Categories Menu

Rakott karfiol

Rakott karfiol: készítésére nincs általános szabály. Fantáziád szerint tehetsz bele húst, gombát, rizst, tejfölt, sajtot, de hús nélkül is elkészítheted. 

Rakott karfiol 1

Rakott karfiol recept

Elkészítési idő: 105 perc (ebből munka: 60 perc)

Hozzávalók

6 személyre

  • 1 fej karfiol (letisztítva 1,5 kg )

    Karfiol

    Karfiol

  • 30 dkg sertéshús (comb vagy lapocka)
  • 30 dkg gomba
  • 1 fej hagyma
  • 2 dl rizsből, 4 dl vízből és 2 dkg vajból készült főtt rizs
  • 2 dl tejföl
  • 15 dkg reszelt sajt
  • fél csokor petrezselyem
  • só, bors, piros fűszerpaprika

Előkészítés

  • Tedd fel a sertéspörköltet. A szokásosnál vágd apróbbra, akkor gyorsabban elkészül. Amíg fő, tisztítsd meg és vád fel a gombát a pörkölthöz hasonló méretűre. Maradék pörköltet is használhatsz – gomba nélkül – akkor gyorsabban elkészülsz.
  • Tedd fel főni a rizst. Mérd le, mosd meg, tedd egy kisebb lábasba, tedd hozzá a vajat és öntsd le 4 dl forró vízzel (forrald fel vízforralóban). Fedd le, és nem túl meleg főzőlapon hagyd párolódni. Le is takarhatod egy konyharuhával.
  • A karfiolt szedd rózsáira, öblítsd le, tedd egy nagyobb lábasba. Öntsd le forró vízzel (lepje el a karfiolt) és főzd puhára.
    Karfiolrózsák

    Karfiolrózsák

    Főtt karfiolrózsák

    Főtt karfiolrózsák

  • Amikor a hús megpuhult, tedd rá a gombát, keverd össze. A gomba levet fog ereszteni és a pörkölttel együtt puhára fő.

    Sertéspörkölt

    Sertéspörkölt

  • Közben a rizs is puhára párolódik.

    Főtt rizs

    Főtt rizs

  • Ha darabban van a sajtod, reszeld le.

    Reszelt sajt

    Reszelt sajt

  • A petrezselyemből tégy félre néhány szálat, a többit aprítsd fel.

Megjegyzések:

  • A pörköltet darált húsból is elkészítheted.
  • A hús helyett is használhatsz gombát: ez egy húsmentes változat lesz.
  • Mindent elkészíthetsz előre, akár előző nap. Ha ezt teszed, 1 órán belül ételt tehetsz az asztalra.

Elkészítés

  1. Egy nagyobb jénai tálra vagy tepsire lesz szükséged.
  2. Ha üveg edényben dolgozol, kend ki vajjal és szórd be zsemlemorzsával (nem fog az étel az edénybe ragadni).  Ha tepsiben készíted, kend ki vajjal.

    Előkészített tál

    Előkészített tál

  3. A hozzávalókat rétegekben rakd le: karfiol, rizs, gombás hús és ezt ismételd kétszer vagy háromszor attól függően, mekkora edényben dolgozol. A tetejére karfiol kerüljön. Ha szükséges, a rétegeket sózd meg, a karfiolra tégy egy kevés borsot is.
    Rétegek 1

    Rétegek 1

    Rétegek 2

    Rétegek 2

    Rétegek 3

    Rétegek 3

    Rétegek 4

    Rétegek 4

    Rétegek 5

    Rétegek 5

    Rétegek 6

    Rétegek 6

  4. Közben a sütőt melegítsd elő 180 fokon.
  5. A tejfölt keverd át, hígítsd fel fél deci vízzel, hogy könnyebben adagolhasd és egy kanállal öntögesd rá a karfiol tetejére.

    Felső réteg

    Felső réteg

  6. Szórd rá a reszelt sajtot, öntögesd rá a pörkölt maradék szaftját és szórd meg a vágott petrezselyem egy részével.

    Rakott karfiol sütés előtt

    Rakott karfiol sütés előtt

  7. Tedd a sütőbe és süsd 45 percig. Ezalatt az étel forróra melegszik, a sajt a tetején megolvad és szép pirosra sül.

    Rakott karfiol készen

    Rakott karfiol készen

Elkészítési idő:

  • Pörkölt, párolt rizs elkészítése, karfiol főzése: 45 perc
  • Rétegek összerakása: 15 perc
  • Sütés: 45 perc

Összesen: 105 perc (ebből munka: 60 perc)

Rakott karfiol húsmentes változatban

Karfiolból, tejfölből és reszelt sajtból álló rétegek. A karfiolból maradjanak meg a nagyobb rózsák az étel tetejére. A karfiol közepét és a rózsák szárait is használd fel. Ezt egy órán belül elkészítheted.

Rakott karfiol változat

Rakott karfiol húsmentes változat

 

Tálalás

A kész ételt feldarabolod és tányérra teszed. Megszórod a maradék vágott petrezselyemmel és bóbitát is tehetsz a tetejére.

Rakott karfiol tálalva

Rakott karfiol tálalva

A húsmentes változatot zöldségekkel is tálalhatod.

Rakott karfiol változat tálalva

Rakott karfiol változat tálalva

 

Képek: saját készítésű ételek saját felvételei.

Ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel!

    Szólj hozzá!

    Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

    A weboldal az Ön kényelme érdekében ún. cookie-kat vagy sütiket használ. További információk

    Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

    Bezárás