Categories Menu

Krumplis tészta – másképp

Krumplis tészta: az én családomban másképp készítették, mint általában szokásos. Nagyapámnak ez volt egyik kedvenc étele. Nem is csoda. Nézd csak meg!

Krumplis tészta 1

Krumplis tészta

Elkészítési idő: 70 perc

Hozzávalók

A nokedlihoz:

  • 25 dkg liszt
  • 2 db tojás
  • 1 dl hideg víz
  • 1 evőkanál olaj
  • só.

A krumpli:

  • 8 db közepes méretű (lehetőleg olyan fajta, amely nem fő szét)

Továbbá:

  • 2 szelet szalonna (lehet húsos, de a sima szalonna is megfelel)
  • 2 fej hagyma
  • olaj a hagyma kisütéséhez.

Előkészítés

  • A krumplit megmosod és előkészíted főzésre
  • A hozzávalókból kikevered a nokedli tésztáját (a víz nem szentírás, a tésztának közepes keménységűnek, még elég jól keverhetőnek kell lennie.
  • A hagymákat megtisztítod, megmosod, karikára vágod és lisztbe forgatod.

    Hagyma feldarabolva, lisztbe forgatva

    Hagyma feldarabolva, lisztbe forgatva

  • A szalonnát kockára vágod.

A krumplis tészta elkészítése

  1. A krumplit felteszed főni.

    Krumpli főzés

    Krumpli főzés

  2. A szalonnát elkezded kiolvasztani egy nagyobb lábosban, amiben majd a krumpli és galuska is elfér.
    Szalonna kiolvasztása 1

    Szalonna kiolvasztása 1

    Szalonna kiolvasztása 2

    Szalonna kiolvasztása 2

  3. Elkészíted a nokedlit.

    Nokedli kifőzve

    Nokedli kifőzve

  4. A megfőtt krumplit meghámozod, cikkekre vágod és a szalonnába forgatod.

    Krumpli szalonnazsírban

    Krumpli szalonnazsírban

  5. A galuskára teszed.Az egészet óvatosan összekevered úgy, hogy a krumpli össze ne törjön.

    Krumpli és nokedli összekeverve

    Krumpli és nokedli összekeverve

  6. A lisztbe forgatott hagymát  forró olajban kisütöd.

    Hagyma kisütése

    Hagyma kisütése

Elkészítési idő:

  • Krumpli főzés elindítása: 5 perc (ha  van kuktád, főzd abban)
  • Szalonna kiolvasztása: 10 perc
  • Hagyma feldarabolása, lisztbe forgatása: 10 perc
  • Nokedli elkészítése, kifőzése, kiszedése: 10 perc
  • Sajnos várni kell, amíg megfő a krumpli: 15 perc (ha kuktában főzöd, akkor nem)
  • Krumpli tisztítása, feldarabolása, összekeverése a nokedlival: 10 perc
  • Hagyma kisütése: 10 perc

Összesen: 70 perc

Tálalás

A krumplis tésztát tányérra teszed (ha van otthon éppen salátaleveled, arra, és a sült hagymát a tetejére szórod. Látványnak sem utolsó:

 

Krumplis tészta 1

Krumplis tészta tálalva 1

Krumplis tészta tálalva 2

Krumplis tészta tálalva 2

Remélem, egyetértesz abban, hogy valamivel jobban néz ki, mint egy tömegétkeztetésben készült krumplis tészta. Nekem nagy élmény volt, amikor felnőttként elkészítettem – gyerekkoromban nem szerettem – mert így készítve szint gasztronómiai élményként hatott.

Te hogy készíted?

 

Érdekelhet még:

Tészta ételek ára

 

Krumplis tészta képek: saját készítésű tészta saját felvételei

 

Ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel!

    4 hozzászólás

    1. Igen ez finom így is, persze ma már egy ételt elkészíteni, fantázia, régi emlékek tárházának előhívása alapján és az otthon akkor éppen található alap anyagok lehetőség szerinti felhasználásával eddig ismert és nem ismert ételek készíthetők el. Egy fűszer hozzáadásával, vagy + alapanyag hozzáadásával vagy elvételével merőben más új ízzel gyarapodik íz érzékelő szervünk.
      Én még tennék bele őrölt borsot és pirospaprikát.
      A lusta házi férfi /asszony/ paprikás krumplit nokedlivel megfőzi és kész, de mégis más.
      Sok finom étel készíthető, de a mennyiség elfogyasztását egészségi állapotunkhoz mérten fogyasszuk.

    2. Kedves György!
      Köszönöm a kiegészítést. Ezt az ételt nem recept alapján, hanem régi emlékeim alapján készítettem. Sokszor főzök fejből, csak ritkán receptből.
      Üdvözlettel
      Pap Zsuzsa

    3. Üdv Zsuzsa!
      jól látom hogy fokhagymát ki hagytad?
      pedig szerintem a fokhagyma kellene bele.

    4. Valóban nincs benne fokhagyma, mait egyébként én is szeretek és van olyan étel, amit el sem tudnék képzelni nélküle, de a krumplis tésztába, pláne ha e szerint a recept szerint készül, én nem tennék. Itt a sült hagymáé a főszerep a krumpli mellett. Persze nem tilos (csak nyers ne legyen).

    Szólj hozzá!

    Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

    Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

    A weboldal az Ön kényelme érdekében ún. cookie-kat vagy sütiket használ. További információk

    Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

    Bezárás