Rántott cukkini: pénztárcakímélő finom étel. Készítéséhez idő kell, de ne sajnáld, mert az ételtől a családod el fog ájulni.

Rántott cukkini 1

Rántott cukkini recept

Elkészítési idő: 80 perc (ebből munka: 50 perc)

Hozzávalók

4 személyre

  • 1 db közepes vagy nagyobb méretű cukkini

    Cukkini

    Cukkini

  • 1 lapos teáskanál só
  • 4 evőkanál liszt (nem pontos mennyiség)
  • 2 db tojás
  • 8 evőkanál zsemlemorzsa (nem pontos adat)
  • 1 liter illetve annyi napraforgó olaj, hogy sütéskor a szeletek “ússzanak” benne.

Megjegyzések:

  • szükséged lesz még egy vagy két pogácsaszaggatóra
  • akkora lábasban süsd, hogy 5 -6 karika férjen el benne
  • ne feledkezz el arról, hogy egy nagyobb tálcára is szükséged lesz, amelyre majd kirakod a panírozott cukkini karikákat.

Előkészítés

  • A cukkini héját eltávolítod. Ha már nem fiatal, elég nehéz lesz megtisztítanod. Könnyebben fog menni, ha félbe vágod.
    Cukkini hámozva

    Cukkini hámozva

    Cukkini félbevágva

    Cukkini félbevágva

  • Másfél cm-es karikákra vágod.
  • Pogácsaszaggató segítségével a héjas részt kiszúrod. (Ezt sajnos, semmire nem tudod felhasználni, esetleg ha kertes házban laksz, állateledelként vagy komposztálásra.)

    Cukkini felkarikázva

    Cukkini felkarikázva

  • A karikákat megsózod és félre teszed fél órára. A sózástól a cukkini karikák levet engednek és kicsit megpuhulnak, így nem kell elfőzni és könnyebb lesz panírozni.

    Cukkini karikák besózva

    Cukkini karikák besózva

  • Közben előkészíted a panírozáshoz a hozzávalókat: a lisztet, a tojást (felvered) és a zsemlemorzsát akkora, mélyebb tálkákban, hogy a karikákat tudd bennük mozgatni.
  • Fél óra elteltével a sós vizet leöntöd róla és le is csepegteted.

    Lecsepegtetés

    Lecsepegtetés

Rántott cukkini készítése

Panírozás:

Mielőtt elkezdesz panírozni, felteszed az olajat melegedni.

A cukkini karikákat először

  1. lisztbe, utána

    Panírozás 1

    Panírozás 1

  2. tojásba, végül

    Panírozás 2

    Panírozás 2

  3. zsemlemorzsába forgatod.

    Panírozás 3

    Panírozás 3

Megjegyzés:

  • A zöldségeket kicsit másképp kell panírozni, mint a húsokat, mert könnyebben lejön róluk a panír. Ezért jobb, ha kézzel szinte nem is fogdosod, hanem az edényekben inkább csak rázogatod körbe-körbe forgatással. A zsemlemorzsában történő rázogatás után tedd ki a karikákat egy tálcára egymás mellé úgy, hogy ne érjenek össze (és főleg ne tedd őket egymásra!).

    Panírozott cukkini

    Panírozott cukkini

Sütés:

  1. Az olajnak forrónak kell lennie, amikor elkezded a karikákat sütni. (Akkor jó, amikor már majdnem füstöl, ilyenkor a színe kivilágosodik.
  2. A bepanírozott karikákból annyit teszel a forró olajba, amennyi belefér úgy, hogy sülés közben nem érnek egymáshoz. Ha megtelt a lábas, vedd a hőmérsékletet alacsonyabbra, hogy a zöldségek belseje is átsüljön. Ha túl hamar sül, kívül sötét lesz, belül pedig nyers marad.

    Sütés 1

    Sütés 1

  3. Amikor a karikák mindkét oldala aranybarnára sült, húsfogóval kiszeded,kicsit lecsepegteted és dupla papírtörlővel kibélelt tálra teszed, hogy minél több olaj lecsepegjen róla (a papír is leszívja).

    Sütés 2

    Sütés 2

  4. Ezt követően a többi karikát ugyanígy kisütöd és lecsepegteted.

    Megsült cukkini karikák

    Megsült cukkini karikák

Elkészítési idő:

  • Hámozás, felkarikázás, sózás: 20 perc
  • Pihentetés: 30 perc
  • Panírozás és sütés 3 adagban: 30 perc

Összesen: 80 perc

Tálalás

A cukkini kicsit íztelen, ezért erőteljesebb ízű mártás illik hozzá. Tálalhatod:

Rántott cukkini tálalva 1

Rántott cukkini tálalva 1

Rántott cukkini tálalva 2

Rántott cukkini tálalva 2

 

Ha tökből terem több a kertedben, vagy könnyebben jutsz hozzá, rántott tököt is készíthetsz.

 

Képek: saját készítésű étel saját felvételei.

 

Ha tetszett, mutasd meg másoknak is:
error