása

    Cukkini-belső hozzáadása

    Töltelék készre párolása

    Töltelék készre párolása

  4. Turmixold le a tölteléket. Majdnem biztos, hogy kicsit híg masszát fogsz kapni.

    Turmixolás

    Turmixolás

  5. Keverd el benne a lisztet (kanalanként add hozzá, mert lehet, hogy kevesebb vagy több kell a 3 teáskanálnál – ez függ a cukkini állapotától).

    Lisztszórás

    Lisztszórás

  6. Keverd hozzá a reszelt sajt felét.

    Reszelt sajt hozzáadása

    Reszelt sajt hozzáadása

  7. Tedd bele a borsot és ha szükséges, adj hozzá még sót.

A cukkinik töltése:

  1. Vajazz ki egy tűzálló tálat vagy tepsit. Helyezd el benne a cukkinikat.

    Cukkinik félbevágva, kibelezve

    Cukkinik félbevágva, kibelezve

  2. Töltsd a tölteléket a cukkinik belsejébe.

    Cukkinik töltve

    Cukkinik töltve

  3. Tedd a tejfölt arányosan elosztva a tetejére és szórd meg a maradék reszelt sajttal. Ha van, reszelj még rá egy kevés parmezánt.
    Töltött cukkinik tejföllel

    Töltött cukkinik tejföllel

    Töltött cukkinik sütés előtt

    Töltött cukkinik sütés előtt

Sütés:

  • 180 fokon, 25 – 30 perc alsó-felső beállításban – addig, amíg a teteje szépen megpirul.

Elkészítési idő:

  • Előkészítő munkák: 15 perc
  • Töltelék elkészítése párolással együtt: 30 perc
  • Cukkinik töltése: 10 perc
  • Sütés: 25 perc

Összesen: 1 óra 20 perc (ebből  munka: 40 perc)

A töltött cukkini tálalása

Tedd a cukkinikat kettesével tányérokra, körítsd paradicsom szeletekkel és díszítsd petrezselyemmel.

Töltött cukkini 2

Töltött cukkini tálalva

 

Rakott cukkini receptet is találsz az oldalamon.

 

Képek: saját készítésű étel saját felvételei

 

Ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel!

    10 hozzászólás

    1. Nagyon döginek hangzik, a Cukkinit különben is szeretem, feltétlenül kipróbálom, egyedül becsapom majd.Köszi! Béla

    2. Biztosan nem fogtok csalódni, ez remek recept, elolvasva is szupi, elkészítve pedig kész siker!

    3. Béla, szívesen és jó étvágyat hozzá!

    4. Köszönöm, Ágnes!
      Jól estek szavaid!

    5. Köszönöm Zsuzsa, már jól jött egy új recept, rengeteg cukkinim van.

    6. Szia, Anikó!
      Nem tudom, észrevetted-e, hogy mostanában, augusztus 24től 5 cikkem jelent meg cukkiniről:
      Cukkini eltevése
      Cukkini tócsni
      Cukkini chutney (nagyon finom, és hónapokig eláll) és
      Töltött cukkini
      Cukkini főzelék.
      Készítheted még rántva, de grillezheted is, sőt le is rakhatod (a töltöttel hasonlóan, darált hússal, tejföllel, sajttal.

    7. Kitűnő recept! Elkészítem.

    8. Valószínűleg többször is elkészíted majd.

    9. Nagyon jól hangzik. Én is szoktam elkészíteni. Eddig tojással állt össze nekwm a töltelék, így gazdaságosabb.

    10. A töltelék – úgy magában – valóban tojással áll össze, de – mint itt is – Ha zöldség tök, cukkini, padlizsán) körbefogja és megtartja, akkor tojás nélkül is elkészíthető.

    Szólj hozzá!

    Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

    Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

    A weboldal az Ön kényelme érdekében ún. cookie-kat vagy sütiket használ. További információk

    Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

    Bezárás