Categories Menu

2014. december 10. | Téma: Kifőtt tészta | 2 hozzászólás

Tojásos nokedli

A tojásos nokedli salátával régen a magyar konyha kedvelt étele volt, főleg a falvakban. Ezen nem is lehet csodálkozni, mert liszt mindig volt a kamrában, tojást tojtak a tyúkok, saláta meg termett a kertben. Így az étel – lehet mondani – semmibe sem került. Manapság már nem divat, pedig meggondolandó lenne beiktatni a mindennapok ételeibe, mert minden fontos tápanyag: fehérje, zsír, szénhidrát megtalálható benne, sőt a saláta vitaminokat és ásványi anyagokat is tartalmaz.

Tojásos nokedli készítése

 

Tojásos nokedli

 

Tojásos nokedli hozzávalók:

  • 25 dkg liszt
  • 2 tojás
  • 1dl hideg víz
  • 1 evőkanál olaj
  • 1-2 evőkanál vaj
  • 4 db tojás a fenti mennyiséghez.
  • 2 db kisebb v agy 1 db nagyobb fejes saláta
  • fél citrom leve
  • 3 evőkanál cukor

legyen egy galuska-szaggatód, mert kézzel szaggatni nagyon hosszadalmas.

Előkészítés:

  • Tegyél fel egy fazékban vizet. Amikorra a víz felforr, a galuska tésztájával is készen leszel, mert egyszerű: a hozzávalókat összekevered.
  • Mosd meg a salátát és szedd le a külső leveleket. A belsejét cikkekre vágd fel.
  • Készítsd el a salátalevet: egy bögrébe beleteszed a 3 evőkanál cukrot, a citromlét és 1 dl vizet. Keverd össze. Amikor a cukor feloldódott, kóstold meg, és ízlés szerint javíts rajta. (Elkészítheted fűszerekkel és olíva olajjal is.)

Tojásos nokedli  elkészítése:

  • Üsd le egy tálba a tojásokat. Add hozzá a hideg vizet és a sózd meg. Tedd hozzá részletekben a lisztet. Ne a mennyiségre figyelj, hanem arra. hogy a tészta közepes keménységű, jól szaggatható legyen.  Csak annyira keverd össze, hogy a tészta homogén legyen, de nem kell (sőt nem is jó) hosszasan kevergetni.
  • Amikor forr a víz, sózd meg és önts bele egy evőkanálnyi olajat (a galuskák így nem fognak összeragadni). Tedd a fazék tetejére a galuska-szaggatót és gyors mozdulatokkal szaggasd bele a galuskát a forrásban levő vízbe. Ha nagyobb mennyiséget késztesz, kétszerre főzd ki. Tarts a fazékban egy fakanalat és közben keverd meg az edény aljára leesett tésztát.
  • Amikor kész vagy a szaggatással, keverd át ismét. Amikor a galuskák feljöttek a víz felszínére, meg is főttek (és még kiszedve is tovább főnek), egy szűrőkanállal szedd ki egy lábosba, amelyben előzőleg 1-2 dkg vajat megolvasztottál. Keverd össze.
  • A tojásokat leütöd egy kisebb tálba, összekevered, a galuskára öntöd és kevés sót i hintesz rá. A ráöntött tojásmassza alul elkezd megszilárdulni, de fent még nem, ezért egy lapáttal folyamatosan emelgetni kell a megszilárdult alsó réteget. Akkor van kész, amikor a tojás egész mennyisége megszilárdult a galuskákon. Azonnal tálald, mert melegíteni nem nagyon jó.

 

Tojásos nokedli

 

Tojásos nokedlihoz a tojás

 

A tojásos nokedli tálalása

Ha csak úgy a tányérra teszed ezt az ételt, elég unalmasan néz ki. Feldobhatod, ha aláteszel néhány salátalevelet, snidlinget vagy petrezselyemzöldet szórsz a tetejére. Legjobban az édes-savanykásra (citrommal) elkészített fejes saláta illik hozzá.

 

Tojásos nokedli

 

Tojásos nokedli

 

Szoktad készíteni?

A salátáról többet itt olvashatsz.

Érdekelhet még:

A tojásos nokedli és más tészta ételek ára 

 

Tojásos nokedli képek: saját készítésű étel saját felvételei

Ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel!

    2 hozzászólás

    1. A fiam szereti nagyon. Ő mindig kér a tetejére jó sok reszelt sajtot, ami a forró ételre szépen ráolvad.

    2. Ez is olyan étel, ami sokféleképpen elkészíthető. Mi is sokféle módon szoktuk elkészíteni attól függően, hogy mi van itthon.

    Szólj hozzá!

    Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

    A weboldal az Ön kényelme érdekében ún. cookie-kat vagy sütiket használ. További információk

    Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

    Bezárás