Categories Menu

Cékla tócsni

Cékla tócsni: az eredeti, krumplis tócsni alapján készül úgy, hogy a reszelt krumpli helyett reszelt cékla kerül a masszába. Nagyon finom és egészséges. Próbáld ki!

Cékla tócsni 1

Cékla tócsni recept

Elkészítési idő: 35 perc

Hozzávalók

8 db kisebb cékla tócsnihoz

  • 0,5 kg cékla (tiszta súly)

    Cékla

    Cékla

  • 3 evőkanál finomliszt (ez csak egy hozzávetőleges mennyiség, mivel függ a cékla nedvesség tartalmától és a liszt minőségétől is – kanállal szaggathatónak kell lennie)
  • 1 tojás
  • fűszerek: só, bors, 4 gerezd fokhagyma (ízlés szerint, kevesebb is elég lehet – de ne hagyd ki belőle, mert ez a tócsni jellegzetes fűszere)

Előkészítés

  • A céklát egy nagyobb lyukú reszelőn lereszeled.

    Reszelt cékla

    Reszelt cékla

  • A fokhagymát apróra vágod (fokhagymaprést is használhatsz).

    Feldarabolt fokhagyma

    Feldarabolt fokhagyma

Cékla tócsni készítése

  1. A reszelt céklát, ha levet eresztett, nyomkodd ki.
  2. Add hozzá a liszt felét, tojást, sót, borsot és fokhagymát.

    Liszt, tojás, fűszerek hozzáadása

    Liszt, tojás, fűszerek hozzáadása

  3. Dolgozd össze egy villával, majd keverd hozzá a maradék lisztet 2 részletben. Ha túl folyós lenne, adj még hozzá annyit, hogy kanállal jól szaggatható legyen.

    Hozzávalók összekeverve

    Hozzávalók összekeverve

  4. Gondolatban oszd szét a masszát aszerint, hány darabot szeretnél készíteni belőle.
  5. Egy serpenyőbe tégy annyi olajat, hogy nagyjából 1 cm vastag legyen a réteg. (A tócsnik sütés közben ne ússzanak az olajban.) Melegítsd fel annyira, hogy a tócsnik felülete gyorsan megsüljön. (Dobj bele egy kis masszát – sercegnie kell.)
  6. Tedd a tócsnik felét a serpenyőbe kanállal szaggatva, majd a felületét nyomogasd el, hogy laposak legyenek (nagyjából másfél cm magasak). Gyorsan dolgozz, mert a tócsnik gyorsan fognak sülni. A sütés hőmérsékletét vedd vissza.

    Sütés

    Sütés

  7. Amikor az egyik oldaluk megsült (ez gyorsan fog menni), fordítsd meg és süsd meg a másik oldalt is.
  8. Szedd ki, csepegtesd le és tedd papírtörlővel bélelt tálba, hogy a fölösleges olaj leszívódjon róla.

Elkészítési idő:

  • Cékla lereszelése: 15 perc
  • Massza összeállítása: 5 perc
  • Sütés két részletben: 15 perc

Összesen: 35 perc

Cékla tócsni tálalása

Önálló ételként zöldségekkel

Cékla tócsni tálalva 1

Cékla tócsni tálalva

Nagyobb méretre sütve tehetsz rá tejfölt és reszelt sajtot, vagy akár tükörtojást a tetejére.

Főzelék feltétként

Cékla tócsni spenót főzeléken

Cékla tócsni spenót főzeléken

 

Képek: saját készítésű étel saját felvételei.

 

Ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel!

    2 hozzászólás

    1. Kedves Zsuzsa!

      Nagyon izgalmasnak néz ki a cékla tócsni.Én nagyon szeretem a céklát minden féle verzióban, de a lányom nem. Ez a tócsni lehet, hogy izleni fog neki, mert a krumpli tócsnit szereti.
      Köszönöm az eddigi sok jó receptet, ötletet is.

    2. Örülnék, ha segítene!

    Szólj hozzá!

    Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

    A weboldal az Ön kényelme érdekében ún. cookie-kat vagy sütiket használ. További információk

    Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

    Bezárás