Categories Menu

2013. április 24. | Téma: Kifőtt tészta | 2 hozzászólás

Krumplis tészta – másképp

A krumplis tészta (más néven grenadírmars) középiskolás koromban a menzán az egyik leggyakoribb étel volt. Feltételezem, hogy a név onnan ered, hogy valamikor a katonák (gránátosok) is gyakran kapták ezt az olcsó – és nem túl sok fantáziával elkészített – ételt. Ha jól meggondolom: a maradék paprikás krumpli – jól összetörve és kocka tésztára téve – is feltálalható e név alatt. A krumplis tésztát az én családomban máskép készítették. Nagyapámnak ez volt egyik kedvenc étele. Nem is csoda.

 

Krumplis tészta - másképp

 

Krumplis tészta –  nagyapám kedvenc étele

Ebben az ételben a tészta galuska, a krumpli cikkekre van vágva, szalonnával készül és a tetején sült hagyma kínálja magát. Gyerekkoromban ezt sem nagyon kedveltem, ezért saját háztartásomban nem is készítettem. Egyszer mégis csak kipróbáltam – és akkor megtört a jég.

A krumplis tészta hozzávalói

A galuskához:

  • 25 dkg liszt
  • 2 db tojás
  • 1 dl hideg víz
  • 1 evőkanál olaj
  • só.

A krumpli:

  • 8 db közepes méretű (lehetőleg olyan fajta, amely nem fő szét)

Továbbá:

  • 2 szelet szalonna (lehet húsos, de a sima szalonna is megfelel)
  • 2 fej hagyma
  • olaj a hagyma kisütéséhez.

A krumplis tészta hozzávalóinak előkészítése

  • A krumplit megmosod és egészben felteszed főni.
  • A hozzávalókból kikevered a galuska tésztáját (a víz nem szentírás, a tésztának közepes keménységűnek, még elég jól keverhetőnek kell lennie.
  • A hagymákat megtisztítod, megmosod, karikára vágod és lisztbe forgatod.
  • A szalonnát kockára vágod.

A krumplis tészta elkészítése

A krumplit felteszed főni. A szalonnát elkezded kiolvasztani egy nagyobb lábosban, amiben majd a krumpli és galuska is elfér. Elkészíted a galuskát és ráteszed a közbe kiolvasztott szalonnára. A megfőtt krumplit meghámozod, cikkekre vágod és a galuskára teszed, majd az egészet óvatosan összekevered úgy, hogy a krumpli össze ne törjön. A lisztbe forgatott hagymát  forró olajban kisütöd.

A krumplis tészta tálalása

A krumplis tésztát tányérra teszed (ha van otthon éppen salátaleveled, arra, és a sült hagymát a tetejére szórod. Látványnak sem utolsó:

 

Krumplis tészta - másképp

 

Krumplis tészta - másképp

 

Remélem, egyetértesz abban, hogy valamivel jobban néz ki, mint egy tömegétkeztetésben készült krumplis tészta. Te hogy készíted?

 

Érdekelhet még:

Tészta ételek ára

 

Krumplis tészta képek: saját készítésű tészta saját felvételei

 

Ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel!

    2 hozzászólás

    1. Igen ez finom így is, persze ma már egy ételt elkészíteni, fantázia, régi emlékek tárházának előhívása alapján és az otthon akkor éppen található alap anyagok lehetőség szerinti felhasználásával eddig ismert és nem ismert ételek készíthetők el. Egy fűszer hozzáadásával, vagy + alapanyag hozzáadásával vagy elvételével merőben más új ízzel gyarapodik íz érzékelő szervünk.
      Én még tennék bele őrölt borsot és pirospaprikát.
      A lusta házi férfi /asszony/ paprikás krumplit nokedlivel megfőzi és kész, de mégis más.
      Sok finom étel készíthető, de a mennyiség elfogyasztását egészségi állapotunkhoz mérten fogyasszuk.

    2. Kedves György!
      Köszönöm a kiegészítést. Ezt az ételt nem recept alapján, hanem régi emlékeim alapján készítettem. Sokszor főzök fejből, csak ritkán receptből.
      Üdvözlettel
      Pap Zsuzsa

    Szólj hozzá!

    Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

    A weboldal az Ön kényelme érdekében ún. cookie-kat vagy sütiket használ. További információk

    Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

    Bezárás