Cukkini tócsni: nem más, mint a tócsninak az a változata, amelyben a reszelt krumpli helyett reszelt cukkini van. Az elkészítése és a fűszerezése ugyanaz.

Cukkini tócsni 1

Cukkini tócsni készítése

Elkészítési idő: 50 perc

Hozzávalók

12 db tócsnihoz

  • 80 dkg tisztított cukkini
    Cukkini tisztítva, kibelezve

    Cukkini tisztítva, kibelezve

    Darabolás 1

    Darabolás 1

    Darabolás 2

    Darabolás 2

  • 5 evőkanál liszt
  • 1 db tojás
  • fűszerek: 3 – 4 gerezd fokhagyma, só, bors (a tócsni jellegzetes fűszerei)

Előkészítés

  • A cukkinit lereszeled. Ha levet engedne, kinyomkodod.

    Lereszelés

    Lereszelés

  • A fokhagymát felaprítod, vagy fokhagymapréssel a cukkinira nyomod.

Elkészítés

  1. A reszelt cukkinira ráütöd a tojást, hozzáadod a fűszereket,  összekevered, majd kanalanként belekevered a lisztet. Előfordulhat, hogy kevesebb liszt is elég lesz, de az is, hogy kicsit több kell. A lényeg az, hogy egy jól formázható, sűrű massza legyen belőle.
    Lereszelt cukkini

    Lereszelt cukkini

    Liszt, tojás, só, bors, fokhagyma hozzáadása

    Liszt, tojás, só, bors, fokhagyma hozzáadása

    Cukkini tócsni sütés előtt

    Cukkini tócsni sütés előtt

  2. A masszát gondolatban 12 részre osztod.
  3. Egy edényben felteszel kevés zsiradékot (zsírt vagy olajat) és felforrósítod. (Ha nem elég forró, szétfolyhat benne a massza. Ha bizonytalan vagy, dobj bele egy kicsi darabot, és nézd meg, hogy sercegve sül-e. Ha igen, megkezdheted a sütést. Ha nem elég forró az olaj, a massza megszívhatja magát és tele lesz zsírral vagy olajjal. Gondolom, ezt nem szeretnéd.
  4. Kanalanként beleteszed a masszát. Kicsit meglapítod a kanállal. Nem biztos, hogy pontosan 12 adag lesz belőle, illetve sütés közben tudod kicsit változtatni a mennyiséget.

    Sütés 1

    Sütés 1

  5. Amikor az egyik oldala megsült, egy lapáttal megfordítod és megsütöd a másik oldalát is.

    Sütés 2

    Sütés 2

  6. Papírtörlőre szedd ki, mert az leszívja róla a fölösleges zsiradék nagy részét. Állítva tedd rá a megsült tócsnikat, mert így a fölösleg még le is csepeg róla.

    Lecsepegtetés

    Lecsepegtetés

Elkészítési idő:

  • Cukkini tisztítása, lereszelése: 25 perc (kis, kézzel hajtott reszelővel: 10 perc)
  • Hozzávalók összekeverése: 5 perc
  • Sütés 3 adagban: 20 perc

Összesen: 50 perc

Cukkini tócsni tálalása

A tócsnikat többféle módon tudod felhasználni:

  • Főzelékre feltétként (húshelyettesítő)
  • Húsétel mellé garnírungként, többnyire zöldségek vagy saláta kíséretében.
  • Önálló ételként tejföllel és reszelt sajttal, zöldségekkel, zöldségekkel és majonézzel.
Cukkini tócsni majonézzel

Cukkini tócsni majonézzel

 

Megjegyzés:

A cukkini tócsni kevesebb szénhidrátot tartalmaz, mint a krumpliból készült, így a fogyókúrázók is nyugodtabban megehetik, jó nagy adag egyéb zöldséggel és majonéz nélkül.

 

Képek: saját készítésű cukkini tócsni saját felvételei.

 

Ha tetszett, mutasd meg másoknak is: