Categories Menu

Gombócos káposzta

Gombócos káposzta: savanyú káposzta kezdőknek, levelek nélkül készül. A töltelék gombócok formájában van a káposztában. Nem kell vesződnöd a csomagolással. 

Gombócos káposzta 1

Gombócos káposzta recept

Ez a gombócos káposzta recept kezdőknek sem jelenthet gondot, mert elkészítése egyszerű, nem kell káposzta levelekkel bajlódni, a töltelékekbe tehető húsmennyiséget kalkulálni. Tehát, ha kezdő vagy a főzés területén, akkor sem ronthatod el, ha néhány egyszerű lépésre figyelsz. Hogy kedvezzek neked, ezért ez a recept amolyan szájbarágós lesz, leírva lépésről lépésre és az egyes fázisokat képekkel bemutatva.

Elkészítési idő: 100 perc (ebből munka: 40 perc)

Hozzávalók

  • 4 – 6 személyre
  • 1 kg savanyú káposzta
  • 1 kg darált sertés lapocka (a káposzta töltelékében jó, ha vannak zsírosabb részek)

    Darált hús

    Darált hús

  • fél bögre rizs
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 teáskanál sertészsír
  • 1 db tojás
  • 2 evőkanál piros édes fűszerpaprika
  • 1 kiskanál őrölt fekete bors
  • 3 db csípős fűszerpaprika (nem kötelező)
  • só (ízlés szerint)
  • tejföl a tálaláshoz

Előkészítés

  • A savanyú káposztát megkóstolod. Ha erősen savanyúnak találod, akkor átmosod. A zacskón, amiben vásároltad, néhány helyen kilyukasztod, vizet öntesz rá, összekevered a vízzel, majd a vizet hagyod a lyukakon kicsurogni. Egyszeri mosás többnyire elég szokott lenni. Ha nem, mosd át még egyszer.
  • A hagymát megtisztítod, apróra vágod (először vékony szeletekre, egyik végén nem átvágva, hogy ne essen szét, majd keresztben feldarabolod, majd egy kisebb lábasban az 1 teáskanál zsíron megfonnyasztod.
    Felaprított hagyma

    Felaprított hagyma

    Hagyma párolása

    Hagyma párolása

  • A rizst szűrőkanálon jól átmosod, egy kisebb lábasba vagy jénai tálba teszed. Ráöntesz 1 bögre forró vizet, egyszer megkevered, majd lefeded és nagyon alacsony fokozaton addig párolod, amíg a víz eltűnik. Ha esetleg még egy kicsit kemény lenne, az nem baj, hiszen a káposztával tovább fő. Előfőzni azért jó – bár sokan nyers rizzsel készítik – mert főlés közben elvonja a folyadékot a töltelékből, és az esetleg emiatt kemény marad.

    Párolt rizs

    Párolt rizs

Gombócos káposzta készítése

  1. A darált húst, a rizst, a hagymát megsózod, megborsozod, hozzá teszed a tojást és a piros paprika felét. Villával, majd a kezeddel jól összedolgozod. Megkóstolod, ízlésed szerint tehetsz még bele sót és borsot.

    Alkotók összekeverése

    Alkotók összekeverése

  2. A masszából a kezeddel nagyjából 5 – 6 cm átmérőjű gombócokat formálsz (12 – 14 gombóc lesz belőle.)
  3. Egy akkora lábasban, amibe a hozzávalók beleférnek, összeállítod az ételt.
  4. A lábas aljára rakod a káposzta felét. Ráteszed a gombócokat.

    Káposzta és húsgombócok

    Káposzta és húsgombócok

  5. Rászórod a piros paprika másik felét.

    Megszórva piros paprikával

    Megszórva piros paprikával

  6. A gombócokat lefeded a savanyú káposzta másik felével, és ha a káposztában nem volt, tehetsz rá 2 – 3 darab csípős csöves paprikát (ez sem kötelező).

    Befedve káposztával

    Befedve káposztával

  7. Beleöntesz még a lábosba fél bögre vizet, hogy legyen, amiből a gőz fejlődik, majd lefeded és lassan melegíteni kezded. Nagyjából negyed óra alatt felforr a víz. Úgy állítod be a hőmérsékletet, hogy az étel alatti víz állandó, lassú forrásban legyen.

    Főzés

    Főzés

  8. A főzési-párolási idő nagyjából egy óra. Ennyi idő alatt az étel elkészül.

Elkészítési idő:

  • Káposzta kimosása: 5 perc
  • Hagyma, rizs párolása: 15 perc
  • Töltelék, gombócok elkészítése: 15 perc
  • Lerakás: 5 perc
  • Főzés, párolás: 60 perc

Összesen: 100 perc (ebből munka: 40 perc)

Tálalás

Az ételből szálas káposztát teszel a tányér aljára és ráhelyezel 2 – 3 tölteléket. Tejfölt teszel rá. Ha éppen van otthon, díszítheted petrezselyemmel.

Gombócos káposzta tálalva 1

Gombócos káposzta tálalva 1

 

Gombócos káposzta tálalva 2

Gombócos káposzta tálalva 2

A levelekbe csavart töltelékkel készült töltött káposztát is megtalálod az oldalamon.

 

Képek: saját készítésű étel saját felvételei.

 

Ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel!

    Szólj hozzá!

    Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

    Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

    A weboldal az Ön kényelme érdekében ún. cookie-kat vagy sütiket használ. További információk

    Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

    Bezárás