Categories Menu

Erdélyi töltött káposzta

Erdélyi töltött káposzta: a töltelék hasonló a nálunk ismert töltött káposztához, de kihagyhatatlan belőle a füstölt csülök és az erdélyi ételekre jellemző csombor. 

Erdélyi töltött káposzta recept

Elkészítési idő: 180 perc

Hozzávalók

6 főre

  • 1 kg darált sertéscomb
  • 5 dkg füstölt szalonna (nem húsos)
  • 1 fej közepes hagyma
  • 1 teáskanál zsír
  • 1 kg savanyú káposzta
  • 6 db nagy vagy 8 db kisebb káposztalevél
  • 1 db füstölt sertéscsülök alsó, vékonyabb fele
  • 1,5 dl rizs (3 dl vízben megfőzve – kevés sóval ízesítve)
  • 6 vékony szelet füstölt szalonna
  • 1 – 2 szál friss vagy szárított csombor (borsikafű)
  • 1 kis csomó friss vagy szárított kaporszár
  • 2 evőkanál piros édes fűszerpaprika + 1 teáskanálnyi
  • 1 mokkáskanál kömény (kihagyhatod)
  • 2 kiskanál őrölt fekete bors

Megjegyzés:

  • Ezt a mennyiséget egy 6 literes lábasban tudod megfőzni.

Előkészítés

  • A füstölt csülköt megtisztítod, megmosod és félig megfőzöd annyi vízben, amennyi éppen ellepi. Csak akkor lábast használj, amekkorába a csülök-darab éppen belefér.
    Füstölt csülök előfőzés 1

    Füstölt csülök előfőzés 1

    Füstölt csülök előfőzés 2

    Füstölt csülök előfőzés 2

  • A főzővizet tedd félre, mert ezt fogod felhasználni a káposzta főzéséhez.
  • A rizst a kétszeres mennyiségű, enyhén sós vízben megfőzöd.
  • A hagymát megtisztítod, felaprítod, az 1 teáskanál zsíron megdinszteled.
  • A sertéscombot és az 5 dkg szalonnát feldarabolod, megdarálod.
  • A káposztalevelek vastag erét kivágod (apróra vágva add a káposztához).
  • A káposztát – amennyiben nagyon savanyú – átmosod.

Megjegyzések:

  • Ha nem akarsz otthon vesződni a húsdarálással, vásárolhatsz darált húst. Ez esetben a szalonnát apró kockákra vágd el.
  • A rizst többnyire nyersen szokás beletenni a töltött káposztába. Én azért szoktam – legalább félig – megfőzni, mivel a rizs főzésnél kétszeres mennyiségű vizet vesz fel, előfordul, hogy emiatt keményebb lesz a töltelék.
  • A darált húst a levelek összetartják, ezért fölösleges bele tojást tenni.

Erdélyi töltött káposzta készítése

Töltelék készítése:

  1. A darált húst és szalonnát, a párolt hagymát, a megfőzött rizst, a két evőkanál piros paprikát, a borsot és a köményt  egy nagyobb tálban összekeverd.
    Hozzávalók összekeverés előtt

    Hozzávalók összekeverés előtt

    Töltelék összekeverve

    Töltelék összekeverve

  2. Ízlésed szerint megsózod. Ha szükségesnek érzed, borsot még tehetsz bele.
  3. Az egész masszát alaposan átgyúrod, hogy minden jól összekeveredjen.
  4. A darált húst előző nap is elkészítheted. Ez esetben takard le és tedd a hűtőbe felhasználásig.

    Töltelék félretéve

    Töltelék félretéve

  5. Felosztod – akár gondolatban – 6 részre
  6. Kiterítesz egy káposztalevelet és beleteszed a tölteléket a levél felső részébe.

    Töltelék csomagolása 1

    Töltelék csomagolása 1

  7. Összecsavarod: a két szélét a töltelékre hajtod, majd felhengergeted.
    Töltelék csomagolása 2

    Töltelék csomagolása 2

    Töltelék csomagolása 3

    Töltelék csomagolása 3

    Töltelék csomagolása 4

    Töltelék csomagolása 4

  8. Mind a hat levelet ugyanígy töltöd meg.

Összeállítás:

  1. A lábas aljára teszed a káposzta felét.
  2. Ráteszed a csülköt és a töltelékeket, a kaprot és a csombort. Tehetsz még rá néhány szelet húsos füstölt szalonnát vagy oldalast és bőrkét.
    Összeállítás 1

    Összeállítás 1

    Összeállítás

    Összeállítás 2

  3. Lefeded a káposzta másik felével.
  4. Ráhelyezed a szalonna szeleteket, majd rászórod az 1 teáskanál fűszerpaprikát.

    Összeállítás 3

    Összeállítás 3

Főzés:

  1. Ráöntesz a csülök főzőlevéből annyit, hogy a káposztát még ne fedje be.
  2. Lassan felforralod.
  3. Lassú forralással fedőt rátéve 2 óra alatt készre főzöd.

Megjegyzések:

  • Készíthetsz kisebb töltelékeket is: a darált húsmasszát 12 részre osztod, és fél-fél levélbe csavarod.
  • Csípősre is készítheted: 1 – 2 kis csöves paprikát teszel a káposzta közé, vagy a az édes piros paprika egy részét csípőssel helyettesíted.

Elkészítési idő:

  • Előkészítő munkák (csülökfőzés és húsdarálás nélkül): 20 perc
  • Töltelék készítése: 10 perc
  • Levelek megtöltése: 5 perc
  • Étel összeállítása: 10 perc
  • Felforralás: 15 perc
  • Főzés: 120 perc (ebből munka: 50 perc)

Összesen: 180 perc

Tálalás

Tejföllel, megszórhatod petrezselyemmel vagy kaporral. Figyelj, hogy mindenkinek jusson a csülökből is.

Erdélyi töltött káposzta tálalva 1

Erdélyi töltött káposzta tálalva 1

Erdélyi töltött káposzta tálalva 2

Erdélyi töltött káposzta tálalva 2

 

Ha a csülköt, csombort és kaprot inkább kihagynád, hagyományos töltött káposztát is készíthetsz.

 

Képek: saját készítésű étel saját felvételei

 

Ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel!

    2 hozzászólás

    1. Erdélyben nem tesznek piros paprikát a töltelékbe!!

    2. Köszönöm, hogy megírtad.
      Ha Te onnan származol, akkor biztosan jobban tudod, mint én, aki Gundel Károly leírása szerint tettem bele. Egyébként íz szempontjából olyan nagyon sokat nem számíthat. Sokkal lényegesebb, hogy füstölt hús, kolbász és persze csombor legyen benne.
      Legközelebb – megfogadva tanácsodat – én sem fogok bele tenni.

    Szólj hozzá!

    Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

    A weboldal az Ön kényelme érdekében ún. cookie-kat vagy sütiket használ. További információk

    Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

    Bezárás