Gombapörkölt: változatos módon felhasználható étel. Készülhet belőle gombapaprikás, lehet főétel valamilyen körettel. Főzelék feltétként,  melegszendvicsen is jól vizsgázik.

Gombapörkölt 1

Gombapörkölt recept

Elkészítési idő: 30 perc (ebből munka: 15 perc)

Hozzávalók 4 személyre:

  • 80 dkg gomba (termesztett csiperke)

    Gomba

    Gomba

  • 1 nagyobb vagy 2 kisebb fej hagyma
  • 2 teáskanálnyi sertés vagy baromfizsír
  • 1 teáskanál édes piros fűszerpaprika
  • 1/2 csokor petrezselyem a tálaláshoz

Bevásárlólista

  • 80 dkg gomba
  • 2 kisebb vagy 1 nagyobb fej hagyma
  • 1 csokor petrezselyem

Emlékeztető: sertés vagy baromfizsír, piros fűszerpaprika, só

Előkészítés

  • A hagymát megtisztítod, apróra vágod.
  • A gomba szárvégeit, ha földes, levagdalod,  alaposan megmosod, feldarabolod.

Megjegyzések:

  • Friss gombát vásárolj. Ezt onnan fogod látni, hogy a kalapok még össze vannak zárva a szárral. Ha már szétnyílott, és a lemezes része sötét, akkor a gomba már nem friss, ne vásárold meg.
  • A gomba elég sok vizet tartalmaz. Eszedbe ne jusson beáztatni, mert további vizet vesz fel és nagyon sok és híg szaftja lesz a pörköltnek.
  • A gombát elég megmosnod, nem szükséges lehúzni a kalapok héját illetve vakargatni a szárát. Ha hibás részeket látsz benne, azokat vágd ki.
  • Nem kell túl apróra vágnod, mert akkor lassabban leszel kész.  A szárát és fejét együtt szeletelheted.

Gombapörkölt készítése

  1. A zsírt egy közepes méretű lábasban felolvasztod. Beleteszed a hagymát és megpárolod.

    Hagyma párolása

    Hagyma párolása

  2. Leveszed a tűzről, beleteszed a piros fűszerpaprikát és elkevered. Ezzel el is készült a pörkölt alap.
    Piros paprika hozzáadása

    Piros paprika hozzáadása

    Gombapörkölt alap

    Gombapörkölt alap

  3. 1 evőkanál vizet teszel a pörkölt alapra, majd beleteszed a gombát. 3 – 5  percig fedő alatt párolod, hogy engedje ki magából a vizet. Össze fog esni. Sózd meg. Ha éppen van otthon, dobhatsz bele egy kisebb zöldpaprikát és paradicsomot.

    Gomba hozzáadva

    Gomba hozzáadva

  4. Megkevered, majd fedő nélkül főzöd (hogy minél több víz párologjon el belőle) addig, amíg a gomba megpuhul.
  5. Amíg a gomba párolódik, vágd fel a petrezselymet.
  6. Ezzel a pörkölt el is készült. (Lisztes tejföllel behabarva gombapaprikás készülhet belőle.)

    Gombapörkölt készen

    Gombapörkölt készen

Elkészítési idő:

  • Gomba, hagyma tisztítása, feldarabolása: 10 perc
  • Hagyma párolása: 5 perc
  • Gomba főzése: 15 perc

Összesen: 30 perc (ebből munka: 15 perc)

Gombapörkölt tálalása

  • Tálalhatod párolt rizzsel, nokedlival, sőt – bár ez kicsit furcsán hangzik – akár krumplipürével is. Tejfölt is tehetsz a tetejére.
  • A kitálalt ételt szórd meg felvágott petrezselyemmel.
Gombapörkölt tálalva 1

Gombapörkölt tálalva 1

 

Képek: saját készítésű étel saját felvételei.