Categories Menu

2016. január 16. | Téma: Sült tészta | 4 hozzászólás

Kefíres fánk

Kefíres fánk: a recept egy kedves ismerősömtől, Körtvélyessy Andreától származik, aki kérésünkre a Farsangi fánk történet c. írásom hozzászólásaiban leírta a receptet. Nagyon egyszerű az elkészítése – nagyjából annyi, mint egy nokedlié – ezért érdeklődésre tarthat számot. Elkészítheted akár reggelire, vagy főétkezés második fogásaként. A fánkhoz általában sárgabarack lekvár illik, de én most saját készítésű narancs lekvárral tálaltam.

Kefíres fánk narancslekvárral

 

Kefíres fánk készítése

Hozzávalók

  • 8-10 kisebb méretű fánkhoz
  • 1 kis pohár kefir
  • 1 tojás
  • 1/3 sütőpor
  • 10-12 evőkanál liszt (tájékoztató adat, mivel függ a kefir állagától, a tojás nagyságától és a liszt minőségétől)
  • 1 csipet só
  • olaj a kisütéshez

Elkészítés

  • A kefirt, a tojást, a sütőport és a sót egy tálban összekevered.
Tészta-1

Tészta-1

Tészta-2

Tészta-2

  • Hozzákeversz annyi lisztet, hogy a nokedlitésztánál valamivel keményebb legyen a tészta. Első alkalommal fogod látni, hogy legközelebb egy kicsit többet vagy kevesebbet adj hozzá.
Tészta-3

Tészta-3

Tészta-4

Tészta-4

Sütés

  • Végezd a sütést egy közepes lábosban, aminek van fedője (jó, ha üvegfedő). Serpenyőt ne használj, mert egyrészt nem tudsz bele elég olajat tölteni, másrészt az egyik oldalát fedő alatt kell sütni, hogy az alatta kialakult melegben szépen feljöjjön a tészta.
  • Ügyelj arra, hogy ne legyen túl forró az olaj, mert akkor nem tudnak a fánkok szépen feljönni és jól átsülni.
  • Egy teáskanállal beleszaggatod a fánkokat. A fenti mennyiség egy közepes lábosban kétszerre süthető ki. Tedd rá a fedőt.
Sütés

Sütés

  • A fánkok szép lassan felemelkednek, közben az egyik oldaluk meg is sül. Óvatosan vedd le a fedőt. Figyelj arra, hogy a fedőn összegyűlt víz ne csepegjen vissza az olajba, mert az olaj kifröcskölhet.
  • Fordítsd meg a fánkokat és süsd meg a máik oldalukat is.
  • Amikor mindkét oldal megsült, a fölösleges olaj eltávolítására papírtörlővel bélelt tálba szedd ki. Igaz, ezek a fánkok nem lesznek olyan szabályosak, mint a hagyományos farsangi fánk, de a gyorsaság kárpótol a szépségért.
Kefíres fánk sütve

Kefíres fánk sütve

Megjegyzés:

Láthatod, hogy az egyik legegyszerűbb sült tésztáról van szó. Két dolgot ronthatsz el (amit egy-két alkalom után már nem fogsz:

  • a tészgta állagát
  • a sütést.

Ezekre ügyelj, illetve szerezz tapasztalatot.

A kefíres fánk tálalása

A fánkokat tálra is teheted, de a papírtörlővel bélelt tálon is asztalra adhatod (egy edénnyel kevesebb!). A fánkhoz szokásos sárgabarack lekvár helyett kipróbálhatsz más lekvárokat is, mint

  • narancslekvár
  • eperlekvár
  • málnalekvár.

Nem is kell talán említenem, hogy a házi készítésű lekvárok mindent vernek!

Kefíres fánk tálon

Kefíres fánk tálon

Kefíres fánk tányéron

Kefíres fánk tányéron

 

A kefirről itt olvashatsz.

 

Képek: saját készítésű fánk saját felvételei

Ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel!

    4 hozzászólás

    1. Nagyon csábít a kipróbálásra, de nekem joghurtom van itthon általában. Ez is jó hozzá? Köszönöm!

    2. Köszi Zsuzsi, ezt biztosan ki fogom próbálni! 🙂

    3. Jól teszed, mert tényleg pikk-pakk megvan.

    4. Szia, Gizella!
      Én nem próbáltam. Ha gondolod, próbáld ki, de én úgy látom, minden hasonló tésztába a kefirt ajánlják. Biztos van ennek oka. Vegyél 1 kis kefirt, nem a világ.

    Szólj hozzá!

    Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

    A weboldal az Ön kényelme érdekében ún. cookie-kat vagy sütiket használ. További információk

    Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

    Bezárás