Categories Menu

2011. július 29. | Téma: Kifőtt tészta | 0 hozzászólás

Szilvásgombóc

Szilvásgombóc rendszerint nyár közepén készül az évben először, amikor már kapható magvaváló szilva. Ez a szilvafajta gombóc készítésére is kiválóan alkalmas,  mert a mag helyére fahéjas cukrot lehet tenni. A szilvásgombóc krumplis tésztából készül, amelyhez sokkal jobb a régebbi krumpli, de nyáron már idei krumpliból is elkészíthető. Ez az étel frissen a legjobb. Ha szilvaszezonon kívül is szeretnéd készíteni, a kész, de még ki nem főtt gombócokból tégy a fagyasztóba néhány adagot.

Szilvásgombóc tálalva

 

Szilvásgombóc készítése

Szilvásgombóc hozzávalói

  • 1 kg krumpli  (ha 10-12 gombócot szeretnél, dolgozz fele mennyiségekkel)
  • 20-40 dkg liszt
  • 1 tojás
  • csipet só
  • 20-25 db szilva (legyen érett, de ne nagyon puha)
  • 1 evőkanál olaj vagy zsír
  • zsemlemorzsa (4-5 evőkanálnyi)
  • őrölt fahéj
  • porcukor
  • eszközök: 2 lábos, nyújtó lap és sodrófa, krumplinyomó, főzőkanál, szűrőkanál, evőkanál 

Előkészítés

  • A krumplit megmosod és héjastól felteszed főni. Jó, ha kevés sót is teszel a főzővízbe, akkor kevésbé fő szét. A krumpli méretétől és fajtájától függően változik a főzési idő. Akkor kész, amikor vékony villával megszúrva már puhának érzed.
  • Amig a krumpli fő, megmosod a szilvákat, konyharuhára teszed száradni, és felül is megtörölgeted. Azt javasolom, ha nem vagy gyakorlott a szilvás gombóc készítésében, hagyd benne a magokat. (A gyerekek különben is meg szokták számolni,  így bizonyíték is van, hogy ki mennyit evett.)  Ha ugyanis a tészta nem sikerül egészen jól, könnyen kiszakadhat a gombóc a szilva kifolyó levétől. Járható út, ha a mag helyett egy kockacukor kerül a szilva közepébe, mert az felszívja a nedvességet, ami a szilvából származik.
  • A zsemlemorzsát a zsiradékon állandó kevergetés közben megpirítod (középbarnára). Vigyázz, a zsemlemorzsa nehezen kezd pirulni, de után nagyon könnyen odaég az edédny aljára, ezért, amikor a morzsát pirítod, ne foglalkozz mással.
  • Amikor a krumpli megfőtt, meghámozod és egy nagyobb tálba krumplinyomóval belenyomogatod. A krumplinyomó – ha még nem találkoztál vele – egy olyan eszköz, amivel a krumplit apró darabkákban át udod nyomni. Ha nincs, inkább szerezd be (életre szóló darab), mert minden krumplis tészta (krokett, krumplis nudli) készítésénél szükséged lesz rá. Addig vársz, amíg a krumpli langyos lesz. Közben időnként kanállal átkevergeted, hogy egyenletesen hűljön.
  • Egy lábosban felteszel vizet forralni a gombócok kifőzéséhez.

A szilvásgombóc elkészítése

  • A langyos krumpliba egy kanállal elkezded adagolni a lisztet, közben lazán összekevered. (A tészta kis részével kipróbálhatod, hogy összeáll-e, de ne gyúrd, csak nyomkodd, mert ha gyúrod, nagyon sok lisztet fog “felvenni”  és kemény lesz a tészta.) Azért nem lehet a liszt mennyiségét megadni, mert krumplija válogatja, hogy mennyit szükséges ahhoz, hogy közepes keménységű, nyújtható tészta legyen. Mikor már lisztes a krumpli, a tojást beleütöd a közepébe, összekevered a tésztával. Ha kell, még teszel hozzá némi lisztet és nyomkodással összeállítod. Nem baj, ha a tészta belül még kicsit ragad, mert a további munkát úgyis lisztezve és lisztes kézzel célszerű végezned. Kicsit problémásnak tűnik, de valójában nagyon egyszerű, és hamar rá lehet jönni, mikor megfelelő a tészta.

 

Szilvasgombóc tészta

 

  • Amikor a tészta összeállt, lisztezett lapra teszed, a tetejét is meglisztezed és sodrófával szögletesre nyújtod, kb. 3-4 mm vastagra attól függően, kevesebb vagy több tésztával szeretnéd. A nyújtást próbáld meg úgy irányítani, hogy a rövidebbik széle 3 x 7-8 cm, a hosszabbik széle 8 x 7-8 cm legyen. A kinyújtás után 3 x 8 = 24 részre felvágod. Én két részletben készítettem és a szilvásgombóc egyik felét lefagyasztottam.)  Ez nem szentírás, de egy-egy tészta darabnak akkorának kell lennie, hogy 1 db szilvát bele tudj csomagolni (négy sarkát fent összefogod, a réseket elnyomkodod, majd a végén a két markoddal gömbölyíted.

 

Szilvásgombóc tészta kinyújtva

 

Szilvásgombóc - szilvák elhelyezése

Szilvás gombóckifőzés előtt

 

  • A kész szilvásgombócok a forrásban levő kifőző vízbe kerülnek (annyi, hogy kényelmesen elférjenek. Le fognak sűlyedni a lábos aljára, időnként alkalmas eszközzel mozgasd meg, hogy ne ragadjanak le. Egy idő után feljönnek a víz tetejére, és akkorra meg is főttek.

 

Szilvásgombóc kifőzés

 

  • Kis szűrőkanállal darabonként kiszeded a gombócokat és a pirított zsemlemorzsába forgatod. Én nem a gombócokat szoktam forgatni, hanem a lábost forgatva hempergetem a gombócokat a morzsába.

Szilvásgombóc tálalása

A zsemlemorzsába forgatott szilvásgombóc fahéjas porcukorral meghintve kerül a tányérra.

Szilvásgombóc tálalva

Szilvásgombóc felezve

 

Javaslat:

Ha sok lett a szilvásgombóc, kifőzés előtti állapotban lefagyaszthatod és később fel tudod használni.

Szilvásgombóc képek:

saját felvételek

Ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel!

    Szólj hozzá!

    Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

    A weboldal az Ön kényelme érdekében ún. cookie-kat vagy sütiket használ. További információk

    Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

    Bezárás