Rakott kelkáposzta készíthető télen-nyáron. Nem kell bele sok hús, elfogadható áron kihozhatsz belőle egy jó ebédet. Látványnak sem utolsó.

Rakott kelkáposzta tálalva

Rakott kelkáposzta készítése

Elkészítési idő (kész pörköltből): 65 perc (ebből munka: 25 perc)

A rakott kelkáposzta hozzávalói

(4 személyre):

  • 1/2 fej kelkáposzta (a másik feléből készíthetsz főzeléket – hűvös helyen vagy hűtőben egy hétig tárolhatod)
  • 0,6 kg sertéscomb vagy lapocka (darálva) – ha van az előző napokról maradék pörkölt, az is megfelel
  • 3/4 bögre rizs
  • 1  1/2  bögre húsleves (pótolhatod vízzel és házi készítésű ételízesítővel vagy Vegeta Naturellával)
  • 2 db kisebb vagy 1 db nagyobb hagyma
  • 2 dl tejföl
  • Fűszerek: só, törött fekete bors, piros fűszerpaprika, őrölt kömény.

A hozzávalók előkészítése

  • A húsból pörköltet készítesz. A hagymát apróra vágod, kevés zsíron megpárolod. A tűzhelyről levéve rászórsz tetszés szerint piros fűszerpaprikát, kevés vizet adsz hozzá, hogy a paprika meg ne pörkölődjön, mert keserű lesz. Ezután hozzáteszed a darált húst, megsózod, rövid ideig párolod a kevés vízzel (amíg a hús kicsit kifehéredik), majd annyi vizet öntesz rá, hogy ellepje. Addig főzöd, míg a hús megpuhul.
Sertéspörkölt

Sertéspörkölt

  • A rizst megmosod és egy lábosba teszed. Ráöntöd a húslevest, összekevered, lefeded és kis lángon vagy fokozaton lassan forralod addig, míg a rizs felszívja a lét és megpuhul. Közben nem kevergeted.
Főzött rizs

Főzött rizs

  • A kelkáposzta külső leveleit leszeded, megmosod, megnézed, hogy belül nem hibás-e (ha igen, a hibás részt kivágod). A belső leveleket nem fontos megmosni, de ha nagyon kényes vagy rá, azt is mosd meg. Felvágod csíkokra vagy nagy kockákra. Felteszel vizet, amikor forr, beledobod a kelkáposztát és kb. 10 percig főzöd. Ha kész, leöntöd róla a vizet.
Előfőzött kelkáposzta

Előfőzött kelkáposzta

A rakott kelkáposzta elkészítése

  • Egy nagyobb tűzálló tálat vékonyan kizsírozol. Az aljára teszed a rizs harmad részét. Kevés törött borssal fűszerezed. Rárakod a darált hús harmad részét, majd a kelkáposzta harmad részét. A káposztára kevés köményt teszel. Ezeket a műveleteket még kétszer megismételed, amíg az összes előkészített anyagot felhasználtad.
Lerakás -1- főtt rizs

Lerakás -1- főtt rizs

Lerakás - 2 - pörkölt

Lerakás – 2 – pörkölt

Lerakás - 3 - kelkáposzta

Lerakás – 3 – kelkáposzta

  • Utána ráöntöd a darált hús maradék szaftját, de egy kicsit félre teszel belőle. Az elkészített étel tetejét tejföllel megkened és a félretett pörköltszaftot ráöntögeted (így lesz szép a teteje).
Sütés előtt

Sütés előtt

  • A sütőbe teszed kb. 180 fokon átsütöd. Ez 20 -25 percig tart, mivel minden előre meg van főzve, csak jól át kell melegíteni.
Sütés után

Sütés után

Elkészítési idő (kész pörköltből):

  • Rizs és kelkáposzta előfőzése: 25 perc
  • Rétegek lerakása: 15 perc
  • Sütés: 25 perc

Összesen: 65 perc (ebből munka: 25 perc)

A rakott kelkáposzta tálalása

Adagokban tányérokra szeded, még egy kis tejfölt is tehetsz a tetejére.

Rakott kelkáposzta tálalva

Rakott kelkáposzta tálalva

 

Megjegyzés:

A rakott kelkáposzta hozzávalóinak vásárlásánál úgy is gondolkodhatsz, hogy a kelkáposzta másik feléből majd egy hét múlva főzeléket készítesz (ezt már említettem a hozzávalóknál. A hús vásárlásánál is gondolkodhatsz úgy, hogy egy nagyobb adag pörköltet készítesz. Egyik alkalommal galuskával fő étel lehet (4 személyre kb. 1,5 kg húst vásárolsz, a pörkölthöz kis kockákra vágod. Amikor kész, egyharmadát féle teszed a rakott kelhez – nem is fontos ledarálni. Így némi időt is megtakaríthatsz. A fűszerezéssel próbálkozhatsz tetszés szerint, nem szentírás, amit ajánlottam.

 

Ha van valami jó ötleted evvel az étellel kapcsolatban, szívesen veszem.

 

Ha étkészletre van szükséged, nézz körül itt!

 

Rakott kelkáposzta képek: saját készítésű étel – saját felvételek

Ha tetszett, mutasd meg másoknak is:
error