Categories Menu

Tócsni – egyszerű étel

Tócsni: reszelt krumpliból, lisztből és tojásból készült húsmentes étel. Jellegzetes fűszerei a só, bors és a fokhagyma. Lehet önálló étel, de főzelék feltét is.

Tócsni tálalva

A tócsni készítése

Elkészítési idő: 40 perc

Hozzávalók

12 db kisebb lepényhez

  • 80 dkg krumpli
  • 5  evőkanál liszt
  • 1 db tojás
  • fűszerek: 3 – 4 gerezd fokhagyma, só, bors

Előkészítés:

  • A krumplit lereszeled (gyorsan dolgozz, mert hamar megfeketedik).
  • A fokhagymát felaprítod, vagy fokhagymapréssel a krumplira nyomod.

Elkészítése:

  • Az előkészített anyagokra ráütöd a tojást,  rászórod a lisztet (kanalanként, mert lehet,  hogy kevesebb is elég), és összekevered. Olyan massza lesz, ami kanalazható, de ne is legyen nagyon folyékony.
  • Egy edényben felteszel kevés zsiradékot melegedni. Amikor felforrósodott, kanalanként beleteszed a masszát, tetejét kicsit ellapítod (innen eredhet a lapcsánka név), majd mindkét oldalán megsütöd.

 

Tócsni sütés előtt

 

Tócsni sütése

Elkészítési idő:

  • Krumpli tisztítása, lereszelése: 20 perc
  • Tócsni alap összekeverése: 5 perc
  • Sütés kétszerre: 15 perc

Összesen: 40 perc

Változatok:

A masszába keverhető:

  • reszelt alma (ilyenkor a fokhagyma természetesen kimarad, helyette lehet szerecsendiót a masszába tenni)
  • apróra vágott gomba
  • apróra vágott, előzőleg megpárolt hús
  • más fűszerek (kakukkfű, tárkony, petrezselyem más ízvilágot eredményeznek)

Tálaláa

Önálló ételként

  • zöldségekkel
  • tejföllel, sajttal
  • párolt parajjal és tükörtojással
Tócsni színes zöldségekkel

Tócsni tálalva

 

Kiegészítő ételként

  • párolt húsok mellé
  • főzelék feltétként (parajfőzelékre, zöldbab főzelékre, zöldborsó főzelékre, saláta főzelékre)
  • pörkölt mellé
  • mártásokkal (például paradicsom mártással, vagy tejszínes snidling mártással.

 

A tócsniról:

Nemzetközi népi étel, amely reszelt krumpliból, lisztből és tojásból készül fűszerek hozzáadásával. Jellegzetes fűszerei a fokhagyma, só és bors. Vidékenként is másképp nevezik: a cicege, krumplimálé, rösztike, lapcsánka, hogy csak az ismertebbeket említsem, mind ugyanazt az ételt jelenti. Azon egyszerű ételek egyike, amelyek régebben a vidéki háztartásokban gyakran készültek, mert rendszerint minden volt hozzá otthon, még a legszegényebb időkben is. (Forrás: Wikipedia)

 

Érdekelhet még: 

Sütőtökből készült változata.

 

Képek: saját készítésű étel saját felvételei.

 

Ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel!

    2 hozzászólás

    1. Nálunk,othon Szabolcsban, lapcsánkának hívják. Én tojást nem szoktam tenni bele, mert anélkül is pontosan olyan, mint tojással, akkor minek pocsékoljam a tojást. Még szoktam úgy is készíteni, hogy a kész lapcsánka fél oldalára teszek salátalevelet, erre teszek joghurtban elkevert zöld-fűszereket, meg sült csirkedarabokat, tetejére paradicsom, és lilahagymakarikákat. Ráhajtom a másik felét és megszórom reszelt sajttal. A csirke mindig maradék, így kevés pénzből egy kiadós komplett ebédem van.
      Másik változata, hogy egy sűrű gomba pörköltöt csinálok, megkenem a lapokat, torta szerűen egymásra rétegezem és úgy is szeletelem. Tetejét ennek is megszórom sajttal és sok petrezselyemzölddel.

    2. Kedves Andi!
      Köszönöm szépen a kiegészítéseket – mindnyájunk nevében. Nagyon jó ötleteket adtál a jövőre nézve.
      Köszönet érte!

    Szólj hozzá!

    Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

    A weboldal az Ön kényelme érdekében ún. cookie-kat vagy sütiket használ. További információk

    Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

    Bezárás