Categories Menu

2017. augusztus 10. | Téma: Kelt tészta | 0 hozzászólás

Kakaós csiga

Kakaós csiga: szereti gyermek és felnőtt egyaránt. Elkészítése egyszerű, főként ha van némi gyakorlatod a kelt tészták készítésében. Alapja olyan kelt tészta, amely tejjel, tojással és vajjal készül. Láss hozzá mielőbb, hiszen frissen teheted az asztalra, mindenféle adalék nélküli kelt tésztából, és még az ára is baráti lesz.

Kakaós csiga 1

Elkészítési idő:

  • Hozzávalók kimérése, dagasztás: 20 perc
  • Kelesztés: 60 perc
  • Kakaós csiga összeállítása, feldarabolás:  30 perc
  • Pihentetés: 20 perc
  • Sütés: 20 perc

Összesen: 150 perc (ebből munka: 50 perc)

Kakaós csiga recept

Hozzávalók

10 db kakaós csigához (ennyi fér el kényelmesen egy sütőlapon)

A tésztához:

  • 25 dkg liszt
  • 1,25 dkg élesztő (1/4 csomag)
  • 1 db tojás
  • 1,25 dl tej
  • 1 kiskanál kristálycukor
  • 2 evőkanál porcukor
  • 3,5 dkg vaj
  • 1 csipet só

A töltelékhez:

  • 5 evőkanál kakaópor
  • 5 evőkanál porcukor
  • 5 dkg vaj

Előkészítés

Készítsd össze a hozzávalókat. A tésztakészítés előtt végy ki mindent a hűtőből, hogy a hozzávalók azonos hőmérsékletűek legyenek.

A kakaós csiga elkészítése

  1. 0,5 dl langyos tejben old fel az 1 kiskanál kristálycukrot és morzsold bele az élesztőt.

    Élesztő hozzáadása

    Élesztő hozzáadása

  2. Keverd össze egy közepes méretű tálban (ha van kelesztő tálad, akkor abban) a lisztet a sóval és a porcukorral. Készíts mélyedést a közepébe.

    Por állagú hozzávalók összekeverve

    Por állagú hozzávalók összekeverve

  3. Olvaszd fel a 3,5 dkg vajat.
  4. Tedd a liszt közepébe a felfutott élesztőt, a tojást és a felolvasztott vajat.

    Élesztős tej, tojás és vaj hozzáadása

    Élesztős tej, tojás és vaj hozzáadása

  5. Dolgozd össze villával, közben add hozzá a maradék tejet.
    Összekeverés

    Összekeverés

    Összedolgozás

    Összedolgozás

  6. Kézzel dagaszd addig, amíg a tészta egyenletes, homogén lesz és már nem ragad sem a kezedhez,  sem az edény falához.

    Dagasztott tészta

    Dagasztott tészta

  7. Lisztezd be az edény alját (a tészta alatt is legyen egy kevés liszt).
  8. Takard le az edényt (a kelesztőtál tetejével vagy egy konyharuhával).

    Kelesztés

    Kelesztés

  9. Hagyd pihenni addig, amíg a tészta kétszer akkorára nő. Ez átlagosan 1 óra, de hőmérséklettől függően lehet több vagy kevesebb.

    Megkelt tészta

    Megkelt tészta

  10. Közben keverd össze a töltelékhez a kakaóport és a cukrot, és olvaszd fel a vajat.

    Cukros kakaópor

    Cukros kakaópor

  11. Borítsd ki nyújtólapra és nyújtsd téglalap alakúra. Én 25 x 35 cm-re nyújtottam. Ha laposabb és nagyobb csigákat szeretnél, nyújtsd 30 x 30 cm-re.
    Nyújtás 1

    Nyújtás 1

    Nyújtás 2

    Nyújtás 2

  12. Kend be a lapot vajjal (használd el a vaj 2/3 részét). Szórd rá a cukros kakaóport.
    Vajjal megkenve

    Vajjal megkenve

    Cukros kakaó felkenve

    Cukros kakaó felkenve

  13. Szórd rá ecsettel a maradék vajat.
    Vajjal meglocsolva

    Vajjal meglocsolva

    Feltekerés

    Feltekerés

  14. Csavard fel a tésztát. Vágd 10 egyenlő részre és helyezd el egy sütőpapírral bélelt sütőlapon.  Pihentesd 20 percig. Közben melegítsd elő a sütőt 180 fokon.

    Szétvágva pihentetés

    Szétvágva pihentetés

  15. Süsd a csigákat 180 fokon 20 percig. A kakaós csiga elkészült.
    Megsütve 1

    Megsütve 1

    Megsütve 2

    Megsütve 2

Tálalás

Rakd tálra vagy tányérokra. Ha édesebben szeretnéd, szórd meg porcukorral.

Kakaós csiga 2

Kakaós csiga 2

 

Képek:  saját készítésű kakaós csiga saját felvételei

 

Ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel!

    Szólj hozzá!

    Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

    A weboldal az Ön kényelme érdekében ún. cookie-kat vagy sütiket használ. További információk

    Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

    Bezárás