Categories Menu

2015. október 28. | Téma: Zöldséges étel | 0 hozzászólás

Tejfölös gombapörkölt

Tejfölös gombapörkölt, más néven gombapaprikás: kedvelt étel, a vegetáriánusok körében is népszerű. Praktikus, mivel a gomba a párolódás közben elég sok levet enged, amelynek elforralása a gomba túlfőzését eredményezné. Klasszikus és hozzá illő köret a nokedli.

Tejfölös gombapörkölt nokedlival

 

Tejfölös gombapörkölt készítése

Hozzávalók

  • 1 kg gomba (termesztett sampinyon, vadon termő gombából, pl. szegfűgombából is lehet, de meglehetősen költséges)
  • 2 nagyobb fej hagyma
  • 2 evőkanál zsír vagy olaj
  • piros fűszerpaprika (lehet kevés csípős is)

Előkészítés

  • A gombát megtisztítod: a száráról a földes darabot levágod. Megmosod. Ne áztasd, mert áztatásnál sok vizet felvesz.
  • Tetszésed szerint darabolhatod: egészben szeleteled vagy leveheted a kalapját és külön-külön vágod szeletekre. Ne túl vékonyra, mert amúgy is összeesik főzés közben.
  • A hagymát apróra vágod.

Elkészítés

  • A hagymát a zsíron megfuttatod, de nem kell sokáig, mert akkor nem fő szét. Leveszed a tűzhelyről, ráöntesz egy kevéske vizet (hogy a pirospaprika nehogy megkeseredjen), majd a pirospaprikát, összekevered.
  • Ráteszed a gombát. Kicsit fedő alatt párolod, a gomba vizet ereszt és összeesik. Ezután az egészet összekevered és tovább főzöd (rövid ideig), amíg a gomba megpuhul.
  • 2 dl tejfölből és 2 evőkanál lisztből habarást készítesz, a gomba levével több lépésben felhígítod, majd a gombához adod.
  • Összekevered, felforralod. A gomba leve besűrűsödik.

 

Tejfölös gombapörkölt - hagyma dinsztelése

 

Tejfölös gombapörkölt - piros paprika hozzáadása

 

Tejfölös gombapörkölt - paprika és paradicsom hozzáadása

 

Tejfölös gombapörkölt - gomba hozzáadása

 

Tejfölös gombapörkölt - félkészen

 

Tejfölös gombapörkölt - tejföl hozzáadása

 

Tejfölös gombapörkölt - készen

 

Tálalás

Galuska illik hozzá. Petrezselyem ággal, vagy vágott petrezselyemmel díszítheted.

Tejfölös gombapörkölt - tálban

 

Tejfölös gombapörkölt - tálalva

 

Tejfölös gombapörkölt - nokedlival

 

Érdekelhet még:

Nokedli készítése

 

Képek: saját készítésű étel saját felvételei.

 

Ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel!

    Szólj hozzá!

    Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

    A weboldal az Ön kényelme érdekében ún. cookie-kat vagy sütiket használ. További információk

    Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

    Bezárás