Categories Menu

Túrógombóc

A túrógombóc olyan étel, amelyet a felnőttek is és a gyerekek is nagyon szeretnek. Gyorsan elkészíthető, többféle módon fogyasztható. 

Egyszerű ételek - túrógombóc

Túrógombóc

Elkészítési idő (pihentetés nélkül): 40 perc

Hozzávalók

(12 – 14 db közepes gombóchoz)

  • 50 dkg tehéntúró (ne legyen száraz)
  • 3 db tojás
  • 4 evőkanál búzadara
  • 2 evőkanál liszt
  • 1 db vaníliás cukor
  • 1 evőkanál zsír (esetleg olaj)
  • 5 evőkanál zsemlemorzsa (lehet kevesebb vagy több, tapasztalat alapján) 

Előkészítés

(a főzés előtti napon, de legalább 5 órával a főzés előtt)

A túrót egy tálban villával jól széttöröd.

Hozzáadod a tojásokat, a búzadarát, a lisztet, a vaníliás cukrot és csipet sót.

Hozzávalók

Hozzávalók

Jól összedolgozod.

Hozzávalók összedolgozása

Hozzávalók összedolgozása

A túrógombóc elkészítése

  1. Gombócokat formálsz belőle a kezeddel (a mennyiséget evőkanállal adagolhatod). Az elkészült gombócokat 5-6 óráig, reggeltől estig állni hagyod, mert ez alatt az idő alatt a búzadara megduzzad, nedvességet szív magába és gyorsabban megfő.Ez mindössze néhány perces munka.

    Gombócok pihentetése

    Gombócok pihentetése

  2. Egy nagyobb lábosban vagy fazékban vizet forralsz és egyenként beleteszed a túrógombócokat. Ha állás közben laposak lettek, kicsit átformázhatod.

    Gombócok kifőzése

    Gombócok kifőzése

  3. Amíg fő a gombóc, a zsemlemorzsát egy közepes méretű lábosban a felolvasztott zsírhoz adod, és állandó keverés közben közép-barna színűre pirítod. Vigyázz, mert kezdetben nagyon lassan pirul, de utána pillanatok alatt odakozmálhat.

    Pirított zsemlemorzsa

    Pirított zsemlemorzsa

  4. Közben a túrógombócok szépen megfőnek: feljönnek a víz tetejére. Ezután még néhány percig hagyod őket forgolódni a vízben, majd egyenként egy kis szűrőkanállal kiszeded. A víz forrását követően 10 – 15 perc alatt kész van. A pirított zsemlemorzsába hengergeted.
    Beforgatás zsemlemorzsába 1

    Beforgatás zsemlemorzsába 1

    Beforgatás zsemlemorzsába 2

    Beforgatás zsemlemorzsába 2

Elkészítési idő (pihentetés nélkül):

  • Gombócok elkészítése: 15 perc
  • Pihentetés: 5 óra
  • Gombócok kifőzése (egyszerre): 15 perc
  • Zsemlemorzsába forgatás: 5 perc

Összesen: 40 perc

A túrógombóc tálalása

A túrógombóc önmagában nem annyira jó. Amikor a tányérokra szeded, a következő dolgokat adhatod hozzá (lehet még mást is, kreativitásodtól függően): 

  • só és tejföl 
  • porcukor és tejföl (ezt ajánlom legkevésbé, mert a cukornak nem vagyok barátja)

    Túrógombóc tejföllel

    Túrógombóc tejföllel

  • lekvár (sárgabarack, eper, szilva, áfonya, szóval, ami éppen van otthon; ha nincs, ajánlom, hogy sárgabarackot vagy áfonyát vegyél).
Túrógombóc sárgabarack lekvárral

Túrógombóc sárgabarack lekvárral

Extraság: medvehagyma mártással

Medvehagyma mártás túrógombóccal

Medvehagyma mártás túrógombóccal

 

A túrógombóc képei: saját felvételek. 

  

Ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel!

    2 hozzászólás

    1. Hmmmmmmmm…már érzem az ízét a számban.Holnap elfogom készíteni.köszönöm a receptet:)

    2. Kedves Lajos!
      Hogy sikerült?

    Szólj hozzá!

    Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

    A weboldal az Ön kényelme érdekében ún. cookie-kat vagy sütiket használ. További információk

    Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

    Bezárás