Categories Menu

2011. március 23. | Téma: Kifőtt tészta | 2 hozzászólás

Túrógombóc

A túrógombóc olyan étel, amelyet a felnőttek is és a gyerekek is nagyon szeretnek. A háztartásban keressük az ilyen ételeket. A túrógombóc, – azon kívül, hogy finom – más szempontok szerint is jó, ha a családi étkezés rendszeres szereplőjévé teszed. Egyéb előnyei: gyorsan elkészíthető, nem kell hozzá mérleg, a hozzávalók nem kerülnek sok pénzbe, többféle módon fogyasztható. Maga a túrógombóc azonos, de amit hozzá kínálsz, az nagyon változatos lehet. Ha érdekel a recept, amit nagyon régóta használok, és még soha nem hagyott cserben, olvass tovább!

A túrógombóc hozzávalói:

(12 – 14 db közepes gombóchoz)

  • 50 dkg tehéntúró (ne legyen száraz)
  • 3 db tojás
  • 4 evőkanál búzadara
  • 2 evőkanál liszt
  • 1 db vaníliás cukor
  • 1 evőkanál zsír (esetleg olaj)
  • 5 evőkanál zsemlemorzsa (lehet kevesebb vagy több, tapasztalat alapján) 
Előkészítés:

(a főzés előtti napon, de legalább 5 órával a főzés előtt)

A túrót egy tálban villával jól széttöröd, hozzáadod a tojásokat, a búzadarát, a lisztet, a vaníliás cukrot és csipet sót. Jól összedolgozod. Gombócokat formálsz belőle a kezeddel (a mennyiséget evőkanállal adagolhatod). Az elkészült gombócokat 5-6 óráig, reggeltől estig állni hagyod, mert ez alatt az idő alatt a búzadara megduzzad, nedvességet szív magába és gyorsabban megfő.Ez mindössze néhány perces munka.

Túrógombóc készítése 

A túrógombóc elkészítése:

csak frissen jó, melegítve könnyen megkeményedik, mikrohullámú sütőben biztosan!

Egy nagyobb lábosban vagy fazékban vizet forralsz és egyenként beleteszed a túrógombócokat. Ha állás közben laposak lettek, kicsit átformázhatod. Amíg fő a gombóc, a zsemlemorzsát egy közepes méretű lábosban a felolvasztott zsírhoz adod, és állandó keverés közben közép-barna színűre pirítod. Vigyázz, mert kezdetben nagyon lassan pirul, de utána pillanatok alatt odakozmálhat. Közben a túrógombócok szépen megfőnek: feljönnek a víz tetejére. Ezután még néhány percig hagyod őket forgolódni a vízben, majd egyenként egy kis szűrőkanállal kiszeded, és a pirított zsemlemorzsába hengergeted. A víz forrását követően 10 15 perc alatt kész van.  

A túrógombóc tálalása:

mindenkinek kedvére:

A túrógombóc önmagában nem annyira jó. Amikor a tányérokra szeded, a következő dolgokat adhatod hozzá (lehet még mást is, kreativitásodtól függően): 

  • só és tejföl 
  • porcukor és tejföl (ezt ajánlom legkevésbé, mert a cukornak nem vagyok barátja)
  • lekvár (sárgabarack, eper, szilva, áfonya, szóval, ami éppen van otthon; ha nincs, ajánlom, hogy sárgabarackot vagy áfonyát vegyél).

Hústalan napokon is megfelelő étel, a böjti étrendbe is beleillik.

Túrógombóc baracklekvárral

A túrógombóc képei: saját felvételek. 

  

Ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel!

    2 hozzászólás

    1. Hmmmmmmmm…már érzem az ízét a számban.Holnap elfogom készíteni.köszönöm a receptet:)

    2. Kedves Lajos!
      Hogy sikerült?

    Szólj hozzá!

    Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

    A weboldal az Ön kényelme érdekében ún. cookie-kat vagy sütiket használ. További információk

    Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

    Bezárás