Categories Menu

Gombás lecsó

Gombás lecsó: a lecsó gombával – mivel nem szokványos elkészítési módja a lecsónak – egy újabb változat lehet a lecsó kedvelőinek.

Gombás lecsó 1

Gombás lecsó recept

Elkészítési idő: 60 perc

Hozzávalók

6 adaghoz

  • 1 kg vastagabb húsú zöldpaprika (megtisztítva 50 – 60 dkg lesz belőle)
  • 0,25 kg cukkini (2 db kisebb méretű) – lehetőleg friss legyen
  • 0,25 kg gomba (termesztett)
  • 0,4 kg paradicsom
  • 2 db közepes vöröshagyma
  • 10 dkg sertészsír vagy szalonna (szalonnával is elkészítheted)
  • 1 evőkanál piros, édes fűszerpaprika
  • 1 lapos teáskanál só  (illetve ízlés szerinti mennyiségben – vigyázat, a szalonna is sós)

Előkészítés

  • A zöldpaprikát megmosod, kicsumázod, feldarabolod (karikákra vagy kockákra).
  • A cukkinit megmosod, kockákra feldarabolod (a nagyobb magokat tartalmazó részt kivágod (ez utóbbit nem használod fel)

    Zöldpaprika és cukkini

    Zöldpaprika és cukkini

  • A gombát megtisztítod, felszeleteled.

    Gomba

    Gomba

  • A paradicsomot feldarabolod. (Ha kényes vagy a héjára, forró vízbe mártod és lehúzod,)

    Paradicsom

    Paradicsom

  • A hagymát  szálasra vágod.

    Hagyma

    Hagyma

  • Ha szalonnával készíted, azt is kockákra vágod.

A gombás lecsó elkészítése

  1. A hagymát a zsíron megpárolod. (Ha szalonnával készíted, azt kiolvasztod, a pörcöt kiszeded.)

    Hagyma párolása

    Hagyma párolása

  2. Közben a gombát kevés vizet aláöntve fedő alatt párolni kezded. A külön párolásra azért van szükség, mert a gomba sok (és barnás) levet enged és az nagyon felhígítaná a lecsót.
    Gomba párolás előtt

    Gomba párolás előtt

    Gomba párolása

    Gomba párolása

  3. A megpárolt hagymára ráteszed a paradicsom negyedét, amely néhány perc alatt levet enged. Erre azért van szükség, hogy a pirospaprika ne égjen meg.

    Paradicsom és pirospaprika hozzáadása

    Paradicsom és pirospaprika hozzáadása

  4. Hozzáadod a pirospaprikát. Összekeverés után elkészült a lecsó alap.

    Lecsó alap

    Lecsó alap

  5. Ezt követően a közben elkészült gombáról a főzőlevet leöntöd.

    Gomba párolás után

    Gomba párolás után

  6. A lecsó alaphoz hozzáteszed a zöldpaprikát és a cukkinit, megsózod és összekeverés után addig főzöd, amíg a paprika és cukkini puha lesz.
    Zöldpaprika és cukkini hozzáadása

    Zöldpaprika és cukkini hozzáadása

    Főzés 1

    Főzés 1

    Főzés 2

    Főzés 2

  7. Hozzáadod a gombát, összeforralod. Ezzel az étel elkészült. (Ha szalonnával készítetted, a pörcöt is beleteheted.

    Főzés 3

    Készen

Elkészítési idő:

  • Előkészítési munkák: 25 perc
  • Lecsó alap elkészítése: 10 perc
  • Lecsó főzése: 25 perc

Összesen: 60 perc (ebből munka):

Tálalás

Az elkészült ételt tányérokra szeded. Egy nagy szelet kenyér illik hozzá, de tálalhatod párolt rizzsel vagy tarhonyával is. (Ezeket, amíg a lecsó fő, elkészítheted.)

Gombás lecsó tálalva 1

Gombás lecsó tálalva 1

Gombás lecsó tálalva 2

Gombás lecsó tálalva 2

 

Képek: saját készítésű étel saját felvételei.

 

Ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel!

    2 hozzászólás

    1. Ez egy szuper recept, el fogom készíteni, de nem rontja, ha kolbászt, vagy debrecenit, v. virslit is teszek hozzá ???

    2. Biztosan nem!

    Szólj hozzá!

    Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

    Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

    A weboldal az Ön kényelme érdekében ún. cookie-kat vagy sütiket használ. További információk

    Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

    Bezárás