Categories Menu

Tarhonyás lecsó

Tarhonyás lecsó: az egyik legfinomabb lecsó változat – ha a lecsót kevesebb lével szeretnéd készíteni. 3 dologra azonban ügyelned kell, hogy ezzel az étellel valóban sikered legyen.

Tarhonyás lecsó 1

Tarhonyás lecsó recept

Elkészítési idő: összesen 70 perc

Hozzávalók

6 személyre

  • 1,5 kg tisztított, feldarabolt zöldpaprika (2 kg-ot vásárolj)
  • 6 db közepes paradicsom
  • 3 db közepes hagyma

    Hozzávalók

    Hozzávalók

  • 15 – 20 dkg tarhonya
  • 6 db debreceni
  • 2 evőkanál + 1 kávéskanál sertészsír
  • 3 evőkanál piros fűszerpaprika (lehet édes vagy édes és kevés csípős)
  • 1 kiskanál só

Megjegyzések:

  • Ha kissé csípősre szeretnéd, kétféle módon érheted el. Vagy teszel bele csípős zöldpaprikát, vagy a piros paprika egy része legyen csípős.
  • Sertészsír helyett használhatsz 10 – 15 dkg füstölt szalonnát, amely további jó ízt visz az ételbe. Ez esetben a szalonnát vágd kockákra, olvaszd ki, a pörcöt szedd ki belőle, és később, a debrecenivel együtt tedd a lecsóba.
  • A só mennyisége ízlés kérdése, a megadott mennyiség tájékoztató. Ha szalonnával készíted, vigyázz a sóval.

Előkészítés

  • A zöldpaprikát megmosod, kicsumázod, felaprítod karikára, vagy hosszúkás szeletekre.
  • A hagymát megtisztítod, felaprítod.
  • A paradicsomot megmosod, feldarabolod. (Ha kényes vagy, előzőleg forró vízbe mártva szedd le a héját és vágd ki a szárnál levő zöldes részt.

A tarhonyás lecsó készítése

  1. A hagymát a sertészsíron megdinszteled.
    Hagyma dinsztelés 1

    Hagyma dinsztelés 1

    Hagyma dinsztelés 2

    Hagyma dinsztelés 2

  2. Amíg a hagyma dinsztelődik, egy serpenyőben a kiskanál zsíron megpirítod a tarhonyát. A hagymát és a tarhonyát is kevergetned kell, így ezt a két műveletet időtakarékossági szempontból célszerű párhuzamosan végezni.
    Tarhonya pirítás 1

    Tarhonya pirítás 1

    Tarhonya pirítás 2

    Tarhonya pirítás 2

  3. Hozzáteszel néhány szem paradicsomot és paprikát. Ezek engednek egy kis levet, így a piros paprika nem fog megégni és megkeseredni.

    Lecsó alap 1

    Lecsó alap 1

  4. Hozzáadod és elkevered a piros fűszerpaprikát. Ezzel elkészült a lecsó alap.

    Lecsó alap 2

    Lecsó alap 2

  5. Tedd hozzá a feldarabolt zöldpaprikát és paradicsomot. kevergesd, amíg levet enged.

    Zöldpaprika hozzáadása

    Zöldpaprika hozzáadása

  6. Tedd hozzá a tarhonyát.

    Tarhonya hozzáadása

    Tarhonya hozzáadása

  7. Főzd 20 percig.

    Főzés 1

    Főzés 1

  8. Közben vágd fel karikákra a debrecenit.
  9. Tedd a debrecenit a lecsóhoz.
    Debreceni hozzáadása

    Debreceni hozzáadása

    Főzés 2

    A kész étel

  10. Főzd addig, amíg minden megpuhul. (Ez hozzávetőlegesen 25 percig fog tartani.)
  11. A lecsó elkészült. tálalhatod.

A tarhonyával kapcsolatos 3 fontos dolog:

  1. Ügyelj a mennyiségre. Látszólag ez kevés tarhonya, de ha túl sokat teszel bele, akár lecsós tarhonya is lehet belőle.
  2. Pirítsd meg a tarhonyát. Sokkal jobb íze lesz, mintha pirítás nélkül használod fel.
  3. A tarhonya főzés közben térfogatának kétszeres mennyiségét felveszi a lecsó főzőlevéből. Ha túl sok tarhonyát teszel, lehet, hogy nem marad semmi leve az ételnek.

Tarhonyás lecsó tálalás

  • Akár önmagában is fogyasztható, mert a tarhonya tartalmassá teszi.
  • Adhatsz hozzá fehér vagy félbarna kenyér szeleteket.

    Tarhonyás lecsó tálalva

    Tarhonyás lecsó tálalva

Elkészítési idő:

  • Előkészítés: 25 perc
  • Hagyma párolása: 5 perc
  • Főzés: 15 + 25 = 40 perc

Összesen: 70 perc

 

Képek: saját készítésű étel saját felvételei.

 

 

Ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel!

    4 hozzászólás

    1. recept küldöm

    2. A tarhonyát én is mindig pirítom. Lecsóval még nem ettem. Az én kedvencem a tojásos lecsó, és amit nagyjából csak én eszem hozzá, az a kovászos uborka. 🙂 imádom vele.

    3. Tisztelt “receptet közzétevő”!
      Ígéretesnek tűnt a recept, szép fotókkal, így egy az egyben elkészítettem.
      A végtermékkel kapcsolatban akad egy-két észrevételem:
      – mire a tarhonya megpuhul,a paprikának csak a héja marad!
      – ha egyszerre tesszük bele a paprikát és a paradicsomot, a lecsó leve csak paradicsom lesz, nem szaft!
      – egyébként az étel jó ízű lett, csak semmi köze a lecsóhoz!

      üdvözlettel

    4. Kedves György!
      Sajnálom, hogy az étel nem sikerült. Több oka lehet annak, hogy nem egyforma végeredményt kaptunk. Lehet, hogy az én leírásom ez esetben nem sikerült egész pontosra, pedig folyamatosan törekszem erre. Először készítettem tarhonyás lecsót. Az volt az elképzelésem, hogy
      – a paradicsom leve elég lesz ahhoz, hogy a tarhonya a kétszeres mennyiségű folyadékot felvegye
      – a lecsó nagyjából 40 perc alatt kész, ez idő alatt mindennek meg kell puhulnia.
      Lehet, hogy nálam kicsit több volt a paradicsom vagy több volt a leve, az is előfordulhatott, hogy húsosabb volt a paprika (leginkább erre gondolok), esetleg kevesebb főzési idő is elég lett volna.
      Ha legközelebb elkészítem, igyekszem a leírást pontosítani.
      Üdvözlettel
      Pap Zsuzsa

    Szólj hozzá!

    Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

    Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

    A weboldal az Ön kényelme érdekében ún. cookie-kat vagy sütiket használ. További információk

    Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

    Bezárás