Zalai dödölle: az egyik legegyszerűbb krumplis étel. Krumpli, liszt és hagyma kell hozzá és gyorsan elkészül. Régi parasztgazdaságok szokásos vacsora étele.

Zalai dödölle - tejföllel és reszelt sajttal

Zalai dödölle elkészítése

Elkészítési idő: 70 perc

Hozzávalók

  • 1 kg krumpli
  • 20 dkg liszt
  • 2 fej hagyma
  • 2 evőkanál disznózsír
  • tejföl (ízlés szerint)
  • reszelt sajt (ízlés szerint)

Megjegyzés:

Az eredeti zalai dödölle kevesebb krumplit és több lisztet tartalmaz.

Előkészítés

  • A krumplit megtisztítod, meghámozod és kockákra vágod. Egy megfelelő méretű edényben annyi vizet teszel rá, hogy éppen ellepje.
  • A hagymát megtisztítod és felaprítod.

Elkészítése

  • A krumplit felteszed főni.
  • A hagymát a zsíron világos barnára átsütöd.
  • Amikor  a krumpli megfőtt, a főző víz nagy részét leöntöd. (Ez pazarlásnak is tűnhet, régebben fel is használták például főzelékek, levesek főzőleveként.
  • A krumplit péppé töröd.
  • Hozzáadod a lisztet és jól összekevered. Fontos, hogy elég sűrű legyen.
  • A masszából evőkanálnyi mennyiséget szaggatsz a hagymás zsírba. Amikor egyik oldala már szép pirosra sült, megfordítod és a másik oldalát is átsütöd.

Zalai dödölle - krumpli főzése

 

Zalai dödölle - krumpli összetörése

 

Zalai dödölle - liszt hozzáadása

 

Zalai dödölle - liszt bekeverése

 

Zalai dödölle - hagyma pirítása

 

Zalai dödölle - sütés

 

Zalai dödölle - sütés másik oldalon

Elkészítési idő:

  • Krumpli tisztítása, kockákra vágása: 10 perc
  • Krumpli főzése (közben hagyma aprítása, zsíron dinsztelése): 35 perc
  • Dödölle összeállítása: 5 perc
  • Sütés: 20 perc

Összesen: 70 perc

Változat:

Lerakod egy vagy több rétegben. A rétegek közé és a tetejére hagymás zsírt teszel. Sütőben átsütöd.

Tálalása

A nagy krumpligaluskákat tányérra teszed. Tejfölt kanalazol mellé, reszelt sajttal megszórod és vágott petrezselymet hintesz rá. Melegen tálalod. Ha éppen van otthon, tehetsz mellé paradicsom- és zöldpaprika szeleteket.

Zalai dödölle - tejföllel, reszelt sajttal

Zalai dödölle tejföllel

Zalai dödölle - tejföllel, paradicsommal

Zalai dödölle tejföllel, paradicsommal

Köretként is kiváló:

  • pörköltekhez
  • sült húsokhoz.

Kiegészítés:

Miért éppen zalai dödölle? Hát azért, mert a dödöllét is – mint sok más ételt – sokféleképpen lehet elkészíteni. Amit most itt olvasol, az a zalai dödölle alapján készült recept, de egy kissé el is tér attól. Változat, amit én szoktam készíteni. Amiben eltér, hogy több krumplit és kevesebb lisztet tartalmaz.

 

Érdekelhet még:

Aszalt szilvával töltött csirkecomb dödöllével

 

Képek: saját készítésű étel saját felvételei

 

Ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel!