Cukkini sörtésztában, tartár vagy remulád mártással – gyorsan elkészíthető ebéd vagy vacsora – olcsó és nagyon finom.

Cukkini sörtésztában tálalva 1

Cukkini sörtésztában  – recept

Elkészítési idő: 35 perc

Hozzávalók

4 személyre

A sörtésztához:

  • 10 kanál finomliszt
  • 2 kanál keményítő
  • 1 tasak sütőpor
  • 1 doboz nagyon lehűtött sör  (esetleg 2 – 3 db jégkocka)

A cukkini sütéséhez:

  • annyi olaj, hogy a zöldségek „ússzanak” benne (legalább 0,5 liter)
  • használj minél nagyobb edényt (lábast vagy serpenyőt), hogy minél több karika férjen bele.

A tálaláshoz:

  • 2 dl majonéz
  • 1,5 dl tejföl

Bevásárlólista

  • 2 db közepes cukkini
  • 1 tasak sütőpor
  • 1 doboz sör
  • 2 dl majonéz
  • 1,5 dl tejföl

Emlékeztető: finomliszt, keményítő, étolaj(legalább 0,5 liter),

Előkészítés

  • A cukkinit megmosod, héját zöldségtisztítóval eltávolítod, két végét levágod.

    Cukkini letisztítva

    Cukkini letisztítva

  • Másfél cm-es karikákra feldarabolod.
  • A magos belső részt pogácsaszaggatóval kivágod. (Előfordul, hogy kétféle méretet kell használnod.)

    Cukkini felkarikázva

    Cukkini felkarikázva

  • A szeleteket megsózod. Fél órára félreteszed. Ezalatt az idő alatt a zöldség levet enged és kicsit puhább is lesz, így könnyebb lesz panírozni. A levet leöntöd róla.
  • A majonézt és a tejfölt összekevered.

Cukkini sörtésztában – elkészítés

A sörtészta elkészítése:

Ne készítsd el előre, csak közvetlenül a panírozás előtt!

  1. A lisztet, keményítőt és sütőport egy tálban összekevered.
  2. Hozzáöntöd a jéghideg sört (részletekben, mert egy palacsintatészta sűrűségű masszának kell lennie és nem biztos, hogy az összes sört fel kell használnod.) Beledobhatsz még néhány jégkockát is. (A tésztának azért kell hidegnek lennie, hogy a buborékok majd csak a sütés közben távozzanak el – így lesz a tészta könnyű és ropogós.

Megjegyzések:

A tojás nélküli sörtészta készítését részletesebben is megtalálod.

Tojással készült sörtésztával is dolgozhatsz.

A cukkini panírozása és sütése:

  1. Az olajat felteszed melegedni. (Melegítsd kb. 200 fokra (ha van hőmérőd, meg is mérheted, egyébként az olaj színe ki fog világosodni – de még nem füstöl). Ha nem elég forró az olaj, a tészta megszívja magát az olajjal, vagy akár le is válik a zöldségkarikák felületéről. Arra is vigyáznod kell, hogy ne melegítsd túl az olajat, mert akkor meg a tészta hirtelen sötét lesz és a zöldség belseje nem sül meg.)
  2. A cukkini karikákat egyenként bepanírozod.
    Panírozás 1

    Panírozás 1

    Panírozás 2

    Panírozás 2

  3. Gyorsan a forró olajba teszed.

    Sütés 1

    Sütés 1

  4. Amikor a cukkinik egyik oldala már szép aranybarnára sült, a karikákat megfordítod és a másik oldalukat is megsütöd.

    Sütés 2

    Sütés 2

  5. Amikor kész, egyenként kiveszed, szűrőkanálon az olaj fölött lecsepegteted, majd dupla szűrőpapírral bélelt tálba teszed.

    Cukkini kisütve

    Cukkini kisütve

Elkészítési idő:

  • Előkészítés: 10 perc
  • Sörtészta elkészítése: 5 perc
  • Sütés (3 részletben): 20 perc

Összesen: 35 perc

Megjegyzés:

  • Ne keseredj el, ha elsőre nem lesz az igazi, mert a sörtésztában való sütés nem egyszerű feladat. Lassabban sülő húsokat nem is szoktak vele készíteni. Alkalmas szeletekre vágott csirkemell, halak, zöldségek panírozására.

Tálalás

Leginkább a majonézből készült tartár (vagy remulád mártás) illik hozzá.

Cukkini sörtésztában tálalva 1

Cukkini sörtésztában tálalva 1

Cukkini sörtésztában tálalva 2

Cukkini sörtésztában tálalva 2

 

Képek: saját készítésű étel saját felvételei