Padlizsán csőben sütve: finom padlizsán étel. A tetején levő reszelt sajt a sütőben megpirul, és nemcsak finom, hanem szép látvány is lesz.

Padlizsán csőben sütve és tálalva 1

Padlizsán csőben sütve és tálalva 1

Padlizsán csőben sütve

Elkészítési idő: 75 perc

Hozzávalók

4 személyre

  • 2 db padlizsán
  • 1 db nagy mozzarella sajt
  • 10 dkg főtt sonka
  • 10 dkg trappista sajt
  • 2 dkg reszelt parmezán sajt
  • 1 db közepes lila hagyma
  • 2 evőkanál tejföl
  • 1/4 piros kaliforniai paprika
  • 1/2 csokor petrezselyem
  • frissen őrölt bors

Előkészítés

  • A padlizsánokat félbe vágod.

    Padlizsánok félbe vágva

    Padlizsánok félbe vágva

  • Minden fél padlizsánba hosszában arányosan elosztva 4 hosszanti bevágást készítesz úgy, hogy nem vágod be teljesen sem az aljáig, sem a széléig.
  • A padlizsánokat besózod úgy, hogy a bevágásokba is kerüljön só. Erre azért van szükség, mert a padlizsán kissé kesernyés ízű, és ez a sózással eltávolítható.

    Padlizsánok besózva

    Padlizsánok besózva

  • Félreteszed egy órára. Ezalatt a zöldségek kiengedik a levüket, a keserű íz pedig megszűnik.
  • Fél óra eltelte után a hagymát karikákra vágod.

    Lila hagyma karikára vágva

    Lila hagyma karikára vágva

  • A sajt felét felszeleteled (keskeny szeletekre vágod, azért, hogy beleférjenek a padlizsán bevágásaiba), másik felét lereszeled.

    Reszelt sajt

    Reszelt sajt

  • A sonkát olyan vékony szeletekre vágod, mint a sajtot.

    Töltelékek

    Töltelékek

  • A kaliforniai paprikát is vékonyra leszeled.
  • A petrezselymet felaprítod.

Csőben sült padlizsán elkészítése

  1. A sütőt 200 fokon előmelegíted.
  2. A besózott padlizsánok eresztette levet eltávolítod: kicsepegteted, kissé kinyomkodod.

    Besózott padlizsánok kicsepegtetése

    Besózott padlizsánok kicsepegtetése

  3. S résekbe felváltva belehelyezed a sajt és sonka szeleteket.

    Padlizsánok megtöltve

    Padlizsánok megtöltve

  4. Egyenletesen elosztva ráteszed a lila hagyma karikákat.
  5. Megszórod frissen őrölt borssal.

    Töltött padlizsánok lila hagymával

    Töltött padlizsánok lila hagymával

  6. Ráteszed a tejfölt, majd szétkened a padlizsánok tetején, mert így sütés után szép barnás színt kap az étel.
    Tejföl rátét

    Tejföl rátét

    Tejföl szétkenve

    Tejföl szétkenve

  7. Megszórod a reszelt sajttal, végül pedig a parmezánnal és a petrezselyemmel.
  8. A sajt tetejére teszed a kaliforniai paprika szeleteket, mert így lesz igazán szép sütés után az étel.
  9. Az így elkészített padlizsánokat vajjal kikent sütőtálba teszed.

    Reszelt sajttal és piros kápia paprikával

    Reszelt sajttal és piros kápia paprikával

  10. A sütőben 30 percig sütöd. Közben a zöldségek teteje szép pirosra sül.
    Padlizsán csőben sütve 1

    Padlizsán csőben sütve 1

    Padlizsán csőben sütve 2

    Padlizsán csőben sütve 2

Elkészítési idő:

  • Előkészítés: 30 perc (a sózott állapotban való pihentetést nem számítjuk bele).
  • Elkészítés: 15 perc
  • Sütés: 30 perc

Összesen: 75 perc

Padlizsán csőben sütve – tálalás

Forrón tálalod, mert kihűlve vagy újra melegítve már nem olyan finom:

Padlizsán csőben sütve és tálalva 1

Csőben sült padlizsán tálalva 1

Padlizsán csőben sütve és tálalva 2

Csőben sült padlizsán tálalva 2

 

Étel és képek: Pap Zsuzsa

Ha tetszett, mutasd meg másoknak is: