Mediterrán lecsó: a lecsóba olyan alapanyagokat is teszünk, amelyek a mediterrán vidékekről származtak hozzánk. Ilyen a cukkini és a padlizsán.

Lecsó mediterrán zöldségekkel

Mediterrán lecsó recept

Elkészítési idő: 40 perc

Hozzávalók

  • 2 db nagyobb vagy 3 kisebb sárga zöldpaprika
  • 2 db nagyobb vagy 3 kisebb piros színű (kápó vagy megpirosodott zöldpaprika)
  • 2 db csípős zöld paprika (lehet csili vagy nem csípős is)
  • 3 db közepes paradicsom
  • 1 db kisebb padlizsán (szívem szerint én ezt kihagynám, legközelebb meg is teszem)
  • 1 db kisebb cukkini
  • 2 pár debreceni (lehet más hasonló is, virsli, esetleg lángolt kolbász)
  • 1 fej közepes hagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál zsír vagy olaj (lehet 10 dkg szalonna kiolvasztásával)
  • só, bors, zöld fűszerek (zsálya, rozmaring, kakukkfű, bazsalikom)

Bevásárlólista

  • 2 db nagyobb vagy 3 kisebb sárga zöldpaprika
  • 2 db nagyobb vagy 3 kisebb piros színű (kápó vagy megpirosodott zöldpaprika)
  • 2 db csípős zöld paprika (lehet csili vagy nem csípős is)
  • 3 db közepes paradicsom
  • 1 db kisebb padlizsán
  • 1 db kisebb cukkini
  • 2 pár debreceni (lehet virsli, esetleg lángolt kolbász)
  • 1 fej közepes hagyma

Emlékeztető: fokhagyma, zsír vagy olaj, só, bors, zsálya, rozmaring, kakukkfű, bazsalikom

Előkészítés

  • A padlizsán és cukkini héját zöldségtisztítóval eltávolítod és kockákra vágod.
  • A zöldpaprikát kicsumázod, kockákra vágod. A paradicsom héját forró vízbe történő mártás után lehúzod, szintén kockákra darabolod.
  • A hagymát felaprítod. A fokhagymát megtisztítod,vékony szeletekre vágod vagy fokhagymapréssel nyomod szét akkor, amikor az ételbe teszed.
  • A debrecenit karikákra szeled.
  • A zöld fűszereket felaprítod.

Mediterrán lecsó elkészítése

  • A szalonnát kiolvasztod.

    Szalonna kiolvasztása

    Szalonna kiolvasztása

  • A hagymát a zsíron megpárolod.

    Hagyma párolása

    Hagyma párolása

  • Beleteszed sorrendben, kis szünetekkel a zöldpaprikát, a padlizsánt, a cukkinit és végül a paradicsomot.

    Zöldségek hozzáadása

    Zöldségek hozzáadása

  • Fűszerezés eltér a mi hagyományos lecsónk fűszerezésétől.
  • Ráteszed a sót, borsot és apróra vágott zödfűszerek (zsálya, kakukkfű, rozmaring, bazsalikom, petrezselyem) felét és összekevered.

    Zöldségek párolás előtt

    Zöldségek párolás előtt

  • Megpárolod.
  • Amikor már minden majdnem puha – a debrecenit is belerakod és készre főzöd.

Megjegyzések:

  • Ez a lecsó recept egy saját összeállítás és nem tévesztendő össze a francia lecsóval (ratatouille), amely sütőben készül és megközelítőleg azonos zöldség mennyiségekkel (karikákra vágva és lerakva).
  • Ritkábban főzik hasonló módon a mi lecsónkhoz, de a legtöbb ismert recept a rakott változatot tartalmazza. Ez esetben a zsiradék olíva olaj, amellyel sütés előtt az ételt meglocsolják.

Elkészítési idő:

  • Hozzávalók előkészítése: 15 perc
  • Lecsó főzése: 20 perc
  • Főzés egyéb hozzávalóval: 5 perc

Összesen: 40 perc

Tálalás

Frissen tálalod, tetejét megszórod a fűszerkeverék másik felével. A friss kenyér ideális kiegészítője.

Mediterrán lecsó tálalva 1

Mediterrán lecsó tálalva

 

Képek: saját készítésű étel saját felvételei