Categories Menu

Farsangi fánk

Farsangi fánk: az egyik legfinomabb kelt tészta. Ha jól van elkészítve, szalag van a derekán és egy lyuk a közepében, ahova házi készítésű barack lekvárt lehet tenni.

Farsangi fánk tálon

 Farsangi fánk recept

Elkészítési idő: 150 perc (ebből munka: 70 perc)

Hozzávalók

(fontos, hogy minden szoba hőmérsékletű legyen)

  • 1/2 kg finomliszt
  • 3 – 4 dl tej (a liszt minőségétől és a tojások mennyiségétől függően)
  • 4 – 6 db tojás sárgája
  • 6 – 10 dkg vaj
  • 3 dkg élesztő
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 vaníliás cukor
  • 1 evőkanál rum
  • csipet só
  • sárgabaracklekvár, porcukor, olaj a sütéshez (ez nem túl egészséges, jobb lenne a zsír, de én még nem mertem megpróbálni)

Farsangi fánk tészta készítése

Bár odafigyelést igényel, de azért a farsangi fánk recept egyszerű valójában, főleg annak, aki életében már készített kelt tésztát, mivel lényegében itt is arról van szó. A közönségesebb kelt tésztákhoz képest több a tojás sárgája benne, és dagasztása tejjel, vajjal történik.

  • A lisztet a tálba szitálod, közepébe mélyedést készítesz. 1,5 dl telet meglangyosítasz, beleteszel 1 kávéskanál cukrot és az élesztőt, a tészta közepébe öntöd, kevés lisztet keversz hozzá (ez a kovász). Kb. negyedórát állni hagyod, ezalatt az élesztő dolgozni kezd, habosodik.
  • Közben felolvasztod a vajat A tojások sárgáját összekevered a maradék cukorral, a vaníliás cukorral, a sóval, a vajjal és a liszthez adod.
  • Az egészet összedolgozod kézzel vagy robotgéppel. Közben a maradék tejből vagy lisztből adsz hozzá szükség szerinti mennyiségeket. Ezt, sajnos, nem lehet pontosan megmondani, gyakorolni kell a kelt tészta készítését.
  • Az összekeverés után még kézzel jól ki kell dolgozni, annyira, hogy hólyagos legyen. Ez úgy érhető el, hogy a tészta alá nyúlsz, felemeled és magad felé húzod. Ezeket a mozdulatokat addig végezd, amíg a tészta szálas és hólyagos lesz.
  • Amikor kész, a tálat belisztezed, a tészta alatt is, ráteszed a fedelet vagy letakarod konyharuhával és kb. 40 -60 percig állni hagyod (keleszted).

Fánk tészta dagasztva

 

Fánk tészta kelesztés

 

  • Amikor a tészta kétszeresére dagadt, lisztezett munkalapra borítod. Megütögeted, hogy kiöjjön belőle a sok levegő és kinyújtod kb. másfél ujjnyi vastagságúra, kerek szaggatóval kiszaggatod, még kb. 20 percet pihenteted.

 

Fánk tészta kelesztve

 

Fánk tészta kiszaggatva

 

Fánk tészta utókelesztés

Farsangi fánk sütése

  • Nagy lábosban vagy magas serpenyőben 4 ujjnyi olajat felforrósítasz (vigyázz, ne legyen túl forró, próbáld ki egy kis darab tésztával), a kiszaggatott fánkokat középen alul ujjaddal benyomod és a másik oldalával lefelé teszed a forró olajba. Fedőt teszel rá.

 

Fánk sütés fedő alatt

 

  • Amikor az alja megsült (ha figyelsz, a lábosból hallatszik a visszacsepegő víz hangja), leveszed a fedőt és a fánkokat megfordítod. A másik oldalt fedő nélkül sütöd.

Fánk sütés fedő nélkül

 

  • Ha minden rendben volt, nagyon szép, szalagos farsangi fánk lesz az eredmény. Szűrőkanállal papírtörlőre szeded ki, mert ez elszívja a fölösleges olajat.

 

Farsangi fánk papírtörlőn

Elkészítési idő:

  • Összeállítás, dagasztás, szaggatás: 40 perc
  • Pihentetés: összesen 60 + 20 perc
  • Sütés több adagban: 30 perc

Összesen: 150 perc (ebből munka 70 perc)

Farsangi fánk tálalása

Porcukorral megszórva, házilag készített baracklekvárral megtöltheted a lyukakat a fánkok közepén, és kis tálkában mellé is adhatsz. Ez a klasszikus (és a legfinomabb), de más lekvárt is tálalhatsz mellé.

Farsangi fánk tálon

Farsangi fánk baracklekvárral

Farsangi fánk széttörve

Más fánkokat is készíthetsz egyszerűen. Ilyenek:

 

Képek: saját készítésű farsangi fánk saját felvételei

Ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel!

    10 hozzászólás

    1. Zsuzsa, ez remekül hangzik. Nagyon szeretem a fánkot, de sosem tudtam olyan finomra elkészíteni, mint anyukám. Ő zsírban sütötte ki és nagyon finom volt. Ennek a receptnek a segítségével megpróbálom. Köszönöm! 🙂

    2. Kedves Zsuzsa!
      Köszönöm szépen a receptet,mindenképp elfogom készíteni!Annak idején anyukám megnyerte a fánksütő bajnokságot,fínom volt és szalagos.Üdv:)

    3. Kedves Lajos!
      Örülök, hogy tetszik a recept. Saját írásomon felbuzdulva vasárnap én is sütöttem és vendégeket is hívtam, hogy ne maradjon másnapra, mert frissen sütve a legjobb. A recept mellett a fő, hogy jól ki legyen dolgozva. Először érdemes robotgéppel összedolgozni, utána már elég egy kb. 5 – 10 perces kézi dagasztás.
      Nagy öröm, amikor jól sikerül. Jó munkát ksívánok és szép fánkokat!

    4. Kedves Gabriella!
      Próbáld ki! Nem boszorkányság ez sem, Lajosnak megírtam, hogy mire kell figyelni. Megnéztem, kb 2 és fél óra alatt készül el a sütéssel együtt. Az olaj legyen forró, amikor beleteszed a fánkokat (kis darab tésztával ki lehet próbálni), utána lejjebb kell venni a hőmérsékletet, hogy a fánkok belseje is jól átsüljön. Ami kimaradt a receptből: a hulladék tészta újra összegyúrható és szaggatható, egészen addig, míg a tészta tart.

    5. Kedves Zsuzsa!
      A fánkod eszméletlenül finom lett!! Anyu is megsütötte és az egész család mind megette! :)))

    6. Örülök, hogy sikerült a fánk. Csak olyan receptet találsz a honlapomon, amelyet magam is kipróbáltam és jó szívvel tudok ajánlani.

    7. Ha valaki régi hagyományos fánk receptre vágyik ajánlok egy jó forrást: A magyar úri család konyhája c.gyűjteményt. Kicsit talán több vele a munka, de nagyon megéri.

    8. Kedves Endi!
      Köszönöm a hozzászólást. Nem is gondoltam volna, hogy fellelhető ebből az ételből régebbi recept. Hol található meg az emlitett gyűjtemény?

    9. Kedves Zsuzsa, Én a booklinál rendeltem meg, de sok helyen láttam, legjobb beütni a címét a keresőbe és akkor kidobja a kereskedőket. Podruzsik Béla állította össze az egykori Hungária Nagyszálló séfje. Szerintem nagyon jó ötletek vannak benne, pl diós derelye rántva rumos mártással, rántott szilvák stb.

    10. Kedves Endi!
      Kicsit megkésve, de nagyon köszönöm!

    Szólj hozzá!

    Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

    A weboldal az Ön kényelme érdekében ún. cookie-kat vagy sütiket használ. További információk

    Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

    Bezárás