Categories Menu

2014. szeptember 26. | Téma: Zöldséges étel | 0 hozzászólás

Paprikás krumpli

A paprikás krumpli a legegyszerűbb és legolcsóbb ételek egyike. Érdemes beiktatni ebédre vagy vacsorára a hónapok utolsó napjaiban, amikor már fogytán van a konyhapénz. Ez az étel – bármilyen egyszerű is, nagyon változatosan elkészíthető: kolbásszal, virslivel, vagy anélkül, tésztával (pl. galuskával vagy tarhonyával, vagy anélkül. Tejfölt lehet tenni a tetejére, de nem kötelező. Meg lehet szórni snidlinggel vagy petrezselyemmel, de ez sem kötelező. Ebben a cikkben a tarhonyás változatot olvashatod.

Paprikás krumpli hozzávalók

4 személyre

  • 1 – 1,5 kg krumpli (étvágytól függően) – a krumpli ne legyen könnyen szétfőlő fajta
  • 1 nagy fej hagyma
  • 5 dkg sertészsír (lehet olaj is, de a paprika a zsírban adja ki legjobban az ízét)
  • 10 dkg tarhonya (lehetőleg kézi készítésű, de a gépi is jó)
  • 1 szál lángolt kolbász, vagy 2 – 4 pár virsli (étvágytól függően)
  • l db kicsumázott, feldarabolt zöldpaprika (lehet mirelit), de nem feltétlenül szükséges
  • 1 db közepes méretű paradicsom (lehet fagyasztott), de nem feltétlenül szükséges.
  • fűszerek: só, piros fűszerpaprika (kb. 1 teáskanálnyi), majoránna  (lehet bele tenni néhány gerezd fokhagymát, 1 szál babérlevelet – ízlés dolga)

A paprikás krumpli hozzávalóinak előkészítése

  • A krumplit megtisztítod, cikkekre vagy kockákra darabolod.
  • A hagymát apróra vágod.
  • A kolbászt (bőrét lehúzod) vagy virslit karikára szeled.
  • A zöldpaprikát és paradicsomot feldarabolod.

A paprikás krumpli elkészítése

  • A zsírt megolvasztod, a hagymát ráteszed és megpárolod.
  • Leveszed a tűzhelyről, ráteszed a piros fűszerpaprikát és a feldarabolt paradicsomot. Összekevered és megvárod, amíg a paprika a zsírban feloldódik.
  • Beleteszed a krumplit és felöntöd annyi vízzel, hogy a krumplit éppen ellepje. Forrásig melegíted.
  • 10 perc forrás után hozzáadod a paprika darabokat és a tarhonyát (ez sűríti majd be az ételt, mert a főzőléből térfogatának kétszeresét felveszi.
  • További 10 perc után mehet bele a kolbász (virsli csak akkor, ha már minden puha, mert pár percig kell csak főnie) és az egészet addig főzöd, amíg minden megpuhul benne.

Paprikás krumpli tálalása

Tehetsz a tetejére tejfölt is – bár ezt nem mindenki szereti a paprikás krumplin – és vágott petrezselymet. Egy szál petrezselyemmel díszítheted is az ételt.

Paprikás krumpli

Paprikás krumpli

Megjegyzés:

Ez a paprikás krumpli bográcsban is jól elkészíthető egytál étel, mivel a tarhonya besűríti,  és nem igényel hosszú főzési időt.

Paprikás krumpli képek: saját készítésű étel saját felvételei

Ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel!

    Szólj hozzá!

    Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

    A weboldal az Ön kényelme érdekében ún. cookie-kat vagy sütiket használ. További információk

    Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

    Bezárás