Lecsó recept, lecsó alaprecept: leírása merész vállalkozás, mivel ahány ház, annyi szokás és mindenki esküszik a sajátjára. Kiindulási alapnak azért használhatod.

Lecsó alaprecept szerint készítve

Lecsó recept, lecsó alaprecept

Elkészítési idő: 50 perc (ebből munka: 30 perc)

Hozzávalók

4 személyre

  • 1 kg feldarabolt zöldpaprika (vásárlás: 1,2 – 1,3 kg)
  • 0,5 kg paradicsom
  • 2 nagy fej hagyma
  • 10 dkg füstölt szalonna (vagy 2 evőkanál sertészsír)
  • 2 evőkanál piros fűszerpaprika (csípős lecsóhoz egy része legyen csípős)
  • 1 mokkás kanál só (illetve ízlés szerint)

Megjegyzések:

  • A paprikából a tisztításnál elég sok a veszteség (szár és csuma), ezt a vásárlásnál figyelembe kell venni.
  • A paradicsom mennyiségét tetszésed szerint változtathatod.

Előkészítés

  • Megmosod a zöldpaprikát és a paradicsomot.
  • A zöldpaprika szárát és csumáját eltávolítod. (Ezt legegyszerűbben úgy teheted meg, hogy a szárat megfogod, belenyomod a paprikába, majd kihúzod a csumával együtt.)
  • A paradicsom héját eltávolítod (nem kötelező). A szárral ellentétes oldalon a héjat kereszt alakban bemetszed. Egy-két percre forró vízbe teszed, majd a héjat a bemetszéstől 4 részletben lehúzod.
  • A hagyma héját lehúzod, felaprítod vagy vékony szeletekre vágod.

    Hagyma feldarabolás

    Hagyma feldarabolás

  • A szalonnát felkockázod.

A lecsó készítése

  1. A szalonnát (zsírt) egy nagyobb lábasban kiolvasztod.
    Szalonna kiolvasztása 1

    Szalonna kiolvasztása 1

    Szalonna kiolvasztása 2

    Szalonna kiolvasztása 2

  2. A hagymát a zsíron megpárolod.

    Hagyma párolás

    Hagyma párolás

  3. Amíg a hagyma párolódik, feldarabolod a paradicsomot és a zöldpaprikát.
    Zöldpaprika feldarabolás

    Zöldpaprika feldarabolás

    Paradicsom feldarabolva

    Paradicsom feldarabolva

  4. A megpárolt hagymára ráteszed a piros fűszerpaprikát és a paradicsomot. A paradicsom leve megakadályozza, hogy a paprika megégjen.
    Piros paprika hozzáadása

    Piros paprika hozzáadása

    Lecsó alap

    Lecsó alap

  5. Hozzáteszed a zöldpaprikát. Ha kevesebb paradicsommal készíted a lecsót, 10 percig fedő alatt párold, amíg a paprika összeesik.
    Zöldpaprika hozzáadása

    Zöldpaprika hozzáadása

    Főzés 1

    Főzés 1

    Főzés 2

    Főzés 2

  6. Megsózod.
  7. Addig főzöd, amíg a paprika is megpuhul – a lecsó elkészült.

Elkészítési idő:

  • Hozzávalók feldarabolása: 20 perc
  • Lecsó alap elkészítése: 10 perc
  • Főzés: 20 perc

Összesen: 50 perc (ebből munka: 30 perc)

Megjegyzések:

  • Ez egy lecsó alaprecept. Lehet bele tenni virslit, kolbászt (kolbászos lecsó), tojást (tojásos lecsó)  sőt tarhonyát is (tarhonyás lecsó). Ezek főlési idejét figyelembe kell venni, és úgy kell a lecsóhoz adni, hogy időben megfőljenek.
  • Az alap összetevők mellett kerületnek bele más zöldségek is, például cukkini, patisszon, padlizsán, gomba.

A lecsó tálalása

Lehet mellé adni kenyeret, de illik hozzá a rizs, tarhonya, vagy a mostanában szokásos egyéb köretek, mint kuszkusz, bulgur vagy quinoa.

Lecsó tálalva 1

Lecsó tálalva 

 

A lecsóról érdekességeket itt olvashatsz.

 

Lecsó recept, lecsó alaprecept képek: saját készítésű étel saját felvételei.

 

Ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel!