Categories Menu

Rakott kelkáposzta

Rakott kelkáposzta készíthető télen-nyáron. Nem kell bele sok hús, elfogadható áron kihozhatsz belőle egy jó ebédet. Látványnak sem utolsó.

Rakott kelkáposzta tálalva

Rakott kelkáposzta készítése

Elkészítési idő (kész pörköltből): 65 perc (ebből munka: 25 perc)

A rakott kelkáposzta hozzávalói

(4 személyre):

  • 1/2 fej kelkáposzta (a másik feléből készíthetsz főzeléket – hűvös helyen vagy hűtőben egy hétig tárolhatod)
  • 0,6 kg sertéscomb vagy lapocka (darálva) – ha van az előző napokról maradék pörkölt, az is megfelel
  • 3/4 bögre rizs
  • 1  1/2  bögre húsleves (pótolhatod vízzel és házi készítésű ételízesítővel vagy Vegeta Naturellával)
  • 2 db kisebb vagy 1 db nagyobb hagyma
  • 2 dl tejföl
  • Fűszerek: só, törött fekete bors, piros fűszerpaprika, őrölt kömény.

A hozzávalók előkészítése

  • A húsból pörköltet készítesz. A hagymát apróra vágod, kevés zsíron megpárolod. A tűzhelyről levéve rászórsz tetszés szerint piros fűszerpaprikát, kevés vizet adsz hozzá, hogy a paprika meg ne pörkölődjön, mert keserű lesz. Ezután hozzáteszed a darált húst, megsózod, rövid ideig párolod a kevés vízzel (amíg a hús kicsit kifehéredik), majd annyi vizet öntesz rá, hogy ellepje. Addig főzöd, míg a hús megpuhul.
Sertéspörkölt

Sertéspörkölt

  • A rizst megmosod és egy lábosba teszed. Ráöntöd a húslevest, összekevered, lefeded és kis lángon vagy fokozaton lassan forralod addig, míg a rizs felszívja a lét és megpuhul. Közben nem kevergeted.
Főzött rizs

Főzött rizs

  • A kelkáposzta külső leveleit leszeded, megmosod, megnézed, hogy belül nem hibás-e (ha igen, a hibás részt kivágod). A belső leveleket nem fontos megmosni, de ha nagyon kényes vagy rá, azt is mosd meg. Felvágod csíkokra vagy nagy kockákra. Felteszel vizet, amikor forr, beledobod a kelkáposztát és kb. 10 percig főzöd. Ha kész, leöntöd róla a vizet.
Előfőzött kelkáposzta

Előfőzött kelkáposzta

A rakott kelkáposzta elkészítése

  • Egy nagyobb tűzálló tálat vékonyan kizsírozol. Az aljára teszed a rizs harmad részét. Kevés törött borssal fűszerezed. Rárakod a darált hús harmad részét, majd a kelkáposzta harmad részét. A káposztára kevés köményt teszel. Ezeket a műveleteket még kétszer megismételed, amíg az összes előkészített anyagot felhasználtad.
Lerakás -1- főtt rizs

Lerakás -1- főtt rizs

Lerakás - 2 - pörkölt

Lerakás – 2 – pörkölt

Lerakás - 3 - kelkáposzta

Lerakás – 3 – kelkáposzta

  • Utána ráöntöd a darált hús maradék szaftját, de egy kicsit félre teszel belőle. Az elkészített étel tetejét tejföllel megkened és a félretett pörköltszaftot ráöntögeted (így lesz szép a teteje).
Sütés előtt

Sütés előtt

  • A sütőbe teszed kb. 180 fokon átsütöd. Ez 20 -25 percig tart, mivel minden előre meg van főzve, csak jól át kell melegíteni.
Sütés után

Sütés után

Elkészítési idő (kész pörköltből):

  • Rizs és kelkáposzta előfőzése: 25 perc
  • Rétegek lerakása: 15 perc
  • Sütés: 25 perc

Összesen: 65 perc (ebből munka: 25 perc)

A rakott kelkáposzta tálalása

Adagokban tányérokra szeded, még egy kis tejfölt is tehetsz a tetejére.

Rakott kelkáposzta tálalva

Rakott kelkáposzta tálalva

 

Megjegyzés:

A rakott kelkáposzta hozzávalóinak vásárlásánál úgy is gondolkodhatsz, hogy a kelkáposzta másik feléből majd egy hét múlva főzeléket készítesz (ezt már említettem a hozzávalóknál. A hús vásárlásánál is gondolkodhatsz úgy, hogy egy nagyobb adag pörköltet készítesz. Egyik alkalommal galuskával fő étel lehet (4 személyre kb. 1,5 kg húst vásárolsz, a pörkölthöz kis kockákra vágod. Amikor kész, egyharmadát féle teszed a rakott kelhez – nem is fontos ledarálni. Így némi időt is megtakaríthatsz. A fűszerezéssel próbálkozhatsz tetszés szerint, nem szentírás, amit ajánlottam.

 

Ha van valami jó ötleted evvel az étellel kapcsolatban, szívesen veszem.

 

Ha étkészletre van szükséged, nézz körül itt!

 

Rakott kelkáposzta képek: saját készítésű étel – saját felvételek

Ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel!

    3 hozzászólás

    1. Ha valaki ünnepélyesebbé szeretné tenni a kelkáposztát,akkor ezekből az összetevőkből(rizs elhagyásával) Kelbombát is készíthet.A húsból egy sima vagdaltnak valót kell összegyúrni.Fénykép megy.

    2. Szia, Andi! Koszonom, nagyon jo otlet!

    3. Kelkáposzta minden minőségben, mennyiségben, még nyersen is… Csak a férjemnek nem tudom beadni, pedig próbálkozom mindenféle fűszerrel, sült oldalassal, mégsem szereti… Van valami titkos eljárás?

    Szólj hozzá!

    Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

    A weboldal az Ön kényelme érdekében ún. cookie-kat vagy sütiket használ. További információk

    Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

    Bezárás